PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #113 : Jul/Avgust 2005 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Bašić  

Notebook u svakoj prilici

Poneti računar sa sobom kada se krene na odmor više nije nedostižni san, čak bi se moglo reći da polako postaje sasvim normalna stvar. Zato je početak leta dobar trenutak za kupovinu notebook-a, pa smo u velikom testu kućnih i SOHO modela potražili najbolje...

Deo naše Redakcije koji nije imao priliku da poseti CeBIT sa velikom radoznalošću je čekao povratak reporterske ekipe kako bi saznao novosti iz prve ruke. Za razliku od prethodnih godina, vestima su se najviše obradovali oni koji žele da imaju svoj računar gde god da pošli jer izveštaj je bio kratak i jasan - matične ploče i ostale osnovne komponente polako prelaze u drugi plan, a u fokusu su prenosni računari. Tako nije samo kod firmi IBM, HP, Toshiba i drugi lideri na tržištu notebook-a, već su se ovom trendu okrenuli Asus, Gigabyte i MSI. Velika tajvanska trojka je dobar indikator dešavanja, pošto se radi o firmama koje godinama kreiraju IT tržišta u mnogim zemljama među kojima je i naša.

Za nas, obične računarske smrtnike, vesti su veoma dobre: moderni notebook ni po čemu ne zaostaje za prosečno jakim stonim modelom. Pristalice stonog PC-ja neće se složiti sa ovom konstatacijom i kao iz puške će odgovoriti da za iste pare možete da dobijete brži i veći disk, grafiku spremnu za ozbiljnu "pucačinu" u Quake-u ili nekoj drugoj igrici, barem dva inča veći monitor... Sve u svemu, bolji računar. Potpuno su u pravu, ali meni je dosadilo da se saplićem o kablove, da držim blok sa beleškama na krilu jer tastatura i monitor zauzimaju dobar deo radnog stola (ostatak je prepušten, grickalicama, osvežavajućem napitku i obaveznoj kafi). A kako sam ovisnik o kompjuteru, kako da ovu skalameriju ponesem na odmor? Dakle, ideja o notebook-u kao prvom računaru u kući itekako je interesantna, pa se čekalo samo da cene postanu pristupačne.

Vođeni ovakvom idejom podelili smo poslove u Redakciji s namerom da vam za letnji dvobroj pripremimo opsežan prikaz prenosnih računara koji su u žiži interesovanja kućnih korisnika i preduzetnika. Ispostavilo se da su ti dobri vetrovi stigli i do nas pa je izbor bio iznad naših očekivanja, ne toliko po broju, koliko po raznovrsnosti ponude.

Na kraju smo sve prikupljene računare podelili u tri kategorije. Prva i najinteresantnija širokom spektru kupca su notebook modeli koji su se po ceni veoma približili stonim računarima sa LCD monitorom. U drugoj kategoriji su računari koji nude više, ali za to treba da se plati - njihova današnja cena podseća na cenu najjeftinijih notebook-ova od pre godinu dana, tako da i oni više ne koštaju basnoslovno mnogo, pa ako ste spremni za avanture zvane "pražnjenje džepova" i "može na kredit" (o kamatama bolje da ne pričamo) onda nisu tako daleko od vašeg stola.

Skupili smo i nekoliko računara koji pružaju najviše, barem sa stanovišta prosečnog korisnika koji nema nameru da računar svaki dan nosi sa sobom. Monitor od 17 inča je primamljiv, a isto važi i za brzi procesor, diskove velikog kapaciteta i još po nešto... Interesantno je pogledati ponudu proizvođača u ovoj kategoriji. HP i IBM su se predstavili modelima koji su više na strani preduzetnika i to je bio dovoljan kriterijum da ih prihvatimo. Žao nam je što se HP nije pojavio sa nekim od Presario modela koji su upravo namenjeni kućnim korisnicima, ali koliko smo nezvanično uspeli da saznamo politika korporacije je da se na tom familijom notebook-ova do daljnjeg ne pojavljuje na našem tržištu. S druge strane, Fujitsu-Siemens Computers je prisutan sa širokom paletom, praktično za sve potrebe i ukuse, a njihova Amilo serija je kao napisana za test koji smo priredili. Raduje nas i povratak Acer-a jer se radi o starom i dobrom brendu. Dell je na test poslao samo jedan model za probirljive i dobrostojeće korisnike, a poslednji u plejadi "velikih IT brendova", NEC, je participirao s jednim notebook-om.

Prošle godine, kada smo pravili sličan uporedni prikaz, Asus je bio značajno zastupljen što je i sada slučaj, a dva nova "igrača na terenu" su LG i Gigabyte. Koreanci su se pritom pokazali kao prilično agresivni, barem u pogledu broja ponuđenih modela. Gericom, posle početnog uzmaha od pre dve godine, kao da je otišao u drugi plan, a to izgleda da nije slučaj samo kod nas. Nedostajali su nam još Toshiba (nadali smo se da će doći barem neki model, ali termin u našoj test laboratoriji nije se poklopio sa vremenom pristizanja novih količina na lager distributera), Sony (možda zato što nije uspeo da profiliše svoje učešće na lokalnom tržištu) i MSI. Ovaj poslednji nam je bio posebno interesantan jer je imao atraktivan nastup i u Hanoveru i na Tajvanu, a kašnjenje u dolasku na brdoviti Balkan, opet nezvanično saznajemo, je uslovljeno insistiranjem proizvođača da se prvo organizuje beskompromisna servisna podrška. Zaista, notebook ne može da popravlja u garaži u susednoj ulici - on traži kvalifikovane servisere i dobro opremljeni lager rezervnih delova.

Za detaljan opis 22 računara podeljena u tri kategorije, tabelu karakteristika, ocene i izbor urednika pogledajte PC #113.

Acer Aspire 1692WLMi
Acer Aspire 5002WLMi
Asus A4500D
Asus A4500L
Asus A4800K
Asus V6800V
Dell Inspiron 9200
FSC Amilo L1300
FSC Amilo L6825
FSC Amilo M3438G
FSC Amilo M7405
Gigabyte N501
Gigabyte N601
HP nx6110
HP nx8220
IBM ThinkPad R50e
LG LM 50a
LG LP 60
LG LS 50a
LG LW 70
NEC Versa FC 160

Prilozi:

pc113nb.zip (10,48 kB)