PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #100 : Maj 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Mihaljev  

Vaš budući Windows

Sama najava budućeg Windows-a dovoljna je da uskomeša tržište i pokrene lavinu diskusija. Zato smo uzeli na test aktuelnu razvojnu verziju Longhorn-a. Šta nas novo čeka u narednom periodu?

Longhorn, izgleda, nije sledeća verzija Windows-a koja će se pojaviti na tržištu. "Mnogo posla je u međuvremenu urađeno na razvoju Windows-a XP", rekao je Greg Saliven, menadžer u Microsoft-u, dodajući da će se narednom verzijom operativnog sistema pod razvojnim imenom Windows XP Reloaded značajno poboljšati prethodna verzija i premostiti jaz od gotovo pet godina između izdavanja dveju verzija namenjenih širokom tržištu desktop računara. Međuverzija će sadržati sve što će se nalaziti u servisnoj dopuni SP2 (polovina 2004) kao i gomilu drugih novih stvari, među kojima će se nalaziti i novi Windows Media Player 10. Osim Reloaded verzije biće objavljene i proširene verzije drugih XP sistema: Media Center verzija 2 (razvojno ime Harmony) i Tablet PC Edition 2. Pravi sledeći korak ipak je Longhorn.

Longhorn će biti isporučivan u nekoliko verzija: od Home do Profesional, zatim Media Center, verzija za AMD-64 i Itanium procesore; nazivi, naravno, tek treba da budu određeni. Nova verzija će, kažu, biti revolucionarna u svakom pogledu, ništa manje nego Windows 95 u odnosu na 3.11, i ne prvi put će uticati na hardverski izgled računara koje koristimo. Prototip takvog računara možete videti na slici 1, gde je predstavljen Athens PC. Primetite ekrana izmenjene razmere - 4:3 format se polako napušta, pa ćemo ubrzo shvatiti namena Longhorn-ovog Side bar-a.

Godine do višeslojnosti

(kliknite za veću sliku)

Početkom maja 2003, Vil Pul je predstavio "vozni red", Roadmap razvoja - Windows Longhorn će se naći na policama 2005. godine. Tom prilikom naglasio je kako će to biti najveći proizvod na polju operativnih sistema i da se od dinamike razvoja zacrtane u Roadmap-u može odstupati. Roadmap se završava upravo Longhorn verzijom, pa su je posmatrači ubrzo nazvali Roadmap to Longhorn. Kasnije je rok nekoliko puta pomeran, tako da je zvaničan rok za promociju trenutno 2006. godina.

Longhorn će biti sastavljen od više izmenljivih komponenata naslaganih u različite slojeve. Slojevitost nosi više beneficija; korisnici i administratori moći će da se opredele koji servisi i koje komponente će biti instalirane, ali ipak ne sa toliko slobode koju sada imaju proizvođači hardvera, koji mogu da menjaju bilo koju osobinu. Windows će se sastojati od nekoliko sastavnih blokova, što će Microsoft-u i njegovim partnerima omogućiti nove dimenzije funkcionalnosti, gradeći pri tome različite verzije sistema oko iste osnove.

Na najnižem nivou nalazi se Base OS koji će činiti 95% osnove za ostale verzije. Verzija Windows-a koja nastane u saradnji Microsoft-a i partnera - proizvođača hardvera nosi interni naziv SKU; SKU #1, recimo, nasleđuje Windows XP Home Edition, a SKU #2 XP Professional. Slično se grade i Longhorn PC Tablet Edition i Media Center Edition.

Instalacija

Slojevitost se primećuje već kod instalacije. Microsoft kreira butabilnu sliku bazne komponente operativnog sistema koja omogućava korisnicima mnogo bržu instalaciju, pošto eliminiše kopiranje datoteka i faze populacije Registry baze. Kod Longhorn instalacije u prvoj fazi se prosto iskopira datoteka bazne komponente (tzv. WinPE - Pre-installation Enviroment) a zatim se sistem resetuje i podigne sa WinPE komponente koji ujedno predstavlja minijaturni operativni sistem.

Za administratore će se slojevitost pokazati kao prava blagodet. Uz Longhorn će biti isporučivana nova verzija Sysprep, dok će se instalacije "bez nadzora" oslanjati na novi, XML baziran modul unnatend.xml. Koristeći svega dve datoteke, setup.exe i unnatend.xml, administratori će moći da kreiraju proizvoljnu verziju instalacije. Zamislite scenario skorije budućnosti: na Web stranici prodavca sastavite svoj računar, konfigurišete komponente, popunite polja sa potrebnim podacima i kliknete na taster Naruči. Internet mašina koja prihvati narudžbinu da u pozadini obradi zahtev, kreira datoteku unnatend.xml i prosledi datoteku servisnom odeljenju. 15 minuta nakon fizičkog sastavljanja računara, sistem je spreman za isporuku, a građen je upravo prema vašim zahtevima. Nema naknadnih PnP detekcija hardvera, unošenja korisničkih podataka i, naravno, nema dodatnih resetovanja sistema.

Za detaljan opis komponenti, instalacije, naših iskustava sa alfa verzijom budućeg Windows-a kao i analizu primećenih noviteta vezanih za lokalizaciju (YU slova) pogledajte majski broj časopisa "PC".