PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 90 :

Sadržaj

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

Centrino i gigaherci

Milan Bašić

Pregled notebook računara koji su se pojavili na našem tržištu u poslednjih mesec dana jasno pokazuje da Centrino tehnologija donosi pravu revoluciju. Ipak, ni stariji modeli sa brzim procesorima i diskovima nisu za potcenjivanje...

HTT protiv Bartona

HTT protiv Bartona

Aleksandar Veljković

Taman smo pomislili da AMD-ova 32-bitna tehnologija "gubi dah" u trci sa Intel-om, kada nas je prijatno iznenadio novi Athlon XP sa duplo više keša. Može li se takmičiti sa Pentium-om 4 opremljenim HT tehnologijom?

Dogovorna konkurencija

Aleksandar Veljković

Nova generacija grafičkih kartica firmi nVidia i ATI obeaava ujednačenu podelu tržišta i mirniju trku. Isprobali smo reprezentativni skup modela zasnovanih na jednim i drugim čipovima; pokazalo se da svaki od njih ima prilično jasno određenu publiku - da li je to na pragu zasićenje u 3D industriji?

Digitalno leto

Branislav Bubanja

Sezona godišnjih odmora idealna je za kupovinu digitalnog fotoaparata, a za turističke potrebe i modeli iz ekonomske klase su dobrodošli. FujiFilm iz svoje široke palete izdvaja tri digitalna noviteta koji se zovu FinePix A202, FinePix A303 i FinePix S304.

Sada i za profesionalce

Milan Četić

Zahvaljujući brojnim unapređenjima, ravni skeneri novijih generacija zadovoljiće prohteve i najzahtevnijih profesionalaca. Predstavljamo aktuelne modele firmi Canon, Epson i Microtek.

IPAQ bez granica

Goran Obradović

Da li su supermoderni mobilni telefoni i PDS uređaji samo tehnološka moda? Mnogi smatraju da jesu, ali bi iPAQ 5450 mogao da promeni takvo mišljenje...

Lebdeći Tablet

Dejan Ristanović

Tablet PC računari uneli su malo živosti u računarski svet, pošto je kod njih malo toga fiksno: konstruktori su slobodni da biraju različite oblike, različite procesore, dodatke... Compaq Tablet PC TC1000 doneo je nekoliko lepo uklopljenih tehnoloških iznenađenja, koje počinju na planu procesora - Transmeta Crusoe umesto Intel-a!

Uspešna repriza

Branislav Bubanja

Nakon ne baš uspešne premijere samostalnih DivX DVD plejera, u prilici smo da vam predstavimo dva nova modela koja sadrže DivX čip. Koliko je ova dobra ideja uspešno realizovana?

To DV or not to DV?

To DV or not to DV?

Voja Gašić

MiniDV format i FireWire port ne samo što su značajno unapredili kvalitet video produkcije, već su je i pojeftinili. Canopus nudi širok spektar rešenja za one koji prelaze u digitalne vode.

Za novo doba

Marko Tanasković

Svet mobilnih telefona se neprekidno menja. Kako te promene vidi finska Nokia, može se uočiti na primeru modela 3650.

Prozor u svet

Branislav Mihaljev

Iako nije nov proizvod, Sky Star 2 kartica je kod nas sve popularnija, pre svega zbog pojavljivanja programa koji olakšavaju gledanje satelitske televizije. Glavna stvar je ipak pristup Internetu...

I ptičice u džepu

Marko Tanasković

U već prepuni PDA kavez uletele su tri ptičice poznate iz sveta monitora. Svoj prvi PDA Viewsonic je namenio korisnicima koji pre svega traže kompaktan i jeftin uređaj...

Rađanje zvezde

Vladimir Cerić

Kompaniju Logitech do sada smo poznavali kao vrhunskog proizvođača miševa i tastatura, a sada su nam se predstavili i kao kreatori odličnih kompjuterskih zvučnika.

Tablet PC panorama

Esad Jakupović

Pola godine posle promocije, Tablet računari su prestali da budu samo simpatični gadžeti i polako prerastaju u ozbiljni poslovni alat savremenih biznismena.

Jugodata Vision P4

Vladimir Cerić

Iako najveći deo svoje ponude zasniva na konfiguracijama iz ekonomske i srednje klase, firma "Jugodata", zahvaljujući poslovnoj saradnji sa kanadskim MDG-jem, ima pristup komponentama koje prati i doza ekskluzivnosti. Ovoga meseca stiglo nam je nešto izuzetno: Vision P4 se zasniva na Pentium-u 4 koji radi na čitavih 3.06 GHz i podržava HyperThreading.

Pakom XP Game Station

Vladimir Cerić

"AMD-ovu stranu" na ovomesečnom testu konfiguracija brani niški "Pakom", koji nam je poslao XP Game Station - šta mogu 2500+ procesor i Barton jezgro?

Dell Dimension 4550

Vladimir Cerić

Brand-name računari o kojima smo do sada pisali uglavnom su namenjeni poslovnim okruženjima, a sada smo se susreli sa čistokrvnom kućnom mašinom jednog od najvećih svetskih proizvođača PC računara: zove se Dell Dimension 4550 a distributer, firma "Informatika", mu je sa pravom dodala sufiks Extreme.

Desk H403-HT

Desk H403-HT

Vladimir Cerić

Iz Desk-a nam je stigla konfiguracija koja koristi najbrži Pentium 4 procesor na 3.06 GHz. Iako je Intel-ov GraniteBay čipset i od strane samog proizvođača bio proglašen za prelaznu fazu ka Springdale-u i Canterwood-u, ovaj računar se pokazao kao izvanredno rešenje za Pentium 4 procesore, a kada smo tome dodali i DVD+RW pisač...

HP Photosmart 735 i 935

Milan Četić

Hewlett-Packard-ovi su među najprodavanijima na svetu, prvenstveno zahvaljujući niskoj ceni, pristojnom kvalitetu i veoma jednostavnom rukovanju. Oni nemaju posebne mogućnosti podešavanja, jer su očigledno namenjeni običnim korisnicima, onima koji su donedavno koristili klasične point and shoot aparate. Takva su i dva nova modela koja smo testirali - Photosmart 735 i 935.

Nikon Coolpix SQ

Milan Četić

Digitalni fotoaparati više nisu tehnološko čudo; postaju svakodnevni objekat u životima mnogih ljudi, na isti način na koji su to već duže vreme mali point and shoot aparati koji koriste klasičan film. Zato su atraktivnost dizajna i smanjenje dimenzija postali važan segment u projektovanju kamera. Dobar primer je Nikon Coolpix SQ dimenzija 3.5" diskete...

Lexmark X5150

Milan Četić

Trenutni hit u svetu su multifunkcionalne mašine ili, kako ih sada zovu, All-in-One štampači. Lexmark je "lutao" tražeći idealnu koncepciju ovakvih uređaja, a onda je na tržište u kratkom periodu izneo brojne proizvode - kako se u oštroj konkurenciji drži model x5150?

Stylus Photo - nova generacija

Milan Četić

Epson se i dalje drži principa da proizvodi veliki broj modela inkjet-ova koji su predviđeni prvenstveno za štampu fotografija. Štaviše, dodatno su proširili ponudu foto inkjet-ova, pa predstavljamo tri nova modela koji su koncipirani tako da popune praznine u performansama koje postoje između sadašnjih modela i da svakoj kategoriji korisnika omoguće da nađu foto inkjet po meri. Pred nama su se, dakle, našli Stylus Photo 830U, Stylus Photo 900 i Stylus Photo 930.

Canon Powershot A60

Marko Mihajlović

Canon nam je ponudio novu paletu digitalnih kamera, a ovog puta na testu smo imali model Canon Powershot A60, naslednika modela Powershot A40 koji se u gotovo svakom segmentu razlikuje od slavnog prethodnika.

Canon i450

Milan Četić

Canon nas poslednjih meseci bukvalno zasipa novim inkjet-ovima, pa se na našem stolu našao i450, odličan štampač iz srednje klase. Konstrukcija i450 je vrlo slična modelima iz serije 300, a ipak smo primetili značajne razlike koje se ne završavaju na dizajnu...

Nove ideje iz Redmonda

Nadežda Veljković

Microsoft ne napušta ideju o integrisanom računarstvu kao tehnologiji budućnosti - njihov nastup na ovogodišnjem CES-u potvrdio je čvrstu nameru da uđu u svaki kutak našeg životnog prostora...

Prvi utisci

Voja Gašić

ASUS SCB-1608D notebook, Compaq iPaq 3970, Flying Drive USB disk, Jaz Piper C10 MP3 plejer, Kingston HyperX memorija, Mustek DV3000 fotoaparat, Philips SBC HS-510 slušalice, Traveling Disk 2.0, Umax AstraPix 430 i 470 kamere i WMG USB hab.