PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #113 : Jul/Avgust 2005 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Dane odmora sve je teže provesti bez računara - možda niste planirali da na letovanje ponesete svoj notebook ili da se ponovite nekim od sjajnih modela koje smo ovoga meseca testirali, ali ćete u torbu ili džep staviti PDA, MP3 plejer, mobilni telefon... Čak i ako krenete na put bez svega toga, računari i računarski standardi biće oko vas.

Automobilska industrija važi za konzervativnu (znate već: da je automobil napredovao brzo kao PC...) ali joj to ne smeta da "pozajmljuje" IT dostignuća - mikroprocesori upravljaju radom motora, kočnicama, sigurnosnim mehanizmima, farovima i svačim drugim. Poslednjih godina u automobile su se probili tipično računarski standardi. Recimo, decenijama nedodirljivi "auto-radio sa kasetofonom" je tek nakratko zamenjen CD-om, da bi se onda afirmisali uređaji koji mogu da čitaju diskove sa muzikom u MP3 formatu. DVD se najpre pojavio na zadnjim sedištima limuzina da bi sada sve češće "smetao" i vozaču; ne brinite, reprodukcija se zaustavlja čim automobil krene, što znači da treba biti strpljiv na semaforu - možda vozač ispred vas upravo gleda neku uzbudljivu scenu. Pa onda mobilni telefon koji se, čim uđete u kola, uključuje u audio sistem pomoću Bluetooth protokola kako biste mogli da odgovarate na pozive bez skidanja ruku sa volana, GPS koji vam pomaže da se orijentišete, kartica u džepu koja automatski otključava vrata kada se približavate kolima, alarm, satelitski sistem za nadgledanje pozicije automobila i parametara vožnje... Čak i ako neki od ovih gedžeta nisu ugrađeni u vozilo, mogu se naknadno dokupiti - na ceni su višestruki "priključci za upaljač" iz kojih se sva ta oprema napaja.

Zašto je baš PC industrija inkubator novih standarda koji se kasnije šire svetom potrošačke elektronike? Pre svega zato što su u IT svetu promene najbrže, što je konkurencija najoštrija a ulaganja u istraživanje i razvoj predstavljaju ključ uspeha. Oštricu IT industrije trenutno čine mobilni računari i komunikatori - traže se vrhunske performanse i minimalna potrošnja energije, i upravo tu najveće kompanije pokazuju svoju snagu. Kupujući notebook uložili ste novac u tehnologije koje ćete kasnijih godina koristiti na mnogim mestima, a "uzgred" ste dobili vrednu alatku koja će pomoći da vam na odmoru ne bude dosadno.

Uz svu zanimljivu tehniku na put možete poneti i ovaj broj "PC"-ja koji je pravljen da traje dvostruko duže - i mi smo, nadam se, zaslužili letnji odmor pa sledeći sastanak zakazujemo za 1. septembar. Srećno!