PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #68 : Jun 2001 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dragan Grbić  

Igra na 2002 polja

Ovih dana u prodaji se našao Office XP i, u okviru njega, Microsoft Excel 2002. Novine su takve da se po ko zna koji put pitamo kako smo do sada mogli bez njih...

Celishodnost spreadsheet programa danas je svakome jasna, a Microsoft Excel se sa pravom smatra najboljim programom ove vrste. Iz verzije u verziju, Excel je donosio nove mogućnosti na polju funkcionalnosti i udobnosti i tim elementima bitno uticao na ukupnu sposobnost korisnika da optimalno primenjuju svoje računare. Excel je, posle Microsoft Word-a, najviše korišćen program Office familije, pa je krajnje vreme da ga predstavimo...

Novosti na radnoj površini

O glavnim novostima u Office-u XP već smo pisali, pa ćemo ovde samo reći da je Excel 2002, kao i svi novi Office programi, dobio novi vizuelni identitet Command Bar-a, gde sada umesto 3D efekta dominira kombinacija pastelnih boja. Ova kombinacija je proširena i na područje radnog lista: koordinate aktivne ćelije ili označenog bloka u zaglavljima redova i kolona su označene kontrastnom bojom, što je dobrodošla novost.

Task Panes je novi oblik interakcije na radnoj površini, gde se (uglavnom) na desnoj strani prozora u određenim momentima pojavljuju određeni sadržaji. Ideja je u tome da se prostor za akcije prikaže na pregledniji način, umesto da veliki dijalog prekriva sadržaj radne tabele. Iako se "okna za poslove" ne koriste tako intenzivno kao u Word-u, i novi Excel ih ima nekoliko. Pri otvaranju programa pojavljuje se okno New Workbook, u kome se hiperlinkom bira jedna od prethodno snimljenih datoteka ili nova radna sveska na osnovu standardnih postavki odnosno postojećeg šablona. Višestruko kopiranje sadržaja će otvoriti okno poboljšanog Office Clipboard-a, koji sad ima 24 bafera u steku; slike se mogu aplicirati iz galerije čiji Task Pane omogućuje prethodno ograničavanje domena iz kojeg se slike biraju. Konačno, podsistem za kontrolisanu pretragu Office datoteka i sadržaja nalazi se u oknu Basic / Advanced Search.

Druga velika novost u Office-u su Smart Tags, inteligentne alatke koje se pojavljuju pri određenim zahvatima nad podacima. Važna osobina "pametnih" tagova je "nenasilno" ponašanje: kada zatreba, tag će se pojaviti u vidu plivajućeg tastera tik uz sadržaj; po želji, korisnik može otvoriti pripadajuću padajuću listu i izabrati neku funkciju ili ignorisati taster, koji će se posle nekog vremena izgubiti. Karakteristični oblik "pametnog taga" u Excel-u je Paste Option, gde se posle kopiranja nekog bloka može dodatno odabrati prenošenje širine kolone poput izvorne, prenos samo sadržaja, formatiranja itd. Pri popuni ćelija brojevima povlačenjem fill handler-a mišem, pojaviće se Smart Tag koji će ponuditi izbor između popune bloka rastućom serijom brojeva, kopijom polaznog bloka ili samo prenosom formata. Jedan tag se brine o prepoznavanju hiperlinkova pri unosu i tome slično; "pametnih" tagova ima dosta, a pominjaćemo ih još.

Za pregled ostalih noviteta koje donosi Excel 2002 pogledajte junski broj časopisa "PC".