PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #114 : Septembar 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Šopovi posle suše

Leto je "mrtva sezona" za IT scenu, tako da se krajem avgusta po domaćim šopovima prodavalo ono što je preostalo iz prolećnog talasa. Međutim, otvoreno je i nekoliko novih, atraktivnih radnji, od kojih smo neke ovih dana obišli.

Sredinom jula, u jeku godišnjih odmora, priličnu medijsku pažnju je privuklo otvaranje nove radnje iz Comtrade lanca, na atraktivnoj lokaciji u centru Beograda, preko puta javne garaže na Obilićevom vencu. Uz ponudu vrednih poklona za prvih 50 kupaca i vrlo privlačne artikle po promotivnim cenama, u radnji je bilo prilično živo. Mi smo je obišli u želji da sagledamo njenu aktuelnu ponudu i bili prijatno iznenađeni asortimanom i kvalitetom.

Comtrade na Obilićevom vencu

Comtrade-ova nova radnja je specijalizovana, fokusirana na to da ponudi što širi izbor za četiri vrste artikala koji su u poslednje vreme najpopularniji, a to su notebook računari, digitalni fotoaparati, mobilni telefoni i PDA uređaji. Nezaobilazni deo ponude su i CT brend računari, kako u desktop tako i u notebook varijantama. Ukoliko želite da kupite neki od navedenih artikala svakako nemojte zaobići ovu radnju, jer ćete u njoj naći možda i najširi izbor u gradu. Posebno smo impresionirani bogatom ponudom notebook računara, u kojoj je zastupljeno čak pet brendova (HP, LG, Fujitsu-Siemens, Toshiba i CT), od najjeftinijih do najmoćnijih, od najkompaktnijih do desktop replacement modela sa ekranima od 17“. Izdvojićemo najatraktivnije.

LG GS50-5FH1 (o kome smo opširnije pisali u prošlom pregledu šopova) još uvek je sa cenom od oko 65.000 dinara jedan od najpovoljnijih notebook računara u ponudi, a svojim sastavom i imenom nudi puno i garantuje kvalitet. Računar koji verovatno nudi najviše za svoju cenu od celokupne ponude notebook računara u ovoj radnji je Fujitsu-Siemens Amilo A-1650: za 96.344 dinara dobijate notebook baziran na snažnom Mobile Athlon 64 3200 procesoru, 512 MB memorije, disk pristojnog kapaciteta od 80 GB, DVD-RW uređaj, ATI Radeon XPress 200M grafiku, kao i kompletnu konektivnost koja se od jednog modernog računara zahteva (modem, LAN, WLAN, čitač kartica, četiri USB porta, FireWire), uz široki ekran dijagonale 15,4“.

Ukoliko vas masa od oko 3,6 kg odbija od prethodnog modela i tražite mali, lagan i snažan poslovni računar sa izvanrednom baterijskom autonomijom, Toshiba Portege M200 svakako neće proći neprimećeno. U pitanju je Intel Centrino tehnologija sa Pentium M procesorom na 1,8 GHz. Poseduje LCD displej od 12“ osetljiv na dodir koji se može rotirati oko svoje ose i koristiti kao TabletPC, a sam računar na sebi ima odgovarajuću Tablet ediciju Windows-a XP. 512 MB memorije, disk od 60 GB, DVD-RW uređaj, puna bežična konektivnost (uključujući i IR vezu) opravdavaju visoku cenu od 175.442 dinara za ovaj samo 2 kg težak računar.

Toshiba Cosmio G25 je jedan od najboljih dokaza da desktop računari postaju nepotrebni. Ovaj desktop replacement je jedan od najsnažnijih notebook računara koje danas u svetu možete kupiti. Ne samo da je baziran na veoma snažnom Pentium M 760 procesoru (2 GHz), već bogatstvom opreme nadmašuje praktično bilo koji desktop računar; snažna GeForce Go6600 grafika omogućava igranje najzahtevnijih 3D igara, 17“ LCD displej svojim kvalitetom može da se nosi sa bilo kojim LCD monitorom, a pored double layer DVD pisača, ugrađenog BlueTooth interfejsa, dva hard diska od po 60 GB i 1 GB RAM memorije, ovaj računar ima čak i TV tjuner. Naravno, jedan od najjačih notebook računara današnjice ima i adekvatnu cenu, a ona kod Comtrade-a iznosi 255.729 dinara.

U Comtrade šopu možete da kupite i jedan od trenutno najatraktivnijih PDA uređaja koji objedinjuje ne samo GSM telefon, već i snažan GPS prijemnik. Radi se o modelu HP iPAQ 6515 koji ima čak 128 MB memorije, WLAN, BlueTooth i IrDA vezu, kao i kameru od 1,3 Mp sa blicom. Cena ovog modela je primerena mogućnostima i iznosi 59.472 dinara.

Kada su digitalni fotoaparati u pitanju, radnja nudi bogat izbor Olympus i Nikon modela. Trenutno najatraktivniji model u ponudi je Olympus mju 800, koji za 38.260 dinara nudi mnogo više od običnog turističkog aparata – displej dijagonale 2,5“, rezoluciju od čak 8 Mp i mnoštvo poluprofesionalnih opcija u minijaturnom i izvanredno stilizovanom pakovanju. Druga zanimljiva kupovina je Nikon Coolpix 7900: za 37.715 dinara dobijate veoma brz aparat, rezoluciju 7.1 Mp i kvalitetne fotografije, uz mnoštvo naprednih opcija implementiranih u softver, kao što su ispravka „crvenih očiju“ direktno u memoriji aparata i adaptivno osvetljenje (D-lighting) koje ujednačava osvetljaj objekata na svetlu i u senci, uz sjajne rezultate.

Flamingo

Rumunski Flamingo je jedan od najvećih distributera PC hardvera na Balkanu, a odnedavno lanac njihovih radnji postoji i u Beogradu. Mi smo posetili radnju u Knez Mihailovoj 50 (ulaz iz ulice Kralja Petra). Opšta karakteristika ponude Flamingo šopa su povoljne cene , koje treba zahvaliti činjenici da je Flamingo fokusiran na prodaju sopstvenih brendova računara, monitora i multimedije. Dakle, ako vam je povoljna cena osnovni kriterijum u odabiru hardvera i niste skeptični prema novim brendovima iz našeg neposrednog „komšiluka“, Flamingo radnja je mesto na kome ćete sigurno naći mnogo artikala primereno vašem budžetu. Naravno, Flamingo radnje nude i širok izbor hardvera poznatih svetskih imena Asus, MSI, Creative, Sony i drugih, takođe po konkurentnim cenama.

Kupovina Flamingo Navigator-a je način da dođete do verovatno najjeftinijeg notebook računara na domaćem tržištu. Za samo 55.499 dinara dobijate računar baziran na Celeron procesoru na 2,4 gigaherca, 256 megabajta memorije, 40 GB disk, 15“ ekran, te combo uređaj. Možda ovom modelu nedostaju neki danas uobičajeni elementi funkcionalnosti kao što je Wi-Fi, ali je i cena primerena.

Teško ćete za manje od 4.099 dinara naći nezavisni DVD plejer sa sposobnošću DivX reprodukcije, a Ivory DVD DivX vam nudi upravo to. Pored ovih reprodukuje još i MP3, WMA, CD audio i mnoge druge formate, a nudi i mogućnost priključenja 5.1 zvučnika. Ako vam treba jeftin monitor za vaš PC, Flamingo vam nudi da birate neki od modela iz ITSolar ponude. CRT monitor sa ravnim ekranom dijagonale 17“ (model E710F) možete da kupite po ceni od 10.599 dinara, a za slučaj da želite LCD monitor iste dijagonale, za model SP710B moraćete da odvojite samo 21.799 dinara.

Desktop računar iz Flamingo brenda možete kupiti već za 19.599 dinara, dok za najskuplji model baziran na Pentium 4 procesoru na 3 GHz treba odvojiti skoro 50.000 dinara. Najjeftiniji model vam nudi Celeron procesor na 2,4 GHz, 256 MB memorije, WD disk od 40 GB, CD pisač i matičnu ploču sa integrisanom grafikom. Vrlo zanimljiv model je baziran na AMD Sempron 2800+ procesoru, koji je opremljen sa 512 MB memorije (DDR 400, PQI), WD diskom od 80 GB, Sony combo uređajem (DVD čitač, CD pisač), kao i ATI 9250 SE grafikom, a za koji treba odvojiti 30.499 dinara.

PC Megastore

Imtel-ov PC Megastore u Bulevaru Mihaila Pupina 165b je redovan gost ove naše rubrike, sa jakim razlogom – radi se o jednoj od najbogatijih ponuda kvalitetnih PC komponenti u Beogradu, gde se čak i u vreme letnjeg zatišja može pronaći pregršt zanimljivih noviteta.

Ako želite da imate najprestižniji LCD monitor u kraju, čijom gotovo neverovatnom brzinom odziva od 4 ms ćete se sa pravom ponositi, dva nova Viewsonic modela koja smo videli u ponudi PC Megastore-a spadaju među najbolje kandidate da ih ponesete kući. Model dijagonale od 19“ nosi oznaku VX924 i može biti vaš za 46.750 dinara, dok onaj sa ekranom od 17“ inča, VX724, košta 38.400 dinara.

PCI Express lagano potiskuje AGP u zaborav, tako da su svi novi modeli grafičkih kartica logično namenjeni ovom interfejsu. Grafičke kartice koje se traže grubo se mogu podeliti u tri kategorije – najjeftinije, one koje najviše nude za uloženi novac i one koje najviše nude bez obzira na cenu. Megastore iz proizvodnog programa firme Club3D ima odlične kandidate za svaku od ovih kategorija. Za tek 4.700 dinara možete da kupite ATI Radeon X300SE, koja koristi sistemsku memoriju za rad. Pasionirani igrači sa ograničenim budžetom poslednjih meseci su bili najzainteresovaniji za kartice sa nVidia GeForce 6600 čipovima, a Club3D nudi model sa oznakom LE za samo 9.200 dinara. LE znači da je pola pipeline-ova isključeno, ali smo sigurni da entuzijasti znaju jednostavan način da ovo ograničenje softverski prevaziđu i za sitan novac dobiju „punu“ GeForce 6600 karticu.

Imtel je generalni distributer firme CoolerMaster, tako da ovde uvek ima interesantnih noviteta iz proizvodnog programa ovog poznatog proizvođača kućišta, napajanja i rashladnih sistema. Primetili smo dva nova, lepo dizajnirana modela kućišta iz Centurion serije – model 530 košta 4.800 dinara, dok za model 531 treba izdvojiti 5.050 dinara. Oba modela imaju prekidače, diode i konektore (zvuk, USB i firewire) izvučene sa prednje strane na sam vrh kućišta, tako da su jako pogodna za držanje kućišta na podu pored stola.

Novi model CoolerMaster vodenog hlađenja procesora, koje je dovoljno jednostavno da vam za njegovu instalaciju ne treba vodoinstalater, sigurno će obradovati pasionirane „overklokere“. Za Aquagate vam treba samo 7.650 dinara, kućište koje poseduje ležište za ventilator od 12 cm i pet minuta posla. Funkcioniše tako što se hladnjak sličan onima u automobilima montira na otvor za ventilator, a ventilator dolazi preko njega i stvara jaku vazdušnu struju.