PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 71 :

Sadržaj

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

Drugi gigaherc

Majkl Mijatović

Murov zakon trijumfuje - februara 2000. godine promovisani su procesori koji rade na frekvenciji od 1 GHz a sada, nepunih 18 meseci kasnije, stigao je i Pentium 4 koji radi na 2 GHz. Kako ovaj procesor radi i šta je sledeće?

Pogled na Itanium

Majkl Mijatović

Prvih dana septembra Dell je u Njujorku održao promociju svog četvoroprocesorskog Itanium servera (Dell PowerEdge 7150). Ta moćna konfiguracija ima 4 MB L3 keša, 8 GB SDRAM-a i četiri SCSI diska od po 40 GB u RAID matrici, a radi pod beta verzijom Windows Advanced Server-a (Limited Edition). Nažalost, postojeći testovi veoma loše opisuju mogućnosti ovog čuda od računara...

FS Lifebook

FS Lifebook

Dejan Ristanović

Fujitsu Siemens B Lifebook je idealan subnotebook uz koga čak i nećete izgubiti mnogo mogućnosti "pravog" PC-ja.

Gigaherci za mase

Gigaherci za mase

Aleksandar Veljković

Zadatak Rambus memorija, u kombinaciji sa Pentium 4 procesorima, bio je da Intel-u obezbedi prestižne performanse, a "silazak" u SDRAM vode treba da obezbedi kupce. Kako rade jeftine P4 konfiguracije i kako se nose sa Athlon-om?

Svet modernog biznisa

Svet modernog biznisa

Milan Bašić

Poslovni sistemi su danas tesno povezani sa visokim informacionim tehnologijama, a izbor prave opreme zasniva se na sasvim drugačijim kriterijumima od onih koji važe za kućne mašine. Istražili smo domaću ponudu računara za kancelariju i testirali mašine sa nalepnicama IBM, Compaq, Fujitsu Siemens i Hewlett-Packard.

Sharp-ovi ekrani

Branko Nikitović

Sharp je ambiciozno nastupio u Beogradu, pa su se pred nama našla dva zanimljiva ekrana: jedan klasičan TFT monitor i prvi TFT televizor!

Ingram ponovo u Beogradu

Branko Nikitović

Na naše tržište počinju da stižu i velike nezavisne distributerske kuće. Ingram Macrotron je prva, pa smo sa zadovoljstvom pogledali monitore iz njihove ponude.

Za digitalne profesionalce

Milan Četić

Odnedavno se kod nas mogu kupiti Olympus-ovi Camedia E10 i E100, koji ujedno predstavljaju sam vrhunac ponude digitalnih foto-aparata na domaćem tržištu. Šta profesionalci mogu očekivati od njih?

Bežični Internet

Bežični Internet

Branislav Bubanja

Kakva veza postoji između vinskih karti u restoranima i pristupa Internetu iz hotelske sobe? Zajednički imenilac je cyberPIXIE, mreža bez žica.

Jugodata Horizont P4

Zajednički imenitelj Pentium 4 računara bila je ekskluzivnost, odnosno visoka cena. Pojava i845 seta čipova i SDRAM platforme za Pentium 4, uz značajno pojeftinjenje samih procesora, obezbedila je Pentium 4 sistem koji košta manje od 2000 maraka. Kako ga je "Jugodata" sklopila?

Centra Line 4030 PR

Vladimir Cerić

Za one kojima je svaki sekund (ili frejm) bitan, PC Centar je spremio model Centra Line 4030 PR. "Dragulj u kruni" je AMD Athlon deklarisan na 1.33 GHz...

Nokia Communicator 9210

Zoran Životić

Dok čekamo treću generaciju mobilne telefonije u kojoj ćemo telefone zameniti mobilnim terminalima, Nokia pokušava da nagovesti kako će svetla budućnost izgledati predstavljajući novi Communicator.

Nešto sasvim drugačije

Milan Četić

Nije lako uporediti Stylus Pro 10000CF i Encad NovaJet 750/850 - namenjeni su praktično istim korisnicima, ali specifičnosti uže određuju primenu...

Xerox Phaser 3400

Milan Četić

Od kako je kupio firmu Tektronix, hardverski gigant Xerox je počeo da maksimalno koristi ono što je tom kupovinom dobio. Najbolje je prošao sa kolor-laserskim štampačima iz Phaser serije - ovoga puta pred nama je Phaser 3400, namenjen poslovnim primenama u firmama srednje veličine.

Gigaset 4000

Dejan Ristanović

Pred nama su se ovoga meseca našle dve nove Siemens-ove "slušalice": Gigaset 4000 Comfort i Gigaset 4000 Classic. Svaka od njih stiže sa odgovarajućom bazom koje se koriste za analogne telefonske linije, a slušalice se mogu "prijaviti" i nekoj od ISDN baza (npr. Gigaset 3075ISDN) i tako postati bežični ISDN telefoni. Šta je novo u seriji 4000?

Hewlett-Packard LaserJet 1000

Milan Četić

Hewlett-Packard je zaključio da tržište traži laserski štampač koji je primetno jeftiniji od modela LJ 1200, uz umereno slabljenje performansi. Tako je nastao LaserJet 1000.

Lexmark Optra C720

Milan Četić

Da proizvođači kolor laserskih štampača i dalje traže dobitnu kombinaciju kada je u pitanju koncepcija i konstrukcija najbolje svedoči najnoviji Lexmark-ov model Optra C720. Nominalno, radi se o nasledniku modela C710 koji se pojavio prošle godine, ali je to zapravo potpuno nov štampač...

HP ScanJet 4400 i 5400

Milan Četić

ScanJet 4400 i 5400 po svom mestu u HP-ovoj hijerarhiji služe za ličnu ili SOHO primenu, a suštinska novina koju donose je povećanje rezolucije: ScanJet 4400 je personalni skener optičke rezolucije 1,200 dpi a 5400-ka (poslovni skener) se ponosi rezolucijom od 2,400 tačaka po inču.

Lexmark X73 i X83

Milan Četić

Najnoviji talas pojeftinjenja multifunkcionalnih mašina je doveo ove uređaje na vrata kućnih primena: Lexmark-ovi X73 i X83 (naročito ovaj prvi) su najbolji primeri ovog trenda.

Svi na mrežu!

Pavle Peković

Komplikovane instalacije i nedovoljna pouzdanost standardni su problemi koji su pratili povezivanje lokalne mreže sa Internetom. Specijalizovani uređaj po imenu SMC Barricade nudi lepo zaokruženo rešenje problema.

Čista snaga

Čista snaga

Dejan Veselinović

Malo ko uopšte razmišlja o naponu iz gradske mreže: smatramo ga "čistim", ali praksa pokazuje da je to daleko od istine. Da vidimo zašto, ali i šta se tu može učiniti.

Gde su roboti?

Nadežda Veljković

Zahvaljujući višegodišnjem istraživačkom radu robotičara, čovekoliki roboti bi se uskoro mogli premestiti iz sveta naučne fantastike u realnost. Njihova prethodnica su "metalni ljubimci"...

Prvi utisci

Prvi utisci

Voja Gašić

Creative Audigy zvučna kartica, MaxAttach disk, Mustek MDC-1500 foto-aparat, Mustek WCam 300 kamera, NEC NR-7800A CD pisač, PCI FM kartica, Samsung 550s i 750s monitori i Thermaltake kuleri.