PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 75 :

Februar 2002RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

U jednoj od popularnih knjiga Karla Sagana piše da je u svim bibliotekama sveta memorisano otprilike 1014 bita informacija. Pretpostavljam da se misli na tekst, jer bi u 11 terabajta teško stale slike u iole ozbiljnijoj rezoluciji. Zapravo, izreka "slika vredi koliko i hiljadu reči" je zastarela - od kada postoje računari, zna se da slika zauzima mnogo više (mega)bajta nego hiljadu reči što je, valjda, čini mnogo vrednijom.

Priča o rečima, slikama i gigabajtima je prošlog meseca bila u centru naše pažnje iz više razloga. Pre svega, finalizovali smo novo elektronsko izdanje našeg časopisa (www.pcpress.co.yu/pc2001/) - na CD su smešteni tekstovi iz prvih 70 brojeva "PC"-ja, stranice u PDF formatu iz brojeva 40-70 i novi podsistem za pretraživanje koji omogućava zadavanje logičkih upita na osnovu kojih ćete brzo i lako pronaći željeni tekst. Posao je potrajao jer nije lako sažeti 130 GB (toliko, zahvaljujući slikama koje vrede mnogo više od hiljadu reči, zauzimaju arhive naših prethodnih brojeva) u 650 MB, ali se nadam da smo napravili dobar kompromis između prostora i grafičkog kvaliteta. Takođe se nadam da ćemo, pripremajući neko od sledećih elektronskih izdanja, manje razmišljati o prostoru - stigli su DVD pisači!

Kao što ćete saznati iz opsežnog teksta koji objavljujemo, postoje dva DVD RW standarda i oba nude slične karakteristike za sličan novac: na disk nalik CD-u možete upisati 4.7 GB podataka koji će, kažu, biti sigurni 30 godina. Zvuči sjajno, problemi karakteristični za nove tehnologije biće prevaziđeni, ali koliko je zapravo 4.7 GB? Znatno više nego što je potrebno za memorisanje onoga što ste uradili, dovoljno da snimate amaterske i porodične filmove u digitalnoj formi i čuvate ih u vrhunskoj rezoluciji, ali nedovoljno za pun backup. Pre desetak godina imali smo diskove od 20 MB i diskete od 1.2 MB i niko nije pravio pun backup, jer je skupo i dosadno snimati 17 disketa. Sada imamo diskove od 80 GB i "diskete" od 4.7 GB i niko neće praviti pun backup, jer je skupo i dosadno snimati 17 DVD-ova. Čuvaćemo, dakle, samo podatke koje sami pripremamo, a za to je uglavnom dovoljan CD.

Za komforan backup današnjih diskova bio bi potreban medij kapaciteta 100 GB ili, da ne budemo skromni, 1 terabajt. Onda bismo Saganovu biblioteku spakovali u kutiju i poneli na put literaturu za čitav život... i mnogo više od toga. Možda u bliskoj budućnosti, uz dalji razvoj DVD tehnologije, budemo bliže tom snu. Vidimo se 5. marta!

 • Pentium 4 procesori na 2.2 GHz
 • Opis mogućnosti DVD pisača i test DVD-RW i DVD+RW uređaja
 • Ploče za dva Athlon procesora
 • Radeon 8500, snažan suparnik nVidia grafičkim adapterima
 • Uporedni test kulera
 • Xbox protiv ostalih konzola
 • Visio 2002
 • Performanse Windows-a XP
 • OmniPage Pro 11, OCR koji prepoznaje i ćirilicu
 • Microsoft SharePoint Portal Server 2001
 • Propellerheads Reason, potpuni simulator muzičkog studija
 • MMS, naslednik SMS poruka
 • Hari Poter i Gospodar prstenova na Internetu
 • Dodatak: YU slova, kompletna priča

Hardver

- Pentium 4 procesori na 2.2 GHz

- Opis mogućnosti DVD pisača i test DVD-RW i DVD+RW uređaja

- Ploče za dva Athlon procesora

- Radeon 8500, snažan suparnik nVidia grafičkim adapterima

- Uporedni test kulera

- Portabl LCD projektor zasnovan na DLP tehnologiji

- UPS koji može da "pokrije" osmočasovne restrikcije

- Nikon slajd skeneri

- Xbox protiv ostalih konzola

Softver

- Visio 2002

- Performanse Windows-a XP

- OmniPage Pro 11, OCR koji prepoznaje i ćirilicu

- Microsoft SharePoint Portal Server 2001

- Propellerheads Reason, potpuni simulator muzičkog studija

- Real-Draw Pro, objedinjeni vektori i bitmape

- FOP biblioteka - generišite PDF iz Java programa

Komunikacije

- MMS, naslednik SMS poruka

- Hari Poter i Gospodar prstenova na Internetu

- Preživeti Pikasa

Dodatak

- YU slova, kompletna priča

"PC #75" se od utorka, 5. februara prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.