PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #105 : Novembar 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

Novi nVidia mainstream

GeForce FX serija kartica nije bila uspešna na tržištu, pa smo nestrpljivo očekivali jeftiniji nV40. Konačno je stigao, pod imenom nV43...

U srednjoj klasi, doskoro, nije bilo kartica sa video-čipovima koji „prate nove trendove“; ako ste želeli nVidia akcelerator u klasi cena od 150 do 200 evra, bili ste osuđeni na FX 5700 ili FX 5900XT. Ne radi se toliko o nedostatku podrške za Shader Model 3.0, već o tome da su nV3x GPU‑ovi inferiorni u odnosu na ATI R3xx familiju, koja im je i dalje ostala konkurent u određenim cenovnim razredima. Kao što je logično bilo očekivati X700, tako je i sasvim prirodno da nVidia plasira derivat postojeće nV40 tehnologije. I tako je rođen nV43, prvi GPU namenjen masovnom tržištu koji podržava SM 3.0 specifikaciju, ali i specijalitete kao što su High Dynamic Range, odnosno Ultra Shadow II. Novi GPU ipak ima znatno manej tranzistora od skupljih nV40 modela, što znači da su Vertex i Pixel Pipeline jedinice prepolovljene.

„Prepolovljena" arhitektura

Pažljivi čitaoci se sećaju da smo u prvom testu nVidia GeForce 6800 kartice pričali o skalabilnoj arhitekturi grafičkog procesora i organizaciji Pipeline jedinica u segmente od po četiri Quad Unit‑a. 6800 GPU ih ima četiri (16 pipeline jedinica), a 6600 dva (8 „cevovoda“), te bi se moglo reći da je nV43 „prepolovljeni“ nV40. Da bi nV43 bio jeftiniji u proizvodnji, a karticu činio manje energetski zahtevnom, nV43 je fizički manji – sastavljen od približno 143 miliona tranzistora (GeForce 6800 ih ima 220 miliona). Pri proizvodnji se korsti TSMC u 0.11 mikrometarskom procesu.

(kliknite za veću sliku)

nV43 je prvi nVidia video-akcelerator koji direktno podržava PCI Express, tako da se na novim karticama ne nalazi bridge čip, prisutan na PEG verzijama GeForce FX kartica. Spisak novina se ovde ne završava – nV43 kartice su prve u familiji koje podržavaju Scalable Link Interface (SLI) tehnologiju, prilagođenu matičnim pločama sa dva PCI Express x16 slota (podršku za to imaju tek predstavljene nForce 4 SLI matične ploče). Ova tehnologija omogućava da se kartice u dva PEG x16 slota povežu, upare i tako udvostruče rendering snagu sistema.

Možda se mnogim čitaocima ne dopada ideja o uparivanju dve GeForce 6600 GT kartice, jer već postoji rešenje sa jednom GeForce 6800 Ultra karticom, koje (malo) manje košta, a donosi i (za nijansu) više performanse. Logičan korak koji sledi je posebna serija video-akceleratora bazirana na nV40 tehnologiji (verovatno nV48, PEG verzija nV40 izrađena u 110 nm procesu), sa zvaničnom podrškom za SLI. Zamislite da performanse najbrže kartice koja postoji udvostručite – odličan način da kreirate ultimativnu igračku mašinu, ali i da potrošite mnogo para. S druge strane, korisnici koji se bave modelingom i animacijom znaju da su GeForce / Quadro rešenja najbolja za OpenGL, te će pozdraviti SLI tehnologiju, pogotovo ako se pokaže da se performanse zaista osetno povećavaju.

Leadtek PCX6600

(kliknite za veću sliku)

Svaki nVidia video čip dolazi u najmanje dve, često i tri „konfiguracije“: na jednoj strani je jače hlađenje i bolja naponska jedinica, što je upareno sa bržom memorijom i sufiksima GT ili Ultra iza tržišnog naziva. Na drugoj strani je jednostavnija štampa sa jeftinijom memorijom, slabijim kulerom i nižim radnim frekvencijama, ali za manje novca. GeForce 6600 GT, tako, podrazumeva radne frekvencije od 500 MHz za jezgro i memoriju (1000 DDR) i košta oko 220 evra, što mu omogućava da se distancira od GeForce 6800 LE kartica, čije se cene prelaze 250 evra. Regularni GeForce 6600 je jednostavnija i osetno jeftinija kartica, čije je jezgro podešeno na samo 300 megaherca, a memorija najčešće na 275 (550 DDR) megaherca, što ne znači da će drugi proizvođači ugraditi bolje čipove i možda podesiti memoriju na više frekvencije. Širina memorijske magistrale je (na oba modela) 128 bita.

Prateći paket koji ide uz ovu PCI Express karticu čine igre Splinter Cell: Pandora Tomorrow i novi Prince of Persia, a pošto kartica ima digitalni DVI izlaz, tu je i adapter za monitore sa analognim ulazom. GeForce 6600 ima hardverski enkoder HDTV video-sadržaja (uključujući i Windows Media Video 9), pa je Leadtek ubacio i razdelnik sa S‑Video izlazom, uz odvojene RGBY komponente. Kartica izgledom podseća na stare, dobre GeForce 4 Ti4200 modele sa 64 MB memorije – dimenzije PCB‑a, okrugli, jednostavan kuler i čuvena Hynix memorija od 3.6 ns (Ti4200 sa 128 MB su bili nešto sporiji i mahom imali Samsung 4.0 ns memoriju). Na PCX6600TD kartici ima osam čipova po 16 MB, a naponsku jedinicu, pored pratećih vodova i sitnih čipova, čine neoklopljeni kondenzatori i jedna prigušnica. Kartica pruža zadivljujuće oštru sliku i na analognom izlazu, a dopao nam se i novi TV izlaz, koji se prilagođava TV prijemniku i nudi bolju definiciju boja i kontrasta.

Ova kartica neće dostići performanse skupljeg GT modela – jezgro smo uspeli da ubrzamo do odličnih 460 MHz, mada verujemo da će budući primerci ove kartice moći da rade i na preko pola gigaherca, s obzirom na to da se čip ne greje previše. Memorija je, nažalost, bila limitirana na 620 MHz, što su frekvencije koje smo postizali sa mainstream iz prethodnih generacija (opet se pozivamo na GF4 Ti4200 64 MB). Ipak, performanse koje pruža kartica su daleko daleko ispred onih koje daje „akcelerator iz prošlosti“, ali opet ni blizu dovoljne da bi se takmičio sa odlično pozicioniranim Radeon X700 Pro karticama. X700 Pro, iako ne podržava SM3.0, nudi bolje performanse u igrama, pre svega zahvaljujući prisustvu brže memorije i, donekle, zbog činjenice da ima čak šest vertex jedinica. GeForce 6600GT koji ćemo tek testirati predstavljaće ozbiljnijeg konkurenta modelu X700 XT, a regularni GF6600 bi za svoj deo tržišta mogao da se izbori samo uz nižu cenu.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs