PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 68 :

Jun 2001

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Posle "decenije snalaženja", domaće računarsko tržište se polako uklapa u legalne okvire. Počelo je od hardvera, koji se sve manje prodaje uz izbegavanje poreza, "crne" i "bele" magacine, otpremnicu koja zamenjuje račun i ostale "lepote". Za pojedinačne kupce to znači da opremu plaćaju za 20% više, ali dobijaju regularnu garanciju, a sve je popularnija i kupovina na kredit. Sivo tržište, naravno, neće odmah odumreti, a neki deo robe uvek će prolaziti tim kanalima - i u Nemačkoj se "na preporuku" oprema može dobiti vrlo povoljno, s tim što je isporuka u stanu na periferiji Minhena. Vlada bi mogla da ubrza sređivanje stanja na IT tržištu kada bi smanjila ili ukinula poreze na informatičku opremu, što je mera koja se primenjuje u Evropskoj Uniji i mnogim zemljama, iz jasnih razloga: računari su neophodni za unapređenje poslovanja, pa država stimuliše ne samo nabavku i korišćenje kompjutera u firmama, već i informatičko obrazovanje zasnovano na kućnom PC-ju.

Legalizacija softverskog tržišta biće krupniji zalogaj: hardver je kupovan bez plaćanja poreza, a softver "kupovan" bez plaćanja bilo čega. Navika da su programi besplatni je uništila perspektivnu industriju domaćeg softvera i učinila da nijedan operativni sistem ili softverski paket za najšire tržište nije lokalizovan, uz časni izuzetak Microsoft Office-a 97. Koliko su za takvo stanje "zaslužni" korisnici računara, koji su lako ubedili sebe da "mi nemamo para za softver" (kada bi oprema mogla nekako da se umnožava, kao u "Vrtu Rame" Artura Klarka, odjednom bi postalo opšte poznato da mi nemamo para ni za hardver), toliko su "pomogle" i softverske firme koje su žurile da primene sve moguće sankcije, a oklevale da ih ukinu. Recimo, moja Universal MSDN pretplata je u maju 1999. godine "zamrznuta" bez reči objašnjenja, a ni nekoliko meseci nakon ukidanja sankcija nema "automatskog odmrzavanja", već treba zvati, slati faksove, čekati... Sreća je što su predstavnici tih firmi iz susednih zemalja imali razumevanja za ono što se dešavalo, inače je pitanje kako bismo uopšte pisali o softveru tokom prethodnih godina.

Šta je bilo, bilo je - nadam se da ćemo već u sledećim brojevima "PC"-ja imati prilike da pišemo o akcijama kupovine softvera pod posebno povoljnim uslovima ("amnestija"), prodaji licenci uz nove računare i korišćenju legalnog softvera u firmama, a onda i na kućnim računarima. Posle toga dolazi onaj lepši deo priče u vidu lokalizacije, prevedenih uputstava, podrške... imaćemo čime da se bavimo. Vidimo se 5. jula!

 • Pentium 4 na 1.7GHz
 • Dell, IBM i Toshiba notebook računari nove generacije
 • Xerox kolor laseri
 • Maxtor diskovi
 • AliMagik set čipova
 • Hewlett-Packard e-pc c10
 • Hewlett-Packard LaserJet 2200
 • Epson StylusPro 7500
 • DTS zvuk i dekoderi
 • Excel 2002 detaljno
 • QuarkXPress 5 beta
 • RAS - hifenacija i provera pravopisa za srpski jezik
 • ArchiCAD 7
 • Brazil Rendering System
 • DivX kompresija - kako do savršene kopije?
 • Računarske škole, kursevi i sertifikati
 • Animirane serije na Web-u
 • Specijalni dodatak: Unicode - kodne strane i YU slova

Hardverski blok počinje testom jednog od prvih računara zasnovanih na novoj verziji Pentium 4 procesora koji radi na čak 1.7 GHz, a košta koliko su donedavno koštali Pentium III čipovi. Sledi prikaz nekoliko notebook računara najnovije generacije, AliMagik seta čipova, devet hard diskova firme Matrox, novog tržišnog lidera u ovoj oblasti, dva Xerox-ova kolor laserska štampača, PC konfiguracija koje nude domaće firme... Čitaćete i o AOpen i Azza matičnim pločama, HP LaserJet 2200 štampaču, Epson Expression 1680 Pro, HP ScanJet 2200 i 7490 skenerima, StylusPro 7500 ploteru, PhotoSmart 618 kameri, Afreey portabl DVD plejeru, DTS zvuku i mnogim drugim temama.

U softverskom bloku nastavljamo seriju detaljnih prikaza komponenti novog Office-a XP - na redu je Microsoft Excel 2002, koji nudi najviše noviteta u čitavoj XP generaciji aplikacija. Sledi ekskluzivni prikaz beta verzije budućeg QuarkXPress-a 5.0, detaljni prikazi ArchiCAD-a 7, Brazil rendering sistema i domaćeg programa RAS, koji obezbeđuje hifenaciju i kontrolu pravopisa u dokumentima pisanim na srpskom jeziku. Tu je i analiza upotrebljivosti programa koji obezbeđuju MPEG4 kodiranje filmova, kao i uobičajeni koktel Windows 2000 trikova, uslužnih programa i multimedijalnih naslova.

Skrećemo pažnju na tekst "Kompjuterske škole" - naš saradnik je obišao beogradske firme koje organizuju računarske kurseve, uz dodelu internacionalnih ili domaćih sertifikati i diploma. Gde se upisati da biste stekli ili unapredili računarska znanja?

Blok posvećen komunikacijama opisuje primenu Internet/intranet tehnologija koja je obezbedila brzu prognozu i publikovanje rezultata nedavno održanih izbora u Crnoj Gori. Sledi opis sajtova koji su posvećeni animiranim serijama za odrasle, kao i igri "Diplomatija". Programeri će čitati o elementima objektnog dizajna: Kompozicija, Dekorater i Surogat.

Specijalni dodatak "Unicode - kodne strane, fontovi i YU slova" pruža uvid u fizionomiju Unicode standarda, njegovu implementaciju u operativnim sistemima, fontovima i programima. Posebna pažnja je posvećena "večitom problemu" naših slova u Windows okruženju.

"PC #68" se od utorka, 5. juna prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.