PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 71 :

Oktobar 2001

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Tvrdnja da se u septembru uvek događa mnogo toga ove godine je dobila novi smisao. Tragični utisak meseca su teroristički napadi na Ameriku, u kojima je fanatizam nažalost pobedio vrhunske tehnologije. Posledice napada će se dugo osećati svuda, pa i na IT sceni koja je već bila pogođena osetnim padom akcija tokom prethodnih meseci ove godine; sada bi mogla preći u ozbiljnu recesiju. Intel, Microsoft i ostali su nam dali dovoljno materijala za sledećih nekoliko meseci, ali će brzina prihvatanja tih noviteta itekako zavisiti od sredstava koje firme i pojedinci budu spremni da ulože u unapređenje opreme i osvajanje softvera sledeće generacije.

Pređimo na vedrije teme: tokom septembra su stigle Pentium 4 konfiguracije koje umesto Rambus-a koriste SDRAM. Performanse su, doduše, nešto slabije, ali je cena toliko niža da je u pitanju dobar kompromis - po prvi put možete priuštiti Pentium 4 računar koji je jeftiniji od "vladajućih" Pentium III sistema. AMD i dalje za isti novac daje bolje performanse, ali je razlika smanjena, pa će se dolaskom bržih Pentium 4 procesora i daljim padom cena Rambus-a terazije, po svemu sudeći, ponovo pomeriti na stranu Intel-a: njegovom kapitalu i ogromnim ulaganjima u istraživanje, razvoj i marketing nije lako parirati.Sledeća velika novost je Windows XP - dok čekamo njegovu svetsku premijeru 25. oktobra, Microsoft je odobrio isporuku XP-a uz nove računare, a CD-ovi su stigli i računarskim časopisima, pa smo bili u prilici da ga detaljno testiramo. Pokazalo se da je Windows XP Professional veoma stabilan i da je kompatibilnost sa softverom visoka - "PC"-jeva DTP ekipa se oduševila primetivši da njihov omiljeni QuarkXPress 3.32 radi pod XP-om, iako nije radio pod Windows-om 2000. Kontroverzni proces aktivacije će, pogotovo u našim uslovima, svakako usporiti prodor novog operativnog sistema, ali će stvari postati znatno jednostavnije kada, za mesec ili dva, bude otvorena Microsoft-ova kancelarija u Beogradu i kada počne proces legalizacije softvera, uz velike popuste koji su već obećani.

Ostaje još jedan događaj na koji svi korisnici Windows-a treba da obrate pažnju: Nimda virus se za samo nekoliko dana proširio čitavim svetom, stigao i kod nas i napravio haos, pre svega kod korisnika koji nisu na vreme instalirali sigurnosne zakrpe. Ostaje samo da se nadamo da će i ta pošast ubrzo biti "stavljena u karantin" i da će oktobar doneti samo prijatna iznenađenja. Vidimo se 5. novembra!

 • Pentium 4 na 2 GHz
 • Prvi pogled na Itanium server
 • Prikaz brand name PC računara za firme
 • Pentium 4 ploče koje koriste SDRAM
 • Sharp TFT monitori i televizori
 • Fujitsu Siemens B Lifebook subnotebook
 • Olympus Camedia E10 i E100 profi digitalne kamere
 • HP LaserJet 1000
 • HP ScanJet 4400 i 5400
 • Nokia Communicator 9210
 • Windows XP Professional detaljno
 • Office XP Developer
 • Programi za UV mapiranje tekstura
 • Ghostscript 7
 • Enciklopedija Britannica 2002
 • Nimda virus
 • Internet telefoni - kompletna rešenja
 • Kako pretraživači rangiraju stranice?
 • Video preko mreže
 • Specijalni dodatak: Word 2002 - osnovne tehnike

Izašao je sedamdeset prvi, oktobarski broj časopisa "PC".

Glavna tema u hardverskom bloku su procesori: objavljujemo testove Pentium 4 procesora koji radi na 2 GHz, prvi pogled na Itanium server kao i opsežnu analizu matičnih ploča na kojima su zasnovani jeftini Pentium 4 sistemi koji koriste SDRAM - kako ovakvi računari stoje prema odgovarajućim Athlon konfiguracijama? Druga velika tema su računari za kancelarije: firme se više ne zadovoljavaju "sivim kutijama" koje su slične kućnim računarima, već traže pouzdane, namenski pripremane PC-je prilagođene poslovnim primenama; testirali smo domaću ponudu takvih sistema. Prikazujemo i veoma zanimljiv Fujitsu Siemens subnotebook, Sharp-ove i Ingram/V7 TFT monitore, dva profesionalna Olympus digitalna foto-aparata, Nokia Communicator 9210, Barricade komunikacionu opremu, kao i čitav niz laserskih i inkjet štampača, skenera i drugih periferijskih uređaja.

Softverski plok počinje opsežnim prikazom Professional verzije Windows-a XP, koji će krenuti u prodaju krajem oktobra - opisujemo koncepciju novog Windows-a, novitete koje donosi i analiziramo prva iskustva stečena u (pre svega mrežnom) radu sa njim. Sledi prikaz najopsežnije, Developer verzije paketa Microsoft Office XP - kako uz pomoć novog Office-a zasnovati i realizovati intranet sistem u firmi? Tu su i prikazi alata za animaciju UV Mapper i BodyPaint 3D, Ghostscript-a 7, GDL plug-in-a koji će zainteresovati arhitekte, enciklopetije Britannica 2002 te brojnih uslužnih programa i multimedijalnih naslova.

Ovoga puta veoma opširan blok "Komunikacije" počinje prikazima Internet telefona - konačno u Beogradu, čak i bez kreditne kartice, možete nabaviti sve što vam je potrebno da biste, sa PC-ja ili nezavisnog uređaja, po minimalnoj ceni razgovarali sa bilo kojim telefonskim pretplatnikom u Zapadnim zemljama. Sledi niz saveta za autore Web prezentacija: kako pripremiti HTML kod koji će vaše stranice dobro plasirati na listama Internet pretraživača? Govorimo i o profesionalnim rešenjima za video konferisanje, dok u Internet bloku sakupljamo stranice koje se bave zoološkim vrtovima i duvanom. Programeri će čitati o sinhronizaciji pri komunikaciji sa USB interfejsom.

Specijalni dodatak nosi naslov "Word 2002 - osnovne tehnike" i bavi se XP verzijom najpopularnijeg tekst-procesora današnjice: ako ste koristili ranije verzije programa, zanimaće vas opisi noviteta, a ukoliko ste početnik, pred vama se nalazi priručnik koji objašnjava osnovne principe rada.

"PC #71" se od četvrtka, 4. oktobra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.