PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #101 : Jun 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić
Uroš Radulović
 

Mali, manji, SFF...

Sećajući se gužve u Redakciji tokom decembarskog testa konfiguracija, poželeli smo da ovoga puta radimo sa manjim kutijama. Testirali smo, dakle, male računare, u svetu poznatije pod imenom Small Form Factor (SFF), prilagođene kući ili kancelarijama. Izaberite jednog od 22 kandidata.

Namera nam je bila da vidimo kako će naše kompanije reagovati na postavljeni zadatak - isporučiti SFF kompjuter sa pratećom opremom bez monitora. Reakcija je premašila sva očekivanja - čak 22 računara iz 12 firmi: ANET, Comtrade, Cores, Desk, Direct Link, Informatika, Jugodata, MB Soft, Pakom, PC Centar, Sampro i Simm Shop. Posle analize ovih barebone sistema sa SFF oznakom, podelili smo ih u dva grupe: Office i Home Entertaiment. Po pola: 11 Office i 11 Home Entertaiment SFF-ova, od kojih su 20 barebone sistemi, dok su dva kompjutera bila zapakovana u micro-ATX kućišta. Iako nam je prvobitna ideja bila da svi računari moraju biti zasnovani na barebone bazi nekog sistem integratora, shvatili smo da su dva alternativna rešenja veoma praktična i da u potpunosti ispunjavaju naše zahteve, te se njihovo uvrštavanje u test podrazumevalo.

Kategorije u koje smo delili ove male kompjutere bile su nešto šire, bez striktnih odredbi. Office mašine nisu direktno podrazumevale pristupnost užim kategorijama poput SOHO-a i Corporate Desktop, već su bile okvirnog karaktera - jednostavan SFF za kancelariju, ma kakva ona bila. Home Entertaiment je bio nešto striktniji, jer smo pošli iz empirijskih odrednica - šta se radi na kućnom kompjuteru? Recimo, igraju se igrice, surfuje po Internetu, pogleda se ili zapakuje u DivX koji DVD, sluša se muzika... Zato smo zahtevali 5.1 zvuk i DVD uređaja, uz poželjno prisustvo pravog 3D video-akceleratora (TV karta je vredna dodatne preporuke), a sve to praćeno solidnim performansama kompletne konfiguracije. Na kraju smo dali ocenu za svaki barebone sistem ponaosob, uzimajući u obzir njegov kvalitet, funkcionalnost, cenu, mogućnost proširenja i ostale faktore.

Kako smo testirali

Office mašine su prošle sledeću bateriju testova: PC Mark '04, SiSoft Sandra 2004 Pro, HD Tach 2.70 i Business Winstone 2004, koji su dali krajnji rezultat u PC Index-u prikazanom u tabelama. Posebno smo ocenili Quality Index, koji su činili opšta ocena o SFF kućištu, prateća oprema, brand look, kvalitet podrške i mogućnost kreditiranja koje nudi svaka od navedenih kompanija. Kombinovani PC i Quality indeks, podeljeni sa cenom kompletnog sistema, dali su finalni indeks koji možete koristiti za rangiranje računara.

Home Entertaiment kategorija bila je nešto opterećenija, jer je prošla testova SiSoft Sandra 2004 Pro i PC Mark '04 (PC Index), Aquamark 3.0, 3D Mark 2001SE i UT2003 (3D index), a kao poseban test izabrali smo DivX encoding pomoću programa Dr.DivX i petominutnog trailer-a iz kultnog filma "Gospodar prstenova: Dve kule", tako što je trailer zapakovan u DivX 5.1.1 codec-u u dva prolaza, tako da je izračunat prosečan broj frejmova tokom encoding-a. Neizbežni Quality index upotpunjen je sa prethodna tri indeksa, a onda smo uključili i cenu dobivši P/P index.

Ovakav test nikako ne sme da prođe bez nagrada, pa smo odlučili i ovoga puta da damo nagrade "Izbor urednika", "Vrhunske performanse" i "Povoljna kupovima", kako kompletnim sistemima, tako i "golim" barebone-ovima.

Za detaljan test kancelarijskih i kućnih konfiguracija, tabele karakteristika i ocene pogledajte junski broj časopisa "PC".