PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 83 :

Novembar 2002

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Važne odluke koje će uticati na poslovanje u 2003. godini vezane su za IT sektor. Pre svega, platni promet prelazi u banke - "dinosaurus" zvani SPP je možda imao i dobrih strana (dok se IT oprema, softver i ljudi u bankama ne uigraju, sanjaćemo o danima kada je uplata stizala istog dana), ali je bio inertan u prihvatanju novih tehnologija (tek jedan arhaični DOS program za plaćanje), pa se većina uplata obavlja virmanima. U borbi za komitente, banke će morati da ponude razne pogodnosti, među kojima očekujem i kvalitetna e-banking rešenja.

"Elektronski virman" i "elektronski izvod" treba integrisati u IT sistem kompanije, kako bi finansijske informacije pružale podršku pri odlučivanju. Otvara se i svet e-commerce-a: zašto robu i usluge ne biste naplaćivali (i) preko Interneta? S druge strane, potrošač u svakome od nas željno očekuje platnu karticu pomoću koje će kupovati na Web-u - banke su (skoro) spremne, pa smo krenuli u istraživanje. Rezultat? Plaćanje preko Interneta je konačno moguće, mada sve neće ići glatko. Dok smo kolegu Borisa Stanojevića, koji je uložio veliki trud da prikupi podatke o planovima banaka, zapitkivali može li ova ili ona kartica da se koristi na Mreži, dobijali smo odgovore tipa: "Može, ali banka to ne voli." Ili "Može, ali pre toga treba pozvati banku." Na logično potpitanje "Šta kažu čoveku koji ih pozove?" sledio je jednako logičan odgovor: "Ubeđuju ga da ne plaća na taj način."

Domaći bankari su nepotrebno zabrinuti - rizik od zloupotreba postoji, ali je tehnologija elektronskog plaćanja razrađena i funkcioniše već godinama. Ne treba se pozivati ni na nedostatak regulative - samo se ovde očekuje da biznis čeka na zakone, dok u svetu zakoni prate biznis. Klinton je potpisao zakon o elektronskom potpisu 30. juna 2000. (potpisao ga je elektronski, ali pre toga i perom, da ne bi bilo rekurzije), kada je e-commerce u Americi već cvetao. Uz donošenje dobrih odluka, uskoro ćete se pitati kako ste mogli da kupujete bez kartice i da poslujete sa virmanima, kao što se danas pitamo kako smo mogli da živimo bez Interneta.

Da bismo vam pomogli pri donošenju odluka, za početak decembra pripremamo seminar o planiranju, licenciranju i upotrebi softvera - PLUS 2003 (www.plus2003.com). Biće to prilika da sagledate mogućnosti koje vam nove tehnologije pružaju u poslovanju. Pratite, dakle, naše sajtove www.pcpress.co.yu i www.legalizacija.info i vidimo se 5. decembra, na stranicama "PC"-ja, ali i na seminaru!

 • Veliki test biznis konfiguracija
 • Uporedni test Radeon 9700 i GeForce 4 kartica
 • Kako kalibrisati monitor, skener i štampač?
 • Nova serija Maxtor hard diskova
 • Sony TFT i CRT monitori
 • ASUS DVD pisač
 • Ekskluzivni MP3 plejeri
 • 3d studio max 5.0
 • Delphi 7.0
 • Mandrake 9 Linux
 • Macromedia Studio MX
 • Legalizacija: OSL proračuni
 • 602Pro PC Suite 2001 - besplatna alternativa MS Office-u
 • Encarta Deluxe 2003
 • Platne kartice domaćih banaka i plaćanje na Internetu
 • YU slova na Web-u
 • Dodatak: Excel 2002 - Programiranje za početnike

Izašao je osamdeset treći, novembarski broj časopisa "PC" na 172 strane. Pretplatnici uz broj dobijaju i poseban poklon - CD.

Najznačajnije teme "PC #83" su veliki test biznis konfiguracija, u kom smo suočili 16 domaćih i stranih računara prilagođenih kancelarijskim primenama, kao i opsežan pregled platnih kartica koje odskora izdaju (ili će uskoro izdavati) domaće banke, a omogućavaju plaćanje na Internetu - kakvi su uslovi i koliko brzo možete doći do ulaznice u svet e-commerce-a?

Evo pregleda značajnih tema broja:

Hardver

- Veliki test biznis konfiguracija

- Uporedni test Radeon 9700 i GeForce 4 kartica

- Kako kalibrisati monitor, skener i štampač?

- Epson Stylus C42 i C62

- Nova serija Maxtor hard diskova

- Sony TFT i CRT monitori

- ASUS DVD pisač

- Posle dužeg vremena, test dva matrična štampača

- Ekskluzivni MP3 plejeri

Softver

- 3d studio max 5.0

- Delphi 7.0

- Mandrake 9 Linux

- Macromedia Studio MX

- Adobe Premiere 6.5

- Legalizacija: OSL proračuni

- 602Pro PC Suite 2001 - besplatna alternativa MS Office-u

- Symantec PC Anywhere 10.5

- Encarta Deluxe 2003

Komunikacije

- Platne kartice domaćih banaka i plaćanje na Internetu

- YU slova na Web-u

Specijalni dodatak

- Excel 2002 - Programiranje za početnike

Poseban poklon:

Pretplatnici uz časopis dobijaju i CD-ROM.

"PC #83" se od utorka, 5. novembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.