PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 90 :

Jun 2003

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Nekih (ne baš) davnih godina kompjuteraši su sa nestrpljenjem očekivali maj - čak i u danima sankcija, Sajam tehnike je bio jedan od prozora u veliki IT svet. O našoj percepciji značaja manifestacije govori činjenica da smo pilot broj "PC"-ja objavili u aprilu, kako bi drugi broj mogao tematski i marketinški da pokrije Sajam tehnike, koji je 1995. doživljavao zlatne dane.

Na organizaciju Sajma uvek je bilo primedbi (buka, vrućina, tesna hala XIV, miris roštilja...) ali sve je nekako funkcionisalo dok upravi Sajma nije palo na pamet da manifestaciju treba poboljšati. "Opravili" su je tako dobro da nisu ni dugmići (na tastaturi) ostali. Sklopljeno je partnerstvo sa londonskom kompanijom ITE, kompjuterski sajam je izdvojen iz majske manifestacije i premešten za septembar. Uprava Sajma je naivno mislila da će ITE dovesti u Beograd brojne strane firme (ne znam samo koje - već te 1998. računarske firme su imale predstavnike u Jugoslaviji), pa su višestruko povećali cene izložbenog prostora i tako rasterali domaće učesnike. ITE nije doveo nikoga, pa je septembarski "poslovni sajam" neslavno propao. Tako je, kao posledica gramzivosti i verovanja u monopol, uništena manifestacija sa dugom tradicijom, a vidim da je sličnoj logici podlegao i ovogodišnji Sajam automobila. Još da "oprave" sajmove knjiga i nameštaja, pa se sajmište može pretvoriti u još jedan (polu)otvoreni tržni centar - izgleda da kod nas samo "buvljaci" imaju osiguranu budućnost.

Pošto su sajmovi potrebni, njihovu organizaciju preuzele su računarske firme, smeštajući svoje manifestacije u prostorije beogradskih hotela, dok su se neki odlučili da poslovne partnere povedu van Beograda. Tako su nastale dobre i posećene izložbe, ali nema pravog sajma bez takmičenja izlagača. Naša poslovična nesposobnost da se dogovorimo učinila je da Beograd bude jedini glavni grad bivših YU republika koji nema računarski sajam; šteta, ali moramo se prilagoditi situaciji. Zato smo sa zadovoljstvom obišli Comtrade-ov majski Computer Show i Pakomov Road Show na Zlatiboru, prikupili zanimljivu opremu koju prikazujemo na stranicama ovog "PC"-ja, ali se i potrudili da ne budemo samo posmatrači već i učesnici. Posetioci naše prezentacije održane prvog dana Computer Show-a bili su u prilici da prvi pogledaju PC-DVD, naše novo specijalno izdanje, ali i da čuju nešto o planovima Redakcije za naredne mesece. Uživajte, dakle, u junskom "PC"-ju i našem DVD-u i... vidimo se 4. jula!

 • Test notebook računara koji koriste Centrino tehnologiju
 • Pentium 4 3.06 GHz protiv Athlon-a XP sa Barton jezgrom
 • Veliki test nVidia i ATi grafičkih kartica
 • Compaq Tablet PC sa Transmeta procesorom
 • Stylus Photo štampači - nova generacija
 • Fuji digitalni fotoaparati
 • HP Photosmart 735 i 935
 • Nokia 3650
 • Windows Server 2003 - detaljno
 • SharePoint Portal Server i saradnja u Office 2003 familiji
 • Prvi pogled na QuarkXPress 6
 • Round Robin Database
 • Discreet Plasma
 • Novi ćirilični fontovi
 • Kako je sniman Matrix Reloaded?
 • Borba protiv spam-a
 • Specijalni dodatak: Savremene računarske mreže

Hardver

- Test notebook računara koji koriste Centrino tehnologiju

- Pentium 4 3.06 GHz protiv Athlon-a XP sa Barton jezgrom

- Veliki test nVidia i ATi grafičkih kartica

- Compaq Tablet PC sa Transmeta procesorom

- Četiri vrhunske PC konfiguracije

- Stylus Photo štampači - nova generacija

- Fuji digitalni fotoaparati

- HP Photosmart 735 i 935

- Nokia 3650

Softver

- Windows Server 2003 - detaljno

- SharePoint Portal Server i saradnja u Office 2003 familiji

- Prvi pogled na QuarkXPress 6

- Round Robin Database

- Discreet Plasma

- Sonic Foundary Vegas Video 3.0

- Novi ćirilični fontovi

- Kako je sniman Matrix Reloaded?

Komunikacije

- Borba protiv spam-a

- Sunčane teme na Web-u

Specijalni dodatak

- Savremene računarske mreže

"PC #90" se od srede, 4. juna prodaje u prostorijama Redakcije, Dositejeva 51, po povlašćenoj ceni od 165 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 190 dinara.