PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 63 :

Januar 2001Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Šta ćete poželeti 31. decembra, kada se kazaljke poklope? Ne mislim na želju svih nas da tokom sledeće godine bolje živimo i uspešnije poslujemo tj. da, matematički rečeno, prvi izvod krive našeg stanja, pošto je u oktobru 2000. promenio znak, ostane trajno pozitivan; mislim na neku lepu tehnološku novotariju koja će obradovati vas i vaš računar. Možda biste od Deda Mraza naručili Pentium 4? Kao što ćete videti iz našeg prikaza, novi Intel-ov procesor predstavlja veliki potencijal, ali pati od "dečjih bolesti" koje čine da se mnogi programi na njemu izvršavaju sporije nego na Pentium-u III (o Athlon-u da i ne govorim). Pentium 4 će biti dobar poklon za narednu Novu godinu, ali za ovu potražite nešto drugo. Šta, recimo, mislite o ideji da dopunite vaš stoni računar nekim od pet notebook-a koje smo testirali? Ili bi vašem digitalnom foto-aparatu dobro došao jeftini ink-jet štampač? Možda ste, posle novembarskih restrikcija, zaključili da je krajnje vreme da sistem zaštitite dobrim UPS-om? Ili ćete se odlučiti za mobilni telefon, pomoću koga ćete konačno isprobati čudo zvano WAP? Ako je budžet skromniji, opredelite se za grafičku karticu, nekog od šarenih miševa, zvučnike... Umesto hardverom, svoj PC možete obradovati novim Corel-om, OCR programom ili besplatnim softverom koji ćete pronaći na nekom od download sajtova. Čak i ako poklon koji priželjkujete ne pripada računarskom svetu, nadam se da će vam ovaj broj "PC"-ja pomoći da isplanirate neke buduće kupovine i da, uz tekstove koje objavljujemo, provedete prijatne praznične dane.

A što se tiče sledeće godine i sledećih brojeva "PC"-ja... Ako mi dopustite jednu "poruku lične prirode", u januaru 2001. će se navršiti 20 godina otkako je u časopisu "Galaksija" objavljen moj prvi tekst koji se zvao "Igre pomoću računara". Dok sam, mesec dana kasnije, pisao sledeći tekst o igri Mastermind na džepnom računaru TI-59, pitao sam se da li se uopšte može naći tema za još jedan, treći tekst. Tema se srećom našla, a onda je iz meseca u mesec i iz godine u godinu bilo sve više tema. To je ono što volim u IT svetu - stalna trka ka savršenstvu, na sve većim visinama. Krajem 1999. izgledalo je da informatička industrija usporava rast, ali je tokom 2000, i pored "ispumpavanja dot-com balona", mnogo toga brže krenulo napred. Zato ne sumnjam da ćemo, iako smo ovoga meseca "potrošili" neuobičajeno veliki broj tema, imati o čemu da pišemo u februaru. Srećan Božić i Nova godina i... vidimo se u trećem milenijumu!

 • Pentium 4 detaljno
 • Uporedni test 20 UPS-ova
 • Uporedni test mobilnih telefona
 • Uporedni test jeftinih ink-jet štampača
 • Test notebook računara
 • Nove grafičke kartice
 • Još bolji zvuk uz nove Creative adaptere
 • Creative NOMAD D.A.P. Jukebox - MP3 vokmen sa hard diskom
 • Računarski pokloni za Novu godinu
 • CorelDRAW 10
 • Netscape 6
 • Recognita vs. FineReader
 • Visual Studio.NET - pravci razvoja
 • Konverzija rukopisa u font
 • Pregled download sajtova na Internetu
 • E-Commerce iz Jugoslavije
 • VisualBasic Internet aplikacije
 • Specijalni dodatak: 'Bili i ja - četvrt veka Microsoft-a'

Uz svaki primerak časopisa dobijate demo CD-ROM koji je poklonio Johnie Walker.

Hardverski blok je u ovom broju veoma opsežan. Zvezda je svakako Pentium 4 procesor koji je upravo doživeo svetsku promociju - da li će on uspeti da vrati Intel na tron? Sledi niz uporednih testova: na našem stolu se našlo 20 UPS uređaja koji će zaštititi vaš računar i mrežu od problema sa napajanjem, šest modernih notebook računara, pet jeftinih ink-jet štampača, nekoliko novih grafičkih kartica, matičnih ploča, skenera, laserskih printera kao i čitav niz prigodnih računarskih novogodišnjih poklona. Verujemo da će vas zainteresovati i četvrti veliki test mobilnih telefona, u kome smo detaljno uporedili kako nove "tehnološke hitove", tako i jeftine modele koji se na našem tržištu najviše traže. Posebnu pažnju posvetili smo WAP-u i pristupu Internetu sa pojedinih aparata.

Softverski blok počinje prikazom nove verzije CorelDRAW-a - skok na verziju 10 nije doneo neke spektakularne izmene, ali videćete da postoji čitav niz poboljšanja koja treba na najbolji način iskoristiti. Prikazujemo i Netscape 6 kojim nekadašnji tržišni lider na polju browser-a pokušava da "uhvati korak" sa Microsoft-om, uporedno testiramo najnovije verzije dva najmoćnija OCR programa za PC računare (FineReader i Recognita), predstavljamo beta verziju Visual Studio.NET okruženja koje treba da obezbedi "logistiku" za programski jezik C#, opisujemo program koji će omogućiti transformaciju vašeg rukopisa u font kao i trik za polu-automatsku konverziju OpenType Pro fontova u Type 1 format.

U bloku posvećenom komunikacijama uporedili smo popularne download sajtove na Internetu, razmotrili razne e-commerce mogućnosti koje se pružaju domaćim korisnicima Interneta (možete prodavati svoje proizvode i usluge čitavom svetu, ali kako to u našim uslovima naplatiti?) i posetili sajtove posvećene istraživanjima kosmosa i najpoznatijim srpskim književnicima. Programeri će čitati o Visual Basic Internet aplikacijama, važnom segmentu Web programiranja za one koji su se opredelili za Microsoft-ova rešenja.

Pogledajte svakako i rubrike: prigodni "Milenijumski komentar", razglednice iz Italije, Nemačke i Amerike, multimediju, odabrane bajtove i, naravno, vedru stranu...

Specijalni dodatak nosi naslov "Bili i ja" i predstavlja lični pogled na dvadesetpetogodišnju istoriju najveće softverske firme sveta. Verujemo da ćete ga sa zadovoljstvom čitati tokom prazničnih dana.

"PC #63" se od utorka, 26. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 130 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara. Broj možete naručiti i preko weba.