PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #116 : Novembar 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Benq LCD monitori

Kao jedan od malobrojnih proizvođača LCD panela u svetu, Benq spada u lidere na tržištu LCD monitora. Iz bogate ponude modela raznih profila odabrali smo pet reprezentativnih monitora.

Benq kao retko koji proizvođač LCD monitora danas poklanja pažnju tome da raznovrsnošću ponude zadovolji različite profile kupaca, bilo u pogledu tehničkih karakteristika ili dizajnerskih rešenja. Ova firma nastoji da ponudi visok stepen tehničke perfekcije, pa je stoga čak i kod jeftinijih modela uobičajeno prisustvo DVI konektora koji garantuju vrhunski kvalitet slike bez D/A konverzije. Ipak, primetili smo da pivot opcija (mogućnost rotiranja ekrana za 90 stepeni uz promenu orijentacije slike) nije uobičajena na spisku mogućnosti Benq monitora, što verovatno znači da su projektanti ove firme zaključili kako je reč o elementu funkcionalnosti koji nije visoko na spisku liste prioriteta potencijalnih kupaca.

Sve počinje od 17“

FP71V+

Počećemo od jedne od najkvalitetnijih 17-ica u Benq asortimanu, koja svojim karakteristikama i u ukupnoj ponudi monitora od 17“ zavređuje visoku poziciju. FP71V+ je jedan od „ultrabrzih“ modela (vreme odziva samo 5 ms), kakvi su danas veoma popularni među igračima 3D igara, ali ovaj monitor se kvalitetom slike preporučuje i profesionalnim korisnicima. Slika ima odličnu definiciju i oštrinu, a čak i osvetljaj (po subjektivnom utisku) nadmašuje očekivanja za deklarisanu vrednost od 300 cd/m2.

U pitanju je multimedijalni monitor dopadljivog dizajna, koga karakteriše dominantna srebrna boju i zvučnici integrisani u blago zaobljenom delu ispod samog panela (možete koristiti i ugrađeni priključak za slušalice). Ekran je glare tipa (reflektivne površine), a ugao pod kojim sliku možete gledati bez distorzija je manji nego kod „sporijih“ monitora i iznosi 140 stepeni po horizontali i 130 stepeni po vertikali. Monitor ima DVI konektor, ali ne i mogućnost pivot rotacije.

FP72V

FP72V je bez sumnje monitor najoriginalnijeg dizajna na ovom testu. To je multimedijalni model sa glare ekranom i stereo zvučnicima solidnog gabarita montiranim na bočnim stranama. Kućište monitora je od kvalitetne bele plastike, dok su zvučnici i još neki detalji u crnoj boji, nudeći vizuelno odlično odmeren kontrast. Monitor se sa svoja tri USB priključka (dva u postolju sa strane, jedan na vrhu monitora, iznad ekrana) može koristiti i kao USB hab. Postolje monitora sa dva zgloba omogućava podešavanja visine i nagiba. Kao standardni deo opreme uz FP72V stiže i Web kamera zamišljena da se poveže preko gornjeg USB priključka, tako da njena pozicija bude idealna za vizuelnu komunikaciju putem Interneta. Kamera slobodno rotira u dve ose – najelegantnije rešenje ove vrste koje smo do sada videli. Monitor takođe poseduje priključak za slušalice.

Jaka strana monitora je rekordan kontrast od 1000:1 i izuzetan ugao prikaza bez distorzija kolorita od čak 178 stepeni, po horizontali i vertikali. Ti kvaliteti su „plaćeni“ sporim iscrtavanjem ekrana od 25 ms, ali i nešto slabijim osvetljajem, koji iznosi samo 280 cd/m2. FP72V je opremljen Senseye sistemom automatskog prilagođavanja osvetljaja ambijentalnom svetlu, mada je za naša merila osvetljaj koji taj sistem određuje nedovoljan za komforan rad (naravno, osvetljaj se može i manuelno podešavati). Nekoliko unapred podešenih vrednosti game omogućava prilagođavanje različitim namenama (tekst, fotografije, film), a opšti kvalitet slike se može okarakterisati kao odličan (ovo se naročito odnosi na oštrinu), što znači da će monitor naći kupce među ljubiteljima prefinjenog dizajna i multimedijalnih sadržaja (odlično bi se uklopio ne samo uz PC, već i uz Macintosh koncept). Pasionirani igrači će, međutim, odziv od 25 ms okarakterisati kao nedovoljno brz.

U širokom svetu

FP71W

Najneobičniji monitor od testiranih pet, FP71W, je widescreen proporcijama ekrana (odnos 16:10) prilagođen pre svega gledanju DVD filmova u njihovoj predviđenoj projekciji, bez „sasecanja“ bočnih delova slike ili njenog razvlačenja u visinu. Osim proporcija ekrana, tome u prilog ide i postojanje zasebnih video ulaza na poleđini monitora (kompozitni i S-Video), tako da se ovaj monitor može koristiti i za samostalno priključenje eksternih DVD plejera, bez PC-ja kao posrednika. Matična rezolucija je 1280×768, što odgovara HDTV standardu.

Monitor je izuzetno lak (što treba „zahvaliti“ eksternom ispravljaču), tankog profila sa lepo dizajniranim, stubastim nosačem. Kontrolni tasteri su postavljeni vertikalno sa leve strane monitora, a na raspolaganju je i taster za brzi izbor jedne od četiri unapred definisane game (standard, movie 1, movie 2, photo). Poput modela FP72V, poseduje USB konektore uključujući i priključak na vrhu namenjen priključenju Web kamere, ali se ta kamera mora dokupiti. U spisku dodatne opreme koja se može nabaviti za ovaj model nalaze se i surround zvučnici.

Kvalitet slike je veoma dobar, mada modeli iz „brzih“ serija (5-6 ms) imaju neznatnu prednost u oštrini (FP71W ima osvežavanje od 25 ms). Karakteristike slike su fino kalibrisane kako bi ona najbolje izgledala pri reprodukciji video sadržaja. Osim izvanrednog ugla gledanja bez distorzija od 170 stepeni, možda najjača strana ovog monitora je fantasti čan odnos osvetljaja i kontrasta. Rekordne nominalne vrednosti od 450 cd/m2 i 800:1 su jasno prepoznatljive i daju posmatraću izvanredan osećaj zasićenosti slike. Sve u svemu, FP71W je dobar monitor, sjajno prilagođen svojoj primarnoj nameni, ali rezolucija 1280×768 tačaka i oblik slike nisu baš idealni za rad u poslovnim aplikacijama.

Dve „devetnaestice“

FP91V+

Stigli smo i do dijagonale 19“ i modela koji verovatno predstavlja referentnu ponudu u ovom segmentu Benq asortimana. Sa maloprodajnom cenom koja značajno premašuje 400 evra dileme nema – FP91V+ je namenjen korisnicima visokih zahteva. Radi se o panelu sa glare površinom ekrana najnovije generacije, čije je osvežavanje deklarisano na 6 ms. Dizajn podseća na FP71V+, sa stereo zvučnicima od 2×2 W integrisanim ispod prednje maske, na zaobljenom delu ispod ekrana, gde se nalaze i kontrolni tasteri. Ukratko, moderan i dopadljiv monitor u dominantnoj srebrnoj boji i centralno postavljenim tasterom za uključivanje iza koga se nalazi plava LED dioda. Monitor, naravno, ima i DVI priključak, ali, kao ni ostali modeli na testu, nema mogućnost rotacije ekrana (pivot).

Nominalne brojke koje deklarišu karakteristike slike ne mogu ni da dočaraju njen kvalitet. On je možda nagovešten osvetljajem od 400 cd/m2, a kontrast od 450:1 pojačava ubedljivi utisak zasićenosti i sjaja. Možda najmarkantniji detalj u slici ovog modela je njena izuzetna oštrina: ukoliko zaboravite da uključite ClearType „omekšavanje“ ekranskih fontova, tačke su toliko oštre i jasno definisane da deluju reljefno. Iako je ugao pod kojim se slika može posmatrati bez distorzija kolorita relativno mali (kao uostalom i kod svih „brzih“ panela), njegovih 140 stepeni po horizontali i 135 stepeni po vertikali još uvek će biti dovoljno za rad za računarom. Sve u svemu, monitor sa najubedljivijom slikom od pet Benq modela koje smo ovoga puta testirali, koji u potpunosti opravdava prilično visoku cenu.

FP91G+

FP91G+ je monitor slične oznake, koji je zapravo veoma različit od FP91V+. FP91G+ je osamdesetak evra jeftiniji od referentnog modela, pa u svetlu toga može da nađe svoje kupce među onima koji traže dijagonalu od 19“ a u isto vreme žele da dobiju dobar monitor po povoljnoj ceni.

U pitanju je „svedena“ 19-ica bez multimedijalnih dodataka, sa dizajnom oštrih crta koji deluje ozbiljno, možda čak i pomalo rigidno, mada mu se savremenost ne može osporiti. Bez obzira na nižu cenu, monitor poseduje DVI priključak, a sa vremenom osvežavanja ekrana od samo 8 ms može se reći da spada u red brzih modela. Oštrina slike je solidna (mada se primećuje razlika u odnosu na V+ seriju), a osvetljaj nešto slabiji, 250 cd/m2. To je, dakle, „zlatna sredina“ kako po kvalitetu slike, tako i po tehničkim karakteristikama.

Benq pravi jasnu razliku između kupaca multimedijalnih monitora i onih namenjenih profesionalnoj primeni, skrećući nam pažnju na činjenicu da brzina odziva ekrana nije jedini kvalitativni faktor koji treba uzimati u obzir pri izboru monitora. Monitori sa sporijim odzivom obično nude širi ugao vidljivosti slike bez distorzija kolorita, kao i superiorne vrednosti osvetljaja i kontrasta, što svakako nalazi svoje kupce među onima koji često menjaju ugao iz koga posmatraju ekran i monitor koriste u varijabilnim uslovima spoljnjeg svetla. Svaki od pet modela koje smo u ovom broju testirali ima specifične kvalitete, koji se nedvosmisleno reflektuju i kroz raspon njihovih cena.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs