PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #111 : Maj 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Od jeftinog do egzotičnog

Koliko god po ponudi ličile jedna na drugu, radnje koje prodaju hardver u Beogradu često umeju da iznenade nekom jedinstvenom ponudom. Evo šta smo sve zanimljivo pronašli za vas obilazeći šopove jednog kišnog 19. aprila...

U domaćim kompjuterskim radnjama dominira princip da svi prodaju sve (što ide), posebno u domenu periferija, gde su Logitech, Microsoft, Creative i Genius takoreći neizbežni. Međutim, kada se malo dublje prekopa po sve bogatijoj ponudi artikala, svuda je moguće pronaći ponešto što je zbog svoje cene jako dobra kupovina, ili možda predstavlja egzotično, a korisno parče hardvera koje se ne može naći baš lako.

Desk fabrička radnja

Pioneer DVR‑109 Danas takoreći ne postoji ozbiljan PC računar bez DVD pisača (čak i notebook računari ih imaju), a već mesecima unazad Pioneer modeli u našoj zemlji uživaju renome najkvalitetnijih, pa su samim tim i najprodavaniji. Retko koja radnja nema u ponudi aktuelni model, DVR‑109, ali mi smo se našli na „izvoru“, u fabričkoj radnji firme Desk u Bulevaru Despota Stefana 110 (bivša ulica 29. novembra) i iznenadili veoma povoljnom cenom od samo 5.800 dinara za ovaj izuzetan pisač. U ponudi ravnopravno ima primeraka u crnoj i beloj boji, tako da ćete ga lako uklopiti sa kućištem.

Canyon MP3 plejeri Za slučaj da tražite mali, dopadljiv MP3 plejer sa dosta memorije, Desk nudi više modela firme Canyon koji se, zahvaljujući povoljnoj ceni, veoma dobro prodaju. Osnovni model, CN‑MP3SD u sebi ima i FM tjuner, radi i kao diktafon i prikazuje ID3 tagove na displeju. Model sa 256 MB memorije košta 5.500 dinara dok ćete za onaj od 512 MB morati da odvojite 7.400 dinara. Ako želite nešto još neobičnije, možda će vam se dopasti CN‑MP6HSC, model kapaciteta 128 MB kod koga je čitav plejer smešten u slušalice, a napaja se baterijom koja daje 12 sati muzike. Njegova cena je 3.290 dinara.

Speedstore lanac

Benq PB6110 projektor Projektori u DLP tehnologiji prikaza su zbog kvalitetnije slike po pravilu skuplji od LCD modela, a 90.055 dinara je odlična cena ako želite da dođete do sasvim upotrebljivog DLP projektora svetlosne moći od 1500 lumena i kontrasta 1:2000. Benq PB6110 po toj ceni možete nabaviti u List Speedstore prodavnici u Cvijićevoj 46, a verujemo i u drugim prodavnicama Speedstore lanca (Nemanjina 32, TC Mala Piramida).

ST Lab HD fioka Možda vam se 4.316 dinara neće učiniti jeftino kada je fioka za hard diskove u pitanju, ali ST Lab je napravio uistinu robustan model sa metalnim telom, koji ima sopstveno eksterno napajanje, a na PC se povezuje preko jednog od dva raspoloživa IEEE 1394 (FireWire) porta ili putem brzog USB 2.0 interfejsa. Ako imate potrebu da nosite hard disk unaokolo i priključujete ga na razne računare, jedna poseta Speedstore‑u će rešiti vaš problem.

Pentax Optio S50 Jeftini digitalni fotoaparati su poslednjih godina jedan od najtraženijih gadžeta, a kada su uz to i kvalitetni, šteta je propustiti priliku. Nova cena od 21.995 dinara za jedan od najboljih minijaturnih aparata rezolucije 5 Mp sa 3x optičkim zumom, Pentax Optio S50, svakako je nešto što ne treba propustiti ako vam treba mali, jednostavan i moćan aparat renomiranog imena.

Targus torbe i rančevi Da torbe za nošenje vaših notebook računara ne moraju da izgledaju jednoobrazno i sterilno, pa čak i da ne moraju da koštaju previše, dokaz je bogata ponuda Targus modela koje nude Speedstore prodavnice. U ponudi ima klasičnih torbi, ali i rančeva koji, sem što imaju pregradu u kojoj je notebook savršeno zaštićen, nude i pregršt dodatnog prostora za ostatak vaših stvari.

Izdvojili bismo ranac CN600 koji košta samo 4.731 dinara i o kome kolega Cerić iz višemesečnog ličnog iskustva ima samo reči pohvale, kao i torbu ekstravagantnog dizajna Multipac TFS101 čija je cena 5.561 dinara i koja će se uklopiti u vaš sportski stil. Targus proizvodi imaju doživotnu garanciju.

Computer Dream

Mustek UPS 400‑1000 VA Čak i u vreme dok su UPS uređaji koštali malo bogatstvo itekako je imalo smisla posedovati ih, kako bismo zaštitili znatno skuplji hardver naših računara od hirova elektro‑distributivne mreže. Danas kada se UPS može nabaviti već za 3096 dinara (Mustek PowerMust 400VA) ne postoji nikakvo opravdanje da vaš računar nije priključen na električnu mrežu preko ovakvog sigurnosnog uređaja. U zavisnosti od snage koja vam je potrebna (na raspolaganju su modeli sve do 1400 VA) platićete ga od 3.096 do 11.030 dinara, a svi modeli sa kontrolnim softverom komuniciraju putem USB veze. Adresa na koju treba doći da biste ih nabavili je Computer Dream, Cvijićeva 77 ili Nemanjina 4.

Genius 5.1 slušalice Kako surround zvuk čuti bez 6 (5+1) zvučnika? Da je i to moguće dokazaće vam Genius HP‑5.1V slušalice, koje pomoću sofisticiranog pojačala sa digitalnim procesorom signala emuliraju efekat dobro raspoređenih zvučnika nekog home theater sistema. Ako najnovije DVD naslove najčešće gledate sami, ove slušalice će vam možda čak ponuditi i jači doživljaj nego zvučnici, po ceni koja je samo fragment cene dobrih 5.1 zvučnika – 3.560 dinara kod Computer Dream‑a.

Titan notebook fan pad Kada notebook računar držite na mekoj podlozi ventilacioni otvori su obično zapušeni i on se nepotrebno pregreva, a neka istraživanja govore i da njihovo prekomerno držanje u krilu nije dobro za zdravlje pripadnika muškog pola. Rešenje može biti u nabavci podloge za notebook, a ako je ona tako sofisticirana poput Titan‑ovog notebook fan pad‑a da nudi i dodatno hlađenje putem ugrađenog sistema ventilatora i da sve to ne košta više od 1.354 dinara, nema puno razloga za oklevanje...

PC Megastore

Creative Prodikeys DM Ako ste umetnička duša koja bi u pauzama kucanja po tastaturi malo i zasvirala, najbolji način da to učinite jeste da samo podignete poklopac naslona za dlanove Creative Prodikeys DM tastature i da pokažete svoju virtuoznost na tri oktave midi klavijature koja se krije ispod njega. Nekih 9.000 dinara koliko ćete u Imtel‑ovom PC Megastore‑u (Bulevar Mihaila Pupina 165b) ostaviti za ovaj uistinu originalan proizvod mala je cena za zadovoljstvo koje ćete sebi priuštiti.

Linksys ADSL gateway ADSL je ovih dana u našem glavnom gradu „u modi“, a ukoliko želite da rešite sve probleme žičanog i bežičnog povezivanja svojih računara jednim uređajem, nema razloga da u to investirate više od 12.350 dinara za koliko se u PC Megastore‑u prodaje Linksys WAG54G ADSL gateway. Ovaj uređaj objedinjuje ADSL modem, 4‑portni LAN, kao i bežični ruter. Obezbedite sebi Internet i na terasi, u dvorištu, pa čak i kada sa svojim PDA uređajem šetate po komšiluku...

Apacer 133x flash drive Ukoliko spadate u one koji ne mogu da dočekaju da PC podatke prebaci na flash disk, Apacer ima rešenje u vidu trenutno najbržih flash diskova koji se u svetu proizvode, sa deklarisanom brzinom od 133x. Prevedeno u „razumljivije“ cifre, to znači da se podaci prebacuju preko vašeg USB 2.0 interfejsa brzinom od oko 16 MB/s. PC Megastore vam ove memorijske „štapiće“ nudi u kapacitetima od 256 MB, 512 MB, 1 GB i 2 GB po cenama od 3.050 do 18.400 dinara.

Gigabyte 3D1 Vaš naslednik je odličnim uspehom u školi zaslužio da dobije najjaču igračku platformu u kraju? Prepustite pripremu nagrade Gigabyte‑ovim inženjerima i njihovom 3D1 konceptu. U jednom pakovanju dobijate SLI matičnu ploču K8NXP i grafičku karticu GV‑3D1 koja na sebi ima dva nVidia 6600 GT grafička jezgra, koja koriste sve blagodeti SLI moda pomoću specijalnog adaptera ubodenog u drugi SLI slot na ploči. Merenja pokazuju da ovo rešenje nudi 5% više brzine od dve nezavisne 6600 GT kartice u SLI modu i čak 15% više od najnovijih ATI X850XT Platinum kartica. 42000 dinara nije malo para, ali nemojte zaboraviti da tim novcem kupujete nešto od čega u ovom trenutku zaista ne postoji jače. PC Megastore.

PC4U lanac

HP Photosmart akcija PC4U lanac šopova je upravo pokrenuo akciju prodaje aktuelnih modela HP fotoaparata R707 (5 Mp), R507 (4 Mp) i M407 (4 Mp) po novim, nižim cenama, koje sada iznose 20.484, 16.290 i 15.526 dinara. To nije sve – na poklon dobijate i memorijsku karticu od 128 MB, koja ovim inače vrlo kvalitetnim aparatima obezbeđuje prosečan kapacitet od preko 100 snimaka, što iznosi oko tri rolne filma, ako tek sada prelazite u digitalne vode. PC4U možete naći na Studentskom trgu u Beogradu i u TC Piramida u Novom Beogradu.

Microsoft Optical Mouse by S+ARCK Ako ste od onih korisnika koji bi sve dali za savršen dizajn, perfektan simetričan oblik, minimalizam detalja i stilska doslednost koju je ovom mišu udahnuo poznati dizajner Phillipe S+ARCK će učiniti da se osećate kao da u ruci držite modernističku skulpturu. To zadovoljstvo u PC4U radnjama košta 2605 dinara.

TNB flexible keyboard Dosta vam je „tesne" tastature notebook‑a na kojoj nema čak ni numeričkog dela? Zašto jednostavno ne smotate svoju tastaturu, stavite je u džep i ponesete sa sobom na put? Ne zbijamo šale sa vama – sa TNB‑ovom savitljivom tastaturom zaista možete da radite štagod želite, bez straha da ćete je oštetiti. Kad vam zatreba samo je razmotate i položite na čvrstu podlogu i njena funkcionalnost je jednaka bilo kojoj „čvrstoj“ tastaturi! Ovo originalno tehnološko rešenje košta samo 2.894 dinara.

Ovo ni približno nisu svi zanimljivi artikli koje kriju beogradski PC šopovi, ali bismo u želji da vam predočimo kompletan spisak verovatno mogli ovom rubrikom da popunimo čitav broj. Očigledno smo i mi, po raspoloživosti zanimljivog hardvera u radnjama postali, kako se obično kaže, nalik na „sav normalan svet"...