PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #113 : Jul/Avgust 2005 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Computex Taipei 2005

Iako recesija u IT idustriji još traje, nije trebalo propustiti jubilarni Computex. Nakon 25 godina, na redu su korenite promene shvatanja onoga što nazivamo hardver...

Recesija se uvek lepo oseća po nedostatku budžeta, pa je naš put do samog kraja bio neizvestan. Tajvansko ministarstvo za spoljnu trgovinu (TAITRA) značajno je smanjilo budžete, pa je i naš budžet morao da bude dopunjen iz ispošćenih „domaćih“ resursa, ali je Comtrade još jednom dokazao da ni pojam „krize" nije jednak za sve.

Ekspedicija nas je ove godine vodila preko Frankfurta i Singapura, a da tehnologija nezadrživo napreduje uverila nas je najduža tura. Nažalost, A380 još uvek nije zamenio 747-400 i sedišta su jednako uska, ali sada na monitoru ispred sebe imate 48 umesto 24 video-kanala i svi su VoD (Video on Demmand), što znači da možete slobodno da dremnete, te da nakon dremke film „premotate“ i pogledate deo koji ste propustili bez čekanja dvočasovnog ciklusa u kojima se program emituje kad nema VoD mehanizma. Prijatni ambijent (sa sve ADSL-om) hotela Agora Garden učinio je da veče uoči otvaranja Sajma nađemo vremena da zavirimo u hale i primetimo da haos priprema štandova podseća na domaću atmosferu, uz „sitnu“ razliku da će sutra ovde nešto moći i da se vidi i sazna. Pa čak i od nas – ponovo smo pripremili posebno izdanje na engleskom jeziku, sa izborom tekstova iz nekoliko novih brojeva našeg časopisa...

Svečano i radno

Prvi dan 25. Computex-a je obično i najznačajniji, pa je satnica prebukirana sastancima i „neformalnim druženjima“. Kao što je i red, sve počinje otvaranjem, ali ako od naših azijskih prijatelja očekujete neku veliku i pompeznu ceremoniju, grdno ćete se prevariti. Nakon pevačice i grupe igrača koji su predstavili folklor domaćina, nastupila su četiri govornika od kojih nijedan nije utrošio više od 10 minuta.

Najpre je gospodin Hsu Chih-jen, predsedavajući TAITRA-e, izneo neke osnovne statističke podatke o sajmu i njegovom ovogodišnjem rastu, obećavajući da će sve veća gužva na Sajmu biti okončana 2007. godine kada bude bio završen Taipei Nan-gang Exibition Center. Dr Frank Huang, predsedavajući TCA (Taipei Computer Association) podsetio je na 1981. godinu kada je održan prvi Computex, ističući sa ponosom da ovaj sajam već nekoliko godina nosi titulu drugog po značaju sajma IT industrije.

Gradonačelnik Taipeija, dr Ying-jeou Ma poželeo je svim učesnicima i posetiocima da se što prijatnije osećaju, podsećajući da će sledeće godine biti okončan njegov CyberCity plan kojim je predviđeno da Taipei postane „digitalni grad“. To podrazumeva niz punktova na kojima će se odvijati interakcija sa javnim životom u formama koje ovde nazivaju e-government, e-enterprise, e-life... Biće još bolje ako ne morate da idete do punkta da biste pozvali taksi, pitali za najbliži restoran ili prosto potražili najbliži toalet, jer plan predviđa i potpuno pokrivanje grada WLAN mrežom.

Poslednji govornik na otvaranju bio je gospodin Frank Chang-ting Hsieh, premijer Tajvana. On je naglasio da je IT industrija i dalje lokomotiva tajvanske ekonomije, a kao značajan momenat istakao je činjenicu da su u prošlosti tajvanski IT proizvođači mahom bili OEM (Original Equipment Manufacturers), da su mnogi u međuvremenu napredovali u ODM (Original Design Manufacturers) i da je jedan od zadataka Vlade da nekolicini velikih proizvođača pomogne da u bliskoj budućnosti prerastu u OBM (Own Brand Manufacturing) kompanije sa proizvodima prepoznatljivim na svetskom tržištu. Za kraj, sva četvorica govornika zajednički su aktivirala simpatičnu maketu u kojoj tajvanska IT lokomotiva obilazi Zemljinu kuglu.

Ako primećujete da je ceremonija bila skromna s obzirom na značaj i jubilej Sajma, onda ste u pravu. Nije bilo dugih govorancija, vatrometa ili suvišnih izliva nacionalnog ponosa. Ne zaboravimo da Tajvan uči od Japana, da je godinama bio „izvršna snaga“ japanske industrije i da se dugoročni planovi Tajvanaca ogledaju u namerama da se zadrži teško stvoreni R&D, a da se proizvodnja prebaci u Kinu. Kad je u pitanju posao, obe nacije su mnogo spremnije na saradnju nego što to ponekad izgleda iz zvaničnih saopštenja.

Prvi krug...

Pod nazivom Best Choice of Computex Taipei 2005, organizacioni komitet je nagradio 22 proizvoda u devet kategorija. Značajno je pomenuti da je ove godine VoIP bila zasebna kategorija (toliko o smislu zabrane telefoniranja preko mreže), a od nama poznatih proizvođača, Gigabyte i Asus su poneli priznanja za notebook modele W511A i V6000V, uz naznaku da je Asus V6000V pobednik i u kategoriji „izbor posetilaca" u kojoj su glasali svi posetioci Sajma koji su se registrovali preko Interneta. Laureat je i Gigabyte-ova ploča GA-K8NXP-SLI, a Asus je i ove godine pobednik u Mobile Products kategoriji sa A636 GPS PDA uređajem. Podsetimo se da je prošlogodišnji pobednik bio veoma zanimljivi Asus-ov smart telefon p505.

SFF polako gubi popularnost koja definitivno prelazi na stranu mobilnih računara i još manjih uređaja poput PocketPC-ja i telefona. Tako su se među ovogodišnjim dobitnicima nagrada našla samo dva SFF uređaja: XPC SN25P firme Shuttle koja, kao rodonačelnik SFF-a, uporno istrajava na kućnom multimedijalnom računaru u obliku kockice i FIC-ov Piston u zaista atraktivnom obliku „burenceta". Akcenat u kategoriji Digital Home prelazi na uređaje koji podržavaju sve manje računarskih funkcija ali su zato mnogo jednostavniji za rukovanje kad je u pitanju multimedija. Među sve popularnijim PMP (personal media player) nagrađen je Artec T2 Happy Go, nama malo poznate kompanije Ultima Electronics, ali nam se daleko zanimljivijim učinio Entertainment Genie kompanije Tatung, kućni multimedijalni plejer koji je potpuno spreman za IPTV i digital TV, pored standardnih funkcija snimanja i reprodukcije svih audio i video formata koji su u upotrebi. Naravno, podržava Microsoft-ov DRM mehanizam (digital right management), a setup uređaja dozvolja da unesete sve podatke svog računa i kreditne kartice, pri čemu je uređaj sposoban ne samo da upravlja DRM-om (i plaća sve što gledate), već pomoću njega možete da obavljate sve home banking funkcije. Uz nekoliko dodatnih kamera i elektronskih brava, uređaj će brinuti i o sigurnosti vašeg doma – prava mala pametnica. Ipak, nemojte mu odmah poveriti karticu iza koje je račun sa velikim sredstvima – nikad se ne zna šta sve obuhvata pojam „kompjuterski kriminal".

Polazimo do prvog ček-pointa – kompanije Albatron. Robert Dončevski je uobičajeno prijateljski raspoložen dok predstavlja novitete svoje kompanije. U oblasti core tehnologije Albatron predstavlja nadogradnju nVidia grafičkih kartica piggyback dodatkom na štampanoj ploči koji treba da ubrza rad do 30%. Saznajemo da kartica sadrži nekoliko različitih BIOS-a sa različito podešenim firmware-om. Tu su i primerci 945/955 ploča, nForce za Intel-a, ali i nagoveštaji novih tendencija – Albatron se uključuje u trku velikih displeja, a najimpresivniji predstavnik je LWX-30AMS-3, LCD monitor i HD televizor dijagonale 30 inča.

Rano popodne prošlo je u znaku zakazane zvanične promocije nove generacije AMD procesora sa dva jezgra AMD64 X2. Uz opaske gospodina Henry-ja Richardsa, marketing menadžera AMD-a, da je to samo početak i da će uskoro celokupan procesorski program AMD-a (od serverskog do mobilnog) biti 64-bitni i sa dvostrukim jezgrom, najzanimlivije nam se učinilo završno izlaganje gospodina Roberta Enderlea o neminovnosti primene paralelnog procesiranja u skoroj budućnosti koja nas očekuje sa pojavom operativnog sistema Microsoft Longhorn.

Na kraju su sve prisutne zvanice (zajedno) aktivirale elektronsku kuglu koja je laserima ispisivala AMD logo po celoj sali. Ne možemo da ne primetimo da je ovaj manir zajedničke akcije zajednička nota mnogih upriličenih manifestacija na Computex-u. Značaj kooperacije i dobrog tima uočava se više nego ikada.

Prvo veče prolazi u znaku press party-ja koji je organizovala naša tajvanska agencija Image Media, koja je inače zadužena za promociju mnogih nama poznatih brendova poput ATI-ja, Gigabyte-a, MSI-ja, Kingmax-a ali i niza drugih zanimljivih kompanija čije ćemo proizvodne programe pokušati da vam približimo do sledećeg Computex-a.

Drugi krug

Jedan od značajnih klijenata Image Media je mlada kompanija Awind koja je dobila Best Choice nagradu u kategoriji Multimedia Products za Wireless Multimedia Presentation System. Radi se o nizu uređaja koja obuhvata modifikovani bežični Access Point i bežične mrežne kartice čiji je osnovni zadatak da sinhronizuju prikaz prezentacija i multimedije na svim računarima koji su umreženi. Problem nije baš jednostavan, u šta se uverio svako ko je pokušao da ga reši, što zbog ograničenog broja klijenata standardnih AP uređaja, što zbog stalnog „dogovaranja“ AP-a i klijenata koje čak i na brzini od 54 Mbps prave problem kod prenosa multimedijalnih sadržaja, dok je pri brzini od 11 Mbps bilo kakva sinhronizacija praktično nemoguća. Oba problema Awind rešava dodatnim čipovima koje će proizvođači po želji ugrađivati na bežične mrežne kartice.

Prva primena sistema je u postavljanju privremenih instalacija (na primer za kongrese i prezentacije na neuobičajenim mestima), gde ovakav pristup značajno smanjuje troškove u odnosu na klasičnu mrežnu instalaciju. Ne treba ni pominjati da bilo koji od umreženih računara može u svakom trenutku preuzeti ulogu odašiljača, čiji će sadržaj moći da prate svi ostali. Awind uskoro obećava primenu ove svoje tehnologije i za kućne uređaje u domenu rezidencijalnih bežičnih multimedijalnih servera i klijenata koji postaju sve zanimljivija i popularnija kategorija u opremanju digitalnog doma.

Sledi poseta prijateljima iz Gigabyte-a, a pored najnovijih ploča koje uskoro dolaze na naše tržište, treba pomenuti da je Gigabyte veoma aktivan na polju rezidencijalnog bežičnog umrežavanja. Iznenađenje za nas su predstavljali prototipovi mobilnih telefona čija proizvodnja treba da počne do kraja godine. Primetan je i pomak na polju notebook-ova, gde Gigabyte mnogo polaže na nekoliko novih, veoma laganih modela, a živo je i u serverskom odeljenju gde Gigabyte takođe beleži lepe rezultate posebno u NAS (Network Attached Storage) domenu. Chriss Lee nam je obećala mnogo noviteta iz ove kompanije za jesen.

Kako bismo mogli da zaobiđemo ATI-jevu zvaničnu promociju CrossFire tehnologije? Skup je otvorio lično gospodin Dave Orton, predsednik i generalni direktor kompanije, a kuriozitet prezentacije predstavljala je činjenica da u njoj nije učestvovao CrossFire lično. Prisutni partneri iz Asus-a, ECS-a, Gigabyte-a i MSI-ja pozvali su prisutne da u toku sajma vide dejstvo ove tehnologije paralelnog rada dve grafičke kartice na njihovim štandovima. Daniel Forster iz kompanije Sapphire, koja čvrsto sarađuje sa ATI-jem, otkriva nam da u ovom trenutku svi imaju spremne ploče sa Xpress200 CrossFire setom čipova u obe varijante (za AMD i Intel procesore), ali da je vidan nedostatak CrossFire grafičkih kartica i da se zbog toga teško isporučuju kompleti za testiranje. Podsetimo da u ovim konfiguracijama jedna od kartica mora da bude CrossFire Edition.

Kakvo nas to vreme čeka kad nam sa jedne strane nude vrlo upotrebljive minijaturne uređaje, a sa druge strane nas guraju da u naše računare ugrađujemo dupli procesor, duplu grafičku kartu, a dupli hard disk je postao već uobičajena stvar. Nema veze, ja ionako odavno uvek tražim „dupli sa dve kocke...“.

Treći krug

Većina susreta sa poznatima dešavala se trećeg dana, kad je tenzija nakon otvaranja pomalo popustila. Na Asus-ovom izložbenom prostoru je uvek gužva, a naši poznanici su baš u vreme Computex-a bili baš u Beogradu. Ipak, našli su vremena za nas, pa smo uz čestitke na osvojenim nagradama, od kojih nismo pomenuli samo onu za LCD 17“ monitor, proučili glavne pravce u kojima se razvija Asus. Uprkos solidnoj popularnosti koju uživa njihova linija notebook računara i njihov kućni multimedijalni SFF Spresso, ne smanjuje se pažnja koja se posvećuje core segmentu. Veoma su zanimljive i softverske komponente koje prate Asus-ove ploče i grafičke kartice, a kuriozitet je predstavljala „konvergencija na delu“ – sa računara opremljenog pločom P5LD2 teklo je emitovanje video-snimka koji je mogao da se gleda na nekoliko bežičnih kućnih prijemnika u okolini. Emitovan je, inače, TV program koji je primala Asus-ova preko wireless PCI kartice koja je sastavni deo paketa u kome se isporučuje ova ploča. Broadcasting ocenjujemo kao veoma dobar jer nije bilo nikakvog zastajkivanja na prijemnoj strani.

Razgovor sa Angelique Berdin iz MSI-ja potvrdio je ono što smo skoro čuli od predstavnika ove kompanije u poseti domaćim distributerima. Uz razvoj niza notebook-ova sa velikim izborom platformi, procesora, grafičkih adaptera i mnogih drugih opcija, zatim snažnog nastupa u produkciji MP3 i PMP plejera, MSI je ipak zaključio da core tehnologija ne sme da se zanemaruje. Snažne potvrde za to su raskošna Diamond serija matičnih ploča i ogroman izbor grafičkih kartica. Kuriozitet je Geminium, kartica zasnovana na ATI X8000XL čipu koja može da koristi i AGP i PCIe magistralu (naravno, ne u isto vreme). Ideja je prilično upotrebljiva za one koji bi odmah voleli da kupe grafičku karticu najnovije generacije, a da ne moraju da je menjaju kad se odluče za promenu platforme. Među zanimljive gedžete svakako spada i nova verzija personalnog medija plejera 566 Pro, sa digitalnim izlazom na ekran – neka vrsta DVI-D izlaza za PMP, uz vrlo blagotvorne posledice po kvalitet slike.

Da PMP nije prolazna moda, već zgodna zamena za kućni multimedijalni centar govori obilje novih modela koje smo videli na Computex-u. Većina zamerki koje smo imali na njih polako se rešava. Obično su bili prilagođeni NTSC formatu slike, pa nisu mogli da prikazuju video sa višom rezolucijom, ali modeli koje su nam pokazali u kompanijama GeCube i PQI sa lakoćom izlaze na kraj i sa rezolucijama 800×600, što obuhvata i punu PAL rezoluciju. Sve češće viđamo i 5.1 zvučne izlaze, pa nema mnogo razloga da neki od tih PMP modela uskoro postanu vaš izbor zabave i u stacionarnim i u mobilnim uslovima.

Zanimljivim nam se učinilo i CarTronix odeljenje posvećeno elektronskim sitnicama koje možete da ugradite u automobil. Većina ovih uređaja zasnovana je na GPS sistemu, bilo da se radi o prostom pronalaženju najkraćeg puta do odredišta ili o sistemu sigurnosti koje nadležne treba da obavesti o mestu i stanju u kome se nalazi vaš omiljeni četvorotočkaš. Ni ovde ne možemo da zaobiđemo zabavu, pa će se na top-mounted ekranu u vašem automobilu lako izmenjivati GPS navigator, slika koju obično vidite u retrovizoru i film kojim će se zabavljati saputnici sa zadnjeg sedišta. Poznati proizvođač grafičkih kartica Leadtek je otišao prilično daleko u razvoju GPS hardvera, softvera i njihovih veza sa okruženjem, pa se nadamo da ćemo uskoro nešto od toga videti i na našem tržišu.

Ima, dakako, protivrečnosti u nekim uočenim pravcima razvoja IT industrije i svih konvergencija kojima teži – bila to integracija sa kućnom zabavom, umrežavanjem, sigurnošću ili automobilom. Da li ćemo se na kraju odlučiti za gomilu gedžeta od kojih svaki pokriva jednu funkcionalnost ili za jedan moćan računar sa duplim procesorom, duplom grafikom, duplim diskom i ogromnim (ako ne i duplim) ekranom? Ono u čemu se svi proizvođači sa Tajvana slažu je da dilema do daljnjeg ostaje. Istraživanja i razvoj na mnogim poljima troše mnogo resursa, ali niko ne želi da se ograniči na segment IT industrije koji će tržište odbaciti u trenutku kad odluka bude donesena. A činjenica da treba pažljivo osluškivati zahteve kupaca i tržišta ostaje jedan od imperativa koji su propratili ovogodišnji Computex.

Foto priča sa puta na Tajvan...