PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #107 : Januar 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

SOHO računari

Rad od kuće je trend koji se i u našim uslovima afirmiše, a za takav rad potreban je ne samo dobar računar, već i prateća oprema u vidu štampača, skenera, faksa... Kako domaće računarske firme vide potrebe SOHO korisnika?

Prošlogodišnji test Corporate Desktop i SOHO računara (PC#96) u našoj Redakciji neka vrsta legende - ko bi zaboravio preskakanje kutija sa komponentama koje su bile složene od poda do plafona? U želji da ove godine stvari makar u nekoj meri držimo pod kontrolom, zamolili smo kompanije da početkom decembra spreme kompletna SOHO rešenja, dok smo ostale poslovne sisteme, a pre svega radne stanice, ostavili za januar. To je ponovo donelo hrpu kutija i umerene probleme sa njihovim preskakanjem i obilaženjem, ali ipak je bilo lakše. Uostalom, pre godinu dana najveću gužvu su pravili CRT monitori, a sada su oni većim delom zamenjeni daleko kompaktnijim TFT naslednicima. Zato su multifunkciionalni uređaji veći nego ikada...

Zašto smo...

Želeli smo da čitaocima "PC"-ja predstavimo ponudu domaćih IT kompanija u sferi poslovnih računara zasnovanih na poznatoj skraćenici Small Office - Home Office. Računari, dakle, treba da rade u malim kancelarijama ili "kućnoj radinosti", što znači da se traže rešenja po sistemu "po malo za sve". SOHO konfiguracije, osim računara i monitora, treba da imaju i periferala koji omogućavaju rad sa dokumentima (štampač, skener, multifunkcijski uređaj). Kako one nisu namenjene kućnom eksperimentisanju, podrazumevali smo dozu bezbednosti neophodnu za komforan rad.

SOHO kategorija podrazumeva i određeni softver, tako da su prednost dobijali računari sa instaliranim Microsoft Office ili OpenOffice.org paketima. Činjenica da je prisutni softver nešto bitniji od instaliranog hardvera nije dozvolila da zanemarimo i nekoliko činjenica vezanih za ovaj segment, te su ocenjene periferije i instalirani hardver, a hteli smo i da znamo koliko su kompanije posvetile svog vremena sklapanju računara. Naravno, kvalitet je i ovde ključan: nije svejedno da li ćete provesti osam sati na poslu ispred lošeg monitora, a i rad sa dokumentima mora da bude efikasan; čekanje znači vreme, a vreme je... znate već.

Prodaja računara ne znači samo transakciju novca i robe, već i niz propratnih stvari koje kupac treba da zna - da li računar može kupiti uz odloženo plaćanje, da li će dobiti dokumentaciju, kako teče servisiranje u slučaju eventualnog kvara...

...i kako testirali

Performanse nisu presudna stavka kada je u pitanju ova kategorija računara, što ne znači da računar treba da bude spor, ali ne očekujemo da se na njemu obaraju rekordi u 3ds max renderingu ili broju frejmova u superzahtevnom Doom-u 3. Računar prevashodno mora biti funkcionalan i savršeno stabilan u radu.

Kako udobnost podrazumeva i solidne performanse u poslovnim aplikacijama, za testiranje smo koristili Business Winstone 2004 i PC Mark 04 koje čine naš PC indeks performansi. Kako se SOHO računar ipak koristi i kod kuće, nismo želeli da potpuno zanemarimo igre pa smo izabrali i jedan 3D test prosečne zahtevnosti (Unreal Tournament 2003). Indeks performansi smo kombinovali sa ocenama parametara važnih za ovu kategoriju računara i formirali finalnu ocenu, koja ilistruje naše mišljenje o svakom testiranom računaru. Naravno, izračunali smo i indeks isplativosti, odnos ocene i cene konfiguracije.

Za detaljan opis konfiguracija, tabele karakteristika i ocene pogledajte januarski broj časopisa "PC".

Comtrade CT 210-204B
Desk B104
Imtel Cavalier AS2500
IT PC OfficeOne
MB Soft BL T1 Office
Pakom Business
Pakom Shop Small Office
Pin INTCEL2600
Sampro SOHO SC2000