PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 70 :

Septembar 2001

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Da li i računari, poput ljudi, rastu do dvadesete godine? IBM PC je 12. avgusta proslavio 20. rođendan, a upravo u to vreme ugledni IDC je prognozirao da će prodaja računara u SAD, po prvi put u istoriji, ove godine biti manja nego prethodne. Čuli su se i komentari da su računari izvukli privredu iz recesije osamdesetih, a da je za ovu recesiju potreban novi recept. Ipak, niko ne spori značaj "projekta PC" koji je, uz Internet, promenio svet.

Prvi IBM PC se zvao IBM 5150, radio je na 4.77 MHz, imao 16 kilobajta memorije i 11" crno-beli monitor, snimao 160 KB na disketu i koštao 1.565 dolara, što odgovara iznosu od 3.000 sadašnjih dolara. Zasluga IBM-a za uspeh PC-ja se procenjuje na razne načine - gigant nije mnogo verovao u taj projekat i u njega je uložio "samo" novac: korišćeni su Intel-ov procesor i standardni čipovi, operativni sistem je kupljen od Microsoft-a, a prodaja organizovana kroz mreže kao što je Sears; čak je i naziv personal computer "pozajmljen" od firme Hewlett-Packard, koja ga je još 1968. koristila u oglasima za HP 911A kalkulator sa magnetnim karticama. Pa ipak, ime IBM je dalo pečat ozbiljnosti čitavom poslu jer, kako se tada govorilo, "ko bi verovao industriji u kojoj se takmiče firma nazvana po voću (Apple) i firma čiji proizvod (TRS-80) čak i oni koji ga najviše vole zovu Trash-80"?

Možda u skladu sa kosmičkom pravdom, IBM je izvukao iz PC-ja više nego što je očekivao (planirana je prodaja 240.000 komada u prvih pet godina, a prodato je 3 miliona), ali su drugi na njemu izgradili čitave imperije. Otkako su 1982. Jim Harris i Rod Canion u jednoj teksaškoj poslastičarnici došli na ideju da prave PC klonove i osnovali firmu Compaq, kompatibilci su se sve bolje prodavali, da bi već 1986. više ljudi kupovalo kopiju nego original. Nova industrija stvorila je i nove zvezde; na čelu liste su Bill Gates (Microsoft) i Andy Grove (Intel).

Kao što 1981. niko nije mogao da sagleda daljine do kojih će PC stići za dvadeset godina, tako je i danas teško prognozirati njegovu budućnost. Skloni smo da razvoj računara posmatramo po MOTS (more of the same) principu - mislimo da će oni imati dva, četiri ili sto puta više memorije, brže procesore i veće diskove, ali ih uvek zamišljamo kao sive kutije na našim stolovima. A za dvadeset godina računar lako može biti ugrađen u naše naočare, našu odeću ili u naše telo, dajući tako novi smisao terminu "personalni". Sa zadovoljstvom ću pratiti nastavak tog rasta u koji, i pored sadašnje krize, ne sumnjam. Vidimo se 5. oktobra!

 • Veliki test digitalnih foto-aparata
 • Memorije i DDR ploče
 • Samsung i LiteOn TFT monitori
 • Epson Stylus C20 i C40
 • Lexmark Z33, Z43 i Z53
 • HP LaserJet 3200
 • Agfa skeneri
 • FrontPage 2002 detaljno
 • PowerPoint 2002 detaljno
 • Komandovanje glasom i diktiranje u Office XP programima
 • OpenSource baze podataka: MySql, PostgreSQL i InterBase
 • Adobe PageMaker 7
 • AutoCAD Architectural Desktop
 • Art*lantis
 • Destruktivni virusi
 • Mreža preko telefonskih ili naponskih vodova
 • Evro na Web-u
 • Specijalni dodatak: Photoshop 6 - vodič za profi primenu

Glavna tema u hardverskom bloku su digitalni foto-aparati - tražnja je sve veća, pa je domaća ponuda postala dovoljna da napravimo veliki uporedni test, tragajući za najboljim foto-aparatom koji će obezbediti rad u studiju, snimanje u prirodi kao i rešenje u uslovima ograničenog budžeta. Druga velika tema su memorije: poredimo razne module, opisujemo parametre koje treba podesiti u BIOS-u da bi se dobile optimalne performanse i analiziramo učinak DDR memorija na Athlon pločama najnovije generacije. Testirali smo i gamu Samsung-ovih TFT monitora (uključujući i jednu sjajnu kombinaciju ravnog 17" monitora i televizora), klasične i TFT monitore firme LiteOn koja ponovo dolazi na naše tržište, mrežnu opremu raznih proizvođaja, novi Compaq notebook i gomilu periferijske opreme: skenere, laserske i inkjet štampače, pa čak i jedan matrični printer za one koji štampaju mnogo virmana...

Nastavljajući prikaz komponenti Office-a XP, ovoga puta smo se koncentrisali na FrontPage 2002, koji je prerastao program za pripremu Web prezentacija i postao centar kompanijskog intraneta, kao i na PowerPoint 2002 koji donosi nove alate za dizajniranje atraktivnih prezentacija. Razmatrali smo još jednu komponentu Office XP okruženja o kojoj je do sada bilo malo reči - komandovanje glasom i diktiranje teksta; ima li šanse da mikrofon uskoro zameni tastaturu? Zainteresovaće vas i prikazi paketa Adobe PageMaker 7 , AutoCAD Architectural Desktop, Art*lantis i NuMega SoftICE, a verujemo i uporedni test tri open source baze podataka. Objavljujemo i tekstove o virusima koji letos haraju našim prostorima, uz uobičajeni "koktel" Windows 2000 trikova, uslužnih programa i multimedijalnih CD-ova.

Blok posvećen komunikacijama, uz analizu mrežne opreme, donosi diskusiju o umrežavanju bez novih kablova, primenom postojeće telefonske infrastrukture ili čak naponskih vodova. Pogledajte i prikaze sajtova koji se bave novcem i budućom zamenom evropskih valuta za univerzalni evro. Programeri će čitati o drajverima koji obezbeđuju komunikaciju sa USB uređajima.

Specijalni dodatak, nosi naslov "Adobe Photoshop 6 - vodič za profesionalnu primenu" i bavi se konceptima koji omogućavaju podizanje kvaliteta rada u DTP okuženju na profesionalni nivo.

"PC #70" se od utorka, 4. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.