PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 183 :

Sadržaj

TehnoGuru

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel za novi desktop

Miloš Stamenković

Nakon duže pauze, Intel je spremio prave novitete za desktop računare. Procesor s više jezgara, novo podnožje sa 2011 pinova i moćniji čipset zameniće "dotrajalu" LGA1366 platformu - ovo je dobrodošlica za Core i7 3930K i Sandy Bridge E, ali i matičnih ploča Gigabyte X79-UD5, X79-UD3 i Asus P9X79 Pro.

Lenovo X1

Lenovo X1

Dejan Ristanović

X serija kompanije Lenovo obuhvata najmanje notebook računare, prilagođene pre svega putnicima koji traže minimalnu masu i maksimalne performanse, ne pitajući mnogo za cenu. Posle X200, X300 i drugih modela, stigao je X1. Sugestivno ime...

Elitni laptop na dva načina

Bojan Stanojević

HP-ovu seriju prenosivih računara EliteBook čine dve grupe: vrhunski računari namenjeni poslovnim ljudima i mobilne radne stanice. Isprobali smo po jedan nov model iz svake kategorije, EliteBook 8460p i 8760w - zaslužuju li ime koje nose?

3D slika na pametnom televizoru

3D slika na pametnom televizoru

Voja Gašić

Bojan Stanojević

Posle pametnog telefona stigli su i pametni televizori: preuzimaju programe i druge sadržaje sa Interneta, vide YouTube, Facebook i Twitter, a ako je računar u blizini, svi filmovi sa njegovog diska su vam na raspolaganju. 3D slika je adut skupljih modela, a dijagonala ekrana neprestano raste. Zato krenite u Tehnomaniju i izaberite pametan televizor sa slikom u kojoj ćete uživati

Tuce diskova pod haubom

Tuce diskova pod haubom

Mladen Mijatović

Qnap TS-1279U-RP je storage server za poslovnu primenu. Opremljen sa čak 12 hard-diskova, ovaj uređaj predstavlja pouzdanu, snažnu i skalabilnu osnovu za profesionalna NAS i IP-SAN rešenja. A kapacitet sami birate...

Drugi nalet Intex-a

Marko Mirić

Isprobali smo drugu grupu Intex-ovih telefona koji su upravo stigli na naše tržište. Sve ih karakterišu dva podnožja za SIM kartice, a ima i drugih zanimljivih noviteta, među kojima je i projektor integrisan u model IN 8810.

Blještavo nevidljivo svetlo

Blještavo nevidljivo svetlo

Mladen Mijatović

Kažemo da moderne kamere za video-nadzor vide i u mraku, ali je za uspešno snimanje ipak neophodna neka minimalna svetlost. Kada ni nje nema, tu je infracrveno osvetljenje. Da vidimo šta mogu proizvodi firme Tirex, a pre svega IC iluminatori Elenek.

TapSense: kako dodirujemo ekran

Nadežda Veljković

Upravljanje uređajima preko ekrana osetljivih na dodir uskoro će dobiti novu dimenziju - ekrani će moći da prepoznaju dodire različitih delova prsta. Time će se komunikacija čoveka i računara ubrzati čak i na malim ekranima, što je posebno značajno za mobilne telefone.

Rubikova eKocka

Dejan Ristanović

Svako ko je ranih osamdesetih godina video Rubikovu kocku bio je fasciniran njenom mehanikom - kako je moguće da se stranice nezavisno okreću, a da se sve ne raspadne? Da je Erno Rubik sačekao tridesetak godine, ne bi mislio o mehanici - stigla je elektronska kocka, TouchCube.

Džeparenje na daljinu

Voja Antonić

RFID kartice i tagovi su vrlo otporni, pouzdani i sigurni nosioci podataka za identifikaciju. Ipak, i oni imaju Ahilovu petu - neko ko prolazi pored vas može da pročita RFID karticu koju nosite u džepu, da je kopira i otvori vaša vrata. Kako izbeći takav scenario?

Asus Lamborghini VX6S

Miloš Stamenković

Uz blagu razliku u boji u odnosu na prethodnika, novi Asus netbook donosi niz unapređenja unutar kućišta.

X-mini zvučnici

Dejan Ristanović

X-mini zvučnici su nas prijatno iznenadili: atraktivan dizajn i kompaktne dimenzije propraćene su zvukom kome je, barem na notebook računarima, teško parirati. A za jedan od modela računar zapravo i nije neophodan...

Kamera u kolima

Kamera u kolima

Branislav Bubanja

U automobile su se odavno uselili računari u vidu board kompjutera - sada je došlo vreme da se opreme i HD kamerama, koje mogu mnogo toga da snime. Tako imate zapis onoga što se dešavalo na putu i uvek možete dokazati da ste poštovali saobraćajne propise... ako ste ih poštovali.

Miš + skener = LG LSM-100

Vojislav Simić

Uspešna kombinacija miša i skenera pokazuje da integracije periferijskih uređaja nisu nužno stvar prošlosti - ako ništa drugo, uštedićete novac i prostor na radnom stolu.

Prestigio Multipad PMP5080B

Branislav Bubanja

Prestigio je predstavio novi tablet sa podrškom za Flash, dijagonale osam inča, po ceni uporedivoj sa mnogo skromnijim modelima od 7". A tu je i obilje softvera...

Tastatura iza ekrana

Branislav Bubanja

Slajder telefoni postoje već gotovo deceniju. Asus se prvi dosetio da taj metod korišćenja tastature primeni na tabletu - tako je nastao Eee PAD Slider SL101.

Jabra hands free

Nenad Veljković

Jabra, brend dobavljača handsfree komunikacionih rešenja GN Netcom-a, dostupan je i na našem tržištu. Prikazujemo dva modela bežičnih slušalica koja se razlikuju po gabaritima ali i upotrebi.

Multi GPS

Branislav Bubanja

GPS uređaji ne služe više samo za navigaciju - sada su to pravi multimedijalni saputnici u kolima ili džepu. Najbolji dokaz za to je novi Prestigio.

Panasonic Lumix DMC-GX1

Panasonic Lumix DMC-GX1

Nenad Veljković

Najnoviji Panasonic iz G serije ima izmenjivu optiku, 16 Mp senzor, snima čak 20 sukcesivnih slika u sekundi i podržava HD video. To je pravi naslednik poznatog GF1 modela kojim je Panasonic, zajedno sa Olympus-om, predstavio prvu mirror-less strukturu baziranu na Four Thirds standardu.