PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 183 :

Sadržaj

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel za novi desktop

Miloš Stamenković

Nakon duže pauze, Intel je spremio prave novitete za desktop računare. Procesor s više jezgara, novo podnožje sa 2011 pinova i moćniji čipset zameniće "dotrajalu" LGA1366 platformu - ovo je dobrodošlica za Core i7 3930K i Sandy Bridge E, ali i matičnih ploča Gigabyte X79-UD5, X79-UD3 i Asus P9X79 Pro.

Lenovo X1

Lenovo X1

Dejan Ristanović

X serija kompanije Lenovo obuhvata najmanje notebook računare, prilagođene pre svega putnicima koji traže minimalnu masu i maksimalne performanse, ne pitajući mnogo za cenu. Posle X200, X300 i drugih modela, stigao je X1. Sugestivno ime...

Elitni laptop na dva načina

Bojan Stanojević

HP-ovu seriju prenosivih računara EliteBook čine dve grupe: vrhunski računari namenjeni poslovnim ljudima i mobilne radne stanice. Isprobali smo po jedan nov model iz svake kategorije, EliteBook 8460p i 8760w - zaslužuju li ime koje nose?

3D slika na pametnom televizoru

3D slika na pametnom televizoru

Voja Gašić

Bojan Stanojević

Posle pametnog telefona stigli su i pametni televizori: preuzimaju programe i druge sadržaje sa Interneta, vide YouTube, Facebook i Twitter, a ako je računar u blizini, svi filmovi sa njegovog diska su vam na raspolaganju. 3D slika je adut skupljih modela, a dijagonala ekrana neprestano raste. Zato krenite u Tehnomaniju i izaberite pametan televizor sa slikom u kojoj ćete uživati

Tuce diskova pod haubom

Tuce diskova pod haubom

Mladen Mijatović

Qnap TS-1279U-RP je storage server za poslovnu primenu. Opremljen sa čak 12 hard-diskova, ovaj uređaj predstavlja pouzdanu, snažnu i skalabilnu osnovu za profesionalna NAS i IP-SAN rešenja. A kapacitet sami birate...

Drugi nalet Intex-a

Marko Mirić

Isprobali smo drugu grupu Intex-ovih telefona koji su upravo stigli na naše tržište. Sve ih karakterišu dva podnožja za SIM kartice, a ima i drugih zanimljivih noviteta, među kojima je i projektor integrisan u model IN 8810.

Blještavo nevidljivo svetlo

Blještavo nevidljivo svetlo

Mladen Mijatović

Kažemo da moderne kamere za video-nadzor vide i u mraku, ali je za uspešno snimanje ipak neophodna neka minimalna svetlost. Kada ni nje nema, tu je infracrveno osvetljenje. Da vidimo šta mogu proizvodi firme Tirex, a pre svega IC iluminatori Elenek.

TapSense: kako dodirujemo ekran

Nadežda Veljković

Upravljanje uređajima preko ekrana osetljivih na dodir uskoro će dobiti novu dimenziju - ekrani će moći da prepoznaju dodire različitih delova prsta. Time će se komunikacija čoveka i računara ubrzati čak i na malim ekranima, što je posebno značajno za mobilne telefone.

Rubikova eKocka

Dejan Ristanović

Svako ko je ranih osamdesetih godina video Rubikovu kocku bio je fasciniran njenom mehanikom - kako je moguće da se stranice nezavisno okreću, a da se sve ne raspadne? Da je Erno Rubik sačekao tridesetak godine, ne bi mislio o mehanici - stigla je elektronska kocka, TouchCube.

Džeparenje na daljinu

Voja Antonić

RFID kartice i tagovi su vrlo otporni, pouzdani i sigurni nosioci podataka za identifikaciju. Ipak, i oni imaju Ahilovu petu - neko ko prolazi pored vas može da pročita RFID karticu koju nosite u džepu, da je kopira i otvori vaša vrata. Kako izbeći takav scenario?

Asus Lamborghini VX6S

Miloš Stamenković

Uz blagu razliku u boji u odnosu na prethodnika, novi Asus netbook donosi niz unapređenja unutar kućišta.

X-mini zvučnici

Dejan Ristanović

X-mini zvučnici su nas prijatno iznenadili: atraktivan dizajn i kompaktne dimenzije propraćene su zvukom kome je, barem na notebook računarima, teško parirati. A za jedan od modela računar zapravo i nije neophodan...

Kamera u kolima

Kamera u kolima

Branislav Bubanja

U automobile su se odavno uselili računari u vidu board kompjutera - sada je došlo vreme da se opreme i HD kamerama, koje mogu mnogo toga da snime. Tako imate zapis onoga što se dešavalo na putu i uvek možete dokazati da ste poštovali saobraćajne propise... ako ste ih poštovali.

Miš + skener = LG LSM-100

Vojislav Simić

Uspešna kombinacija miša i skenera pokazuje da integracije periferijskih uređaja nisu nužno stvar prošlosti - ako ništa drugo, uštedićete novac i prostor na radnom stolu.

Prestigio Multipad PMP5080B

Branislav Bubanja

Prestigio je predstavio novi tablet sa podrškom za Flash, dijagonale osam inča, po ceni uporedivoj sa mnogo skromnijim modelima od 7". A tu je i obilje softvera...

Tastatura iza ekrana

Branislav Bubanja

Slajder telefoni postoje već gotovo deceniju. Asus se prvi dosetio da taj metod korišćenja tastature primeni na tabletu - tako je nastao Eee PAD Slider SL101.

Jabra hands free

Nenad Veljković

Jabra, brend dobavljača handsfree komunikacionih rešenja GN Netcom-a, dostupan je i na našem tržištu. Prikazujemo dva modela bežičnih slušalica koja se razlikuju po gabaritima ali i upotrebi.

Multi GPS

Branislav Bubanja

GPS uređaji ne služe više samo za navigaciju - sada su to pravi multimedijalni saputnici u kolima ili džepu. Najbolji dokaz za to je novi Prestigio.

Panasonic Lumix DMC-GX1

Panasonic Lumix DMC-GX1

Nenad Veljković

Najnoviji Panasonic iz G serije ima izmenjivu optiku, 16 Mp senzor, snima čak 20 sukcesivnih slika u sekundi i podržava HD video. To je pravi naslednik poznatog GF1 modela kojim je Panasonic, zajedno sa Olympus-om, predstavio prvu mirror-less strukturu baziranu na Four Thirds standardu.