PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #101 : Jun 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

Oktet za Intel

Iako proizvođači matičnih ploča pokazuju svoju snagu promocijom vrhunski opremljenih modela, ni korisnici skromnijeg budžeta nisu zanemareni. Testurali smo ploče iz ekonomske klase, koje obezbeđuju pouzdan i efikasan rad po umerenoj ceni: SiS ASRock P4S61, P4S55FX i P4S55FX+, ASUS P4I48, P4I65GV i P4R800-V, ABIT VT7 i Epox 4PDA5+.

Intel ima udeo od oko 80% na tržištu desktop čipsetova za Pentium 4/Celeron procesore. Alternativa je bio SiS koji nudi jeftine, ali spore modele, a onda su se trci pridružili ATI i VIA. Kanadska kompanija ATI Technologies je ranije nudila čipset za ove procesore, ali je on uglavnom postojao na papiru, dok je tajvanska VIA prodavala čipove polulegalno i ne naročito uspešno. Vremena su se promenila, pa ćemo pradstaviti osam matičnih ploča od četiri poznata proizvođača, od čega su po tri bazirane na poslednjim SiSovim i Intelovim čipsetovima (pet iz ASRocka, jedna iz Epoxa), jedna je zasnovana na najnovijem ATIjevom Radeon 9100IGPu i potpisana od ASUSTeka, a poslednji testirani model je ABITova implementacija VIA PT880 čipseta.

Za testiranje smo koristili Intel Pentium 4 procesor na 2.8 GHz (Prescott jezgro) i 2×256 MB PMI DDR500 memorije. Dva testirana modela nisu imala Serial ATA kontroler, pa smo u tom slučaju koristili stari dobri WD disk kapaciteta 40 GB (5400 rpm), dok su dve ploče sa Serial ATA konektorima prošle testove sa Maxtor DiamondMax Plus 9 SATA diskom kapaciteta 160 GB. Ovo napominjemo jer se rezultati testova koji se odnose na disk sistem ne mogu porediti. Druga specifičnost testa je grafička kartica – dve ploče su imale integrisana rešenja, pa smo odlučili da 3D testove uradimo i na njima i na Gigabyte GeForce FX5950 Ultra grafičkoj karti.

Počnimo od SiSa

Prva testirana ploča je ASRock P4S61 u microATX formatu, zasnovana na SiS 661/SiS 963L skupu čipova. Ova matična u svom northbridgeu ima implementirani Real 256E videočip skromnih 3D performansi koji obezbeđuje tek prosečnu 2D sliku (uzima 64 MB sistemske memorije), nema dualchannel memorijski kontroler, ali zato podržava 800 FSB i novo Prescott jezgro, što nas je prijatno iznenadilo. Na P4S61 se mogu naći jedan AGP 8X, tri PCI i jedan AMR slot, tri DIMM prostora za DDR26 6/333/400 memoriju (do 3 GB), četiri USB 2.0 porta, 10/100 MBips LAN adapter, 6kanalni audio codec i dva ATA133 konektora za IDE uređaje. Uz ploču stiže uputstvo i CD sa drajverima. BIOS je potpisao AMI – siromašan je, pa ne treba očekivati spektakularna podešavanja. Svi testovi su prošli bez problema, a primetan je slabiji rad sa memorijom (manjak dvokanalnog kontrolera). Što se tiče overclockinga, zaustavili smo se na 220 MHz, što je i očekivano, pošto je napajanje CPUa samo dvofazno i nije moguće povećavati napon na kome on radi. Cena od 52 evra je sasvim korektna, pa ploča predstavlja dobru bazu za kancelarijski računar.

Sledeća dva testirana modela opisaćemo zajedno, jer je reč o istim čipsetovima, sa razlikom u southbridgeu, koji donosi i SATA kontroler. Imena ploča su P4S55FX i P4S55FX+; obe su ATX formata, imaju SiS 655FX čipset, s tim što prvi model ima SiS964L southbridge, a drugi SiS964. Razlika je u implementaciji SATA RAID kontrolera, što utiče i na krajnju cenu. Instalacija čipseta podrazumeva prisutnost dvokanalnog memorijskog kontrolera, podršku za 400/533/800 FSB, novo Prescott jezgro i HyperThreading tehnologiju. Kod oba modela su ugrađena četiri DIMM podnožja za DDR 266/333/400 memoriju, jedan AGP 8X i pet PCI slotova, čak šest USB 2.0 portova, dva ATA 133 konektora, 10/100 Mbps LAN adapter, 5.1 audio rešenje, a opet ćemo napomenuti da P4S55FX+ ima Serial ATA RAID (0,1,0+1) kontroler sa HotPlug opcijom.

Overklokinga skoro da nije ni bilo, jer je prvi model stigao do magistrale od 203 MHz, a drugi do 205 MHz, što je minorna razlika. Poučeni ranijim iskustvom sa Gigabyte SiS655FX matičnom pločom, koja je u potpunosti odbila da se overklokuje, došli smo do zaključka da sam SiS 655FX čipset radi na svojim krajnjim granicama, i da je SiS hteo od njega da izvuče i „poslednji atom snage". Cene ova dva modela su izuzetno povoljne, model bez plusa u imenu košta 52, a sa njim 57 evra.

A sada, ASUS...

Poslednju testiranu ploču ostavili smo za kraj jer stiže iz velikog ASUSa, a poseduje čipset koji je pobrao dobre kritike na IT sajtovima i u časopisima. Prikazivanje ASRock matičnih ploča baziranih na Intelovim čipsetovima započećemo modelom P4I48. Reč je o ploči ATX formata, ali nešto manje širine nego obično. Čipset je naslednik i845PE modela – i848 podržava 800 MHz FSB, Prescott jezgro, ali ima jednokanalni memorijski kontroler. Ploča ima jedan AGP i pet PCI slotova, dva SATA i dva PATA konektora, kao i dva slota za DDR memoriju. Impresivno je što ima čak šest USB portova. Standardno su prisutni i Mbps LAN adapter, kao i šestokanalna zvučna karta. Performanse P4I48 su prosečne, što je „krivica" jednokanalnog memorijskog kontrolera, a overclocking je sasvim solidan – 232 MHz se je puno za ploču sa prilično siromašnim opcijama u BIOSu.

Poslednja testirana ploča iz AS Rock ponude je P4I65GV. Karakteriše je microATX format, i865GV čipset. GV u nazivu podrazumeva da nema AGP slot, već samo integrisanu Intel Graphics Extreme 2 grafiku, ali je proizvođač ipak odlučio da ga implementira. Priključci su slični modelu P4I48, ali nedostaju dva PCI slota. Tokom testiranja ove ploče iznenadile su nas dve stvari: nikako nismo uspeli da pokrenemo AGP slot (koji ASRock zove AGI), tako da je grafička kartica radila kao PCI, što se vidi po rezultatima. Da li je to do ovog primerka ili do čitave serije, nismo uspeli da otkrijemo. Drugi šok usledio je pri overclockingu – P4I65GV je stigao do magistrale od 249 MHz, što je kuriozitet za model koji sem menjanja FSBa nema druga podešavanja.

ASUS P4R800V Deluxe je zaista bogato opremljena ploča, zasnovana na ATijevom Radeon 9100IGP čipsetu. Primetili smo da je na ovu ploču implementiran nešto stariji South bridge, ATI IXP150. P4R800V Deluxe je ATX formata, sa jednim AGP 8X i pet PCI slotova, te dodatnim ASUS WiFi slotom za (opcionu) wireless karticu. Radeon 9100IGP ima dvokanalni memorijski kontroler, podržava novo Prescott jezgro, a tu je i Radeon 9200 GPU, koji može da deli do 128 MB sistemske memorije. Na ploči se nalaze četiri DIMM podnožja za DDR 266/333/400 memoriju (4 GB maksimalno), a prisutni southbridge daje mogućnost za dva ATA 133 konektora. Uz pomenuti „južni most“, ASUS je ugradio i SiS 180 RAID kontroler sa dva SATA priključka (RAID 0, 1, 0+1) i jednim dodatnim ATA 133 konektorom bez RAID funkcije.

Od periferija, pomenućemo šest USB 2.0 portova, Marvellovu Gigabit LAN kartu, ADI šestokanalni audio codec, i VIA Firewire kontroler sa dva porta. Pakovanje ploče podrazumeva poveće uputstvo i neophodne kablove. BIOS je bogatiji od onoga koga smo sretali na AS Rock pločama, a ni overclocking nije zakazao – stigli smo do 231 MHz. Tokom rada imali smo samo jednu veliku zamerku: događalo se da tokom restarta Windowsa BIOS jednostavno stane u bootovanju i bio je neophodan fizički reset kompjutera. Ovo se nije popravilo ni sa novom revizijom BIOSa.

ABIT i VIA

ABIT VT7 je napravljen u skladu sa renomeom ovog proizvođača. VIA PT880 čipset je hlađen za sada najneobičnijim pasivnim kulerom koga smo videli – izrađen je u obliku logoa firme! Kompletna izrada je odlična, raspored konektora na ploči je do sada najbolji koga smo videli. PT880 podržava procesore sa 800 MHz FSBom, HyperThreading tehnologijom, Prescott jezgro, ima dualchannel kontroler, ali i jednu manjkavost – nema mogućnosti zaključavanja AGP i PCI magistrale, tako da se svako menjanje FSBa ogleda i u promeni ova dva činioca, što nije baš sjajno.

Što se slotova tiče, prisutni su jedan AGP 8X, pet PCI i četiri slota za DDR400 memoriju. Implementirani southbridge je VT8237, što je omogućilo po dva SATA i Parallel ATA konektora, integrisanu LAN kartu (10/100 Mbps), šestokanalno audio rešenje i samo četiri USB 2.0 porta. BIOS je bogat opcijama, kako za sitna podešavanja tako i za overclocking. Baš poslednje navedena opcija nas je ipak razočarala – ove ploče važe za „overklokabilne“, pa je magistrala na 216 MHz, do koje smo stigli, prilično „mršav" rezultat, naročito ako ga uporedimo sa jeftinijim ASRock modelima.

Stižemo i do tajvanskog Epoxa i njegove najnovije ploče bazirane na Intel i865 čipsetu. Oznaka modela je 4PDA5+ – to je matična punog ATX formata, sa jednim AGP i pet PCI slotova, te četiri slota za DDR 400 memoriju. Pomenimo i Silicon Image SIL3114 Serial ATA RAID kontrolera koji je omogućio čak četiri konektora za SATA diskove. Ploča poseduje još dva standardna ATA133 konektora, četiri USB 2.0 porta, osmokanalni audio kodek, Marvell 88E8001 gigabitni LAN adapter, a treba naglasiti da je oprema ploče (kablovi, uputstva i sl.) ubedljivo najbolja od svih testiranih. BIOS je po opcijama sličan ABIT VT7 modelu i za svaku je pohvalu. Overclocking je bio izvanredan, što pokazuje i rezultat od 255 MHz.

Cene su raznolike – ASRock je jeftin, od od 47 do 59 evra, dok su ostali modeli skuplji – ABIT košta 66, Epox je oko 110, a ASUS skoro 140 evra, mada ne treba zaboraviti integrisanu Radeon 9200 grafiku.

Performanse svih modela su različite; pobednici testa su ASUSova i Epoxova ploča, pri čemu ćemo ipak izdvojiti ovu potonju kao najbolju i dodeliti joj nagradu „Izbor urednika". Naime, na njenoj strani su rezultati, oprema, pa i overclocking. Nagradu „Najbolja kupovina" trebalo bi da odnese ASRock P4S55+ zbog cene od samo 50 evra i sasvim solidne brzine.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Necline
Vlajkovićeva 19, Beograd
tel: 011/3030-110

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/