PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #121 : April 2006

 Naslovna  Sadržaj 
Siniša Stojanović  

Trust znači poverenje

Trust Wireless Tablet TB-2100 pripada porodici grafičkih tabli malog formata (A6+). Podseća na elegantnu podlogu za miša, prijatne je spoljašnjosti i uklapa se moderno radno okruženje. Kakva su iskustva?

Trust Wireless Tablet TB-2100 pripada porodici grafičkih tabli malog formata (A6+). Podseća na elegantnu podlogu za miša, prijatne je spoljašnjosti i uklapa se moderno radno okruženje. U pakovanju se nalazi sve što vam je potrebno da odmah počnete sa radom: uz tablu, olovku i miša tu su dve AAA baterije (kojima se napajaju olovka i miš) i čak dva rezervna vrha za olovku. Na pratećim diskovima su drajveri, uputstva i Corel Art Dabbler, program koji pomaže da probudite umetnika u sebi. Tabla se sa računarom povezuje preko USB porta, a na vrhu njene aktivne površine nalazi se 12 „tastera“ – obeleženih polja kojima možete dodeliti proizvoljne funkcije. Tabla prepoznaje olovku i miša već na nekoliko milimetara od površine.

Pre instalacije drajvera Windows XP prepoznaje tablu kao USB Human Interface Device, tretira je kao USB miša, pa se može koristiti paralelno sa standardnim mišem. Postoje ograničenja ovakvog načina upotrebe: tabla reaguje samo na olovku i ne mogu se podešavati radna površina, osetljivost i funkcijska polja. Ako instalirate drajvere, resetujete računar i starog miša odložite na stranu, dobićete svu udobnost koju ovaj proizvod predviđa. Veličina aktivne površine table se može zadavati po želji, naravno unutar maksimalnih 152×114 mm, kao i funkcije dvanaest polja na vrhu table. Kod olovke se može podešavati osetljivost na pritisak, a takođe i način na koji tri tastera koja se na njoj nalaze zamenjuju komande standardnog miša. Iako proizvođač uz neke svoje modele nudi miša sa scroll točkićem, uz ovaj model stiže zastarela varijanta sa tri tastera.

Verovatno inspirisan hiljadama pozadinskih slika za monitor koje se nude na Internetu, proizvođač je omogućio da na sličan način ovu tablu ukrasite po svojoj želji. Aktivna površina table pokrivena je komadom hrapave poluprovidne plastike ispod kog možete da postavite omiljenu fotografiju ili sliku sa štampača.

Bez obzira na neprijatno iznenađenje zbog zastarelosti ponuđenog miša i na olovku, na čije se visoko težište (zbog baterije kojom se napaja) vremenom navikne, ukupan utisak o ovom proizvodu je pozitivan: spoj zrele tehnologije i renomiranog proizvođača, koji već dvadeset godina oprema korisnike računara raznim periferijama i opremom. Cena od 3510 dinara + PDV je za ovu klasu uređaja povoljna, tako da među „sitnicama koje život znače“ ovaj Trust-ov proizvod zavređuje pažnju. Da, Trust znači poverenje.

Korisne adrese:

Trion
tel: 011/2609-096