PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #105 : Novembar 2004 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

Osnova dobrog računara

U želji da sistem integratorima ponude što kvalitetniju osnovu za izgradnju računara, u Direct Link-u su kreirali Barebone Assembly Kit, komplet proverenih osnovnih komponenti po povoljnoj ceni.

Kupci personalnih računara, u stalnom nadmetanju između želje za što većom brzinom i istovremeno što manjim ulaganjem, često zaboravljaju na neke bitne osobine i komponente koje računar čine kvalitetnom i upotrebljivom celinom. Kada pogledate ponudu gotovih konfiguracija u oglasima domaćih firmi, uočićete cenu i brzinu procesora, tip grafičke kartice se pominje ponekad, ali su vrlo retke firme koje uopšte i pominju proizvođača kućišta i periferija – podrazumeva se da su u pitanju najjeftiniji modeli nepoznatih dalekoistočnih kompanija. I dok procesore proizvode samo dve kompanije, pa je verovatnoća da dobijete faličan primerak prilično mala, proizvođača ostalih core komponenti i periferija ima toliko da je i IT novinarima ponekad teško da sagledaju ponudu. Nepotrebno je napominjati da zahvaljujući niskoj platežnoj moći do našeg tržišta stižu najjeftiniji, pa shodno tome i najmanje kvalitetni proizvodi. Vrlo malo ljudi razmišlja o potencijalnoj šteti koju mogu naneti neergonomske periferije – bolovi u šakama, vratu i leđima najčešće nisu znak da vas je uhvatila promaja, već da predugo koristite neadekvatnu tastaturu i miša.

Kako proceniti kvalitet core komponenti? Nekvalitetno kućište ispušta čudne zvuke dok računar radi, što može uticati na koncentraciju i produktivnost, dok vam nekvalitetno napajanje osim problema u radu računara može vrlo lako za 6‑12 meseci „prirediti“ spaljen računar. Taman kad garancija istekne. O izboru matične ploče već smo mnogo puta govorili, dok je pitanje legalnosti softvera i poštovanja intelektualne svojine nešto čemu posvećujemo poseban prostor. Imajući sve prethodno u vidu i sa željom da poboljša ponudu računara kod nas, kompanija Direct Link, u saradnji sa Asus‑om i Microsoft‑om, kreirala je paket za sistem integratore nazvan Barebone Assembly Kit (BAK).

U sastav kompleta ulaze Asus barebone računar iz Pundit ili Terminator klase, kao dobra i pouzdana osnova za dalju nadgradnju, Microsoft Black Value Pack komplet miša i tastature, kojima ni najveće cepidlake ne mogu prigovoriti da su neergonomski, te Microsoft Windows XP Home Edition u OEM verziji. Postoji nekoliko varijanti BAK‑a, kod kojih je jedina razlika u verziji Asus‑ovog barebone sistema. Osnovna verzija je zasnovana na modelu Pundit, koji podržava Intel Pentium 4 procesore sa Socket 478 podnožjem, ima integrisanu SiS 315 grafiku i mesto za jedan optički uređaj u kompaktnom, crno obojenom kućištu solidnog dizajna i izrade. Ako nekome ne budu dovoljna dva USB 2.0 porta, FireWire adapter, integrisana zvučna i 10/100 mrežna kartica, u Pundit može ugraditi dve PCI kartice pune visine. Što se memorije tiče, na raspolaganju su dva DIMM slota u koja možete staviti do 2 GB DDR memorije, kao i jedno 3.5“ mesto za hard disk. U ovako tesnom kućištu nije bilo mesta za klasični 3.5“ flopi, ali njega mogu zameniti 4‑in‑1 čitač memorijskih kartica i slot za PCMCIA kartice. Ugrađeno napajanje od 200 W je dovoljno za potrebe ovakvog računara, a veliko ime kao što je Asus garantuje njegovu pouzdanost. Cena je oko 200 evra, ali treba imati u vidu da je ovo komplet namenjen brojnim sistem integratorima koji će prema željama i zahtevima svojih kupaca od ove barebone osnove formirati kvalitetan i funkcionalan računar. Dakle, na ovu cenu treba dodati Celeron ili Pentium 4 željene frekvencije, potrebnu količinu DDR memorije i hard disk, na koji ćete instalirati Windows XP Home dobijen u kompletu i tako dobijate ukupni iznos koji se kreće od 370 evra naviše.

Zahtevniji kupci će najverovatnije prigovoriti na ugrađen SiS‑ov čipset i integrisanu grafiku kod osnovnog modela, pa je njima namenjen nešto skuplji Pundit‑R opremljen ATI‑jevim RS300 setom čipova. Osim nešto veće ukupne brzine i podrške za 800 megahercni FSB kod Pentium 4 procesora, ovaj čipset donosi i integrisani Radeon 9100 grafički adapter čija je brzina na nivou najjeftinijih zasebnih grafičkih kartica aktuelne generacije. Uparen sa bržim P4 procesorom, ovaj adapter će vam omogućiti igranje najnovijih 3D naslova. Spisak ostalih opcija je sličan osnovnom Pundit‑u, a razlika je jedino u nešto boljoj integrisanoj 5.1 zvučnoj kartici i proizvođaču mrežnog čipa.

Ako mislite da je dizajn Pundit suviše sveden i ozbiljan, dakle prilagođen poslovnom okruženju, pogledajte kućnu verziju Asus‑ovog barebone‑a koja se zove Terminator 2 (zanimljiva imena, zar ne?) I kod njega postoje dve verzije, pa tako slabija na sebi nosi Intel i865G set čipova i integrisani grafički adapter, a jača je ponovo bazirana na ATI-jevom RS300. Nama je na test stigao upravo taj model i to u Deluxe verziji koja donosi i FM tjuner. Za one kojima ni ATI‑jeva integrisana grafika nije dovoljna, tu je AGP8x slot. Ostalo je mesta za jedan PCI slot ali i za flopi, dva optička uređaja i 7‑in‑1 čitač kartica. Ovaj sistem je na testu postigao jako dobre rezultate – to je brza i sigurna platforma, prilagođena kućnim ali i poslovnim namenama.

Posvetimo se na kraju i priloženim periferijama. U Black Value Kit ulaze Microsoft Multimedia tastatura sa 14 dodatnih tastera i palm rest‑om, izrađena od prvoklasne plastike i sa odličnim osećajem pri kucanju, kojoj jedinu ozbiljnu zamerku može predstavljati odsustvo YU slova. IntelliMouse Optical 1.1 miš je simbol ergonomije, pa je pravi dobitak što se on nalazi u ovom paketu. O trećem elementu paketa, Windows‑u XP, već je sve rečeno. Direct Link je kreirao paket koji će poboljšati ponudu računara na našem tržištu, čemu treba da doprinesete i vi kao kupci insistiranjem na kvalitetu i pouzdanosti kao važnom faktoru pri kupovini.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/