PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #113 : Jul/Avgust 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Samsung ML-2250

Samsung ML-2250 je štampač usmeren ka zahtevnijim kućnim korisnicima i manjim firmama. Kako se nosi sa konkurencijom?

Crno-beli laserski štampači su se po ceni izjednačili sa jačim inkjet modelima, što ih je učinilo vrlo atraktivnim i za kućne korisnike koji imaju potrebu za velikim obimom jeftine crno-bele štampe. Samsung ML-2250 je štampač koji je sa cenom od oko 225 evra usmeren ka zahtevnijim kućnim korisnicima i manjim firmama. Radi se o modelu kod kojeg se papir uvlači iz fioke na dnu, a izbacuje u ležište na vrhu. Kapacitet fioke je oko 300 listova, a može se dokupiti dodatna koja prima još 250 listova. Mehanizam za povlačenje papira je dobar i ukoliko vodite računa o tome da malo rastresete papir pre ubacivanja u fioku, neće dolaziti do zaglavljivanja u radu. Pakovanje tonera je visokog kapaciteta i može biti dovoljno za 5.000 listova prosečne pokrivenosti, tako da je ovaj štampač u eksploataciji veoma ekonomičan.

Deklarisana brzina od 20 listova u minuti je realna, barem kada se radi o tekstualnoj štampi u standardnom kvalitetu. Kada na stranici ima slika brzina opada za 30-50%, što je još uvek vrlo solidno. Štampač u radu nije previše bučan, a najveću buku pravi pri zagrevanju. Vreme koje mu je potrebno za „buđenje“ iz sleep moda nije predugačko, tako da u prvoj minuti rada uspeva da izbaci oko 12-13 listova. Dakle, radi o efikasnom štampaču na čiju brzinu nećete imati primedbi.

Kvalitetom štampe smo takođe vrlo zadovoljni, naročito kada je tekst u pitanju. Imajući u vidu da se radi o štampaču deklarisane rezolucije 1.200 dpi to je očekivano. Štampa fotografija je solidna, ali bi rasterizacija mogla biti i bolja, jer se suviše često pojavljuju linijski artefakti.

Povezivanje sa PC-jem obavlja se preko paralelnog ili USB porta, dok osnovni model koji je bio kod nas na testu nema mogućnost umrežavanja (rezervisano za model ML-2251N). Štampač ima 16 MB interne memorije (proširive do 144 MB), 45 internih skalabilnih fontova (uz još 136 u PostScript emulaciji) podržava PCL6, IBM Proprinter i Epson protokole, a drajveri postoje za sve danas poznate operativne sisteme, počev od svih verzija Windows-a, do raznih distribucija Linux-a. Sve u svemu, u pitanju je štampač koji svakako zaslužuje preporuku.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs