PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #121 : April 2006 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

Prestigio notebook

U eri porasta popularnosti notebook računara, sve je teže tržištu ponuditi nešto originalno. Pogledajmo adute firme ASBIS iz serije Prestigio, koju karakteriše minimalistička koncepcija...

Nobile 1520

Prošlo je više od godinu dana od prve pojave barebook-ova na tržištu, najpre globalnom a onda i domaćem. Pre oko 12 meseci u Redakciji smo sastavili jedan Prestigio barebook, izvestivši da samo sklapanje ne predstavlja neku veliku „filozofiju“, tj. da će iskusniji korisnik za desetak minuta pretvoriti barebook u sasvim funkcionalan notebook – instalacija operativnog sistema i aplikacija zahteva više vremena i truda od samog „hardverisanja“.

Sam svoj majstor

Razlog za nešto slabiju popularnost ovog načina kupovine notebook-ova leži u par činjenica: naše tržište je realno preplavljeno notebook-ovima, konkurencija je neverovatno snažna, a potencijalni kupci su navikli na nabavku već poznatih brendova i nisu svesni postojanja BYON-a. To je skraćenicu za Build Your Own Notebook, koncepciju sa kojom ASBIS, kompanija koja stoji iza Prestigio brenda, nastupa već duže vreme. Na test smo dobili tri barebook-a, kao i jedan Prestigio notebook, čisto da se razbije monotonija. Pristigla su dva veća modela iz serije Nobile – 150 i 1520, dok manji modeli pripadaju Visconte porodici – 1200 i 130.

Razmišljali smo da li uopšte da sami sklapamo barebook-ove, pošto je procedura već poznata, pa smo taj deo prepustili ASBIS-u, tako da smo dobili komplet koji oni sami preporučuju uz njihove barebook-ove. Jedino je Visconte 1200 stigao u originalnom stanju, sa unapred instaliranim operativnim sistemom, jer se na našem tržištu prodaje kao notebook.

Baterija testova koje smo primenili je nešto unapređena – pored standardnog Business Winstone 2004, tu je i PC Mark 05. Kako nijedan od ovih modela nije imao 3D grafičku kartu, odustali smo od 3D testova; ovo su mašine namenjene poslovnim korisnicima. Napomenućemo da se tri barebook-a, iako su došli na test već kompletirani, prodaju pod BYON markicom, tako da je moguće menjati određene delove poput procesora, diska, memorije...

Pođimo od najvećih

Nobile 150

Najpre smo testirali dva fizički najveća modela, koja spadaju u desktop replacement klasu. Prestigio Nobile 150 je najjeftiniji od svih notebook-ova na testu i spada u najjeftinije na našem tržištu. Na njegovu osnovu dodat je, zbog postizanja što niže cene, Celeron M procesor, kao i disk skromnog kapaciteta od 40 GB. Kapacitet i brzina diska ne moraju da budu proporcionalni, u šta su nas uverili i rezultati. Memorije nema puno, tek minimalnih 256 MB, od kojih vam barem 8 MB odlazi na rad sa integrisanom video kartom. Sve u svemu, pred nama se našao nešto stariji model baziran na starijoj platformi, sa 852GM čipsetom, te otuda i niža cena. Očigledno je Intel sa svojim partnerima procenio da je bolje da svoju staru platformu ponudi kroz najjeftinije notebook-ove, nego da je potpuno povuče sa tržišta. Naravno, ona nosi neke nedostatke, ali čini ove kompletirane barebook-ove neverovatno povoljnim.

Nobile 150 je prilično glomazan notebook, osmišljen kao zamena desktop mašine. Prestigio nije mnogo uložio u njegov dizajn, pa mašina deluje nekako monumentalno. Kvalitet izrade je osrednji, mada je to sasvim normalno za entry-level prenosive računare. Ipak, monitor dijagonale 15“ je prevazišao naša očekivanja. Radna rezolucija je standardna za ove dimenzije, 1024×768 piksela, a posebno nas je obradovala činjenica da je ugao vidljivosti odličan, pogotovo po horizontalnoj osi. Oštrina i kontrast ne manjkaju, pa zaključujemo da se displej više klase našao na jeftinom računaru. Tastatura je nešto lošija, sa ugibanjem po uglovima, dok touchpad spada u solidnije. Dosta se štedelo na interfejsima, tako da postoje samo četiri USB porta, ali ne i FireWire ili nešto egzotičniji card reader-i. Očekivano, Nobile 150 ne nudi wireless mrežni adapter, ali kako je cena PCMCIA ili USB adaptera prilično povoljna, to neće predstavljati veliki dodatni izdatak.

Rad sa računarom je udoban, a ako izuzmemo nedostatak 3D funkcija, ovo je neverovatno brz notebook. Razlog za to najviše leži u Samsung-ovom disku koji se vrti 5400 puta u minutu i ima 8 MB keša. Zato se Nobile 150 nešto više greje, ali su mu i brzinski rezultati bolji nego kod dobrog dela novijih Centrino notebook-ova koje smo u probali. Jedino zameramo svega 256 MB sistemske memorije, te zarad komfornijeg rada odmah preporučujemo ugradnju još toliko megabajta. Najslabija tačka ovog modela je vreme trajanja baterije, koja „izgura“ tek 90 minuta, što je premalo za današnje pojmove.

Računar se isporučuje bez operativnog sistema, uz WinDVD i Nero Express aplikacije, kao i propratne drajvere. Filozofija barebook-a je da uz njega ne dolazi OS, jer se ionako radi o proizvodu za koji se zasebno dokupljuju delovi. Kako je ovo desktop replacement, naša preporuka ide Windows XP Home Edition OS-u, čime dobijate sasvim korektan kućni ili SOHO prenosivi računar. Cena od 620 evra je prihvatljiva, ali ne treba zaboraviti da na nju morate dodati i cenu softvera.

Široki ekrani dolaze

Nobile 1520 takođe spada u grupu desktop replacement notebook-ova, ali donosi widescreen ekran. Po nazivu smo prvo pomislili da je ovo u stvari samo Nobile 150 sa drugačijim LCD-om, ali smo se prevarili u proceni: u pitanju je konceptualno drugačiji prenosivi računar. Njegova osnova je daleko modernija i čini je 915GM čipset koji podržava DDR2 memoriju. Nažalost, opet smo zatekli samo 256 MB memorije, koju bi svakako trebalo proširiti. Neke stvari proizvođač nije hteo da menja, pa smo zatekli isti Celeron M procesor i Samsung-ov disk, koji je „kumovao“ odličnim rezultatima koje je postigao Nobile 1520.

Kvalitet izrade je isti kao i kod modela 150, ali je primetna mala promena u dimenzijama zbog wide screen monitora. Displej prečnika 15,4 inča nas nije nešto oduševio – prosečne je oštrine, a nije mu sjajan ni ugao gledanja. Radna rezolucija je prilagođena odnosu stranica, i iznosi 1280×800 tačaka. Za razliku od prethodnika koji je imao combo drive, ovde je ugrađen DVD±RW uređaj. Ističemo kvalitet touchpad-a, koji je jedan od najboljih koje smo sretali. Performanse su prilično dobre, a baterija „drži“ solidna dva sata, što je korektan rezultat za ovu klasu računara. Zagrevanje je nešto veće, što se posebno oseća sa donje strane.

Ni ovaj model ne stiže sa sa operativnim sistemom – u kutiji ćete pronaći samo WinDVD 4 i Nero Express. Softverska podrška nije posebno izdašna, ali Prestigio očigledno igra na kartu niskih cena.

Za pod mišku

Visconte 1200

Druga dva modela su drugačije koncipirana: kompaktnih su dimenzija i, prema tome, veoma portabilni. Krenimo od manjeg koji se zove Visconte 1200. Računar je namenjen poslovnim korisnicima, pa se na njemu nije štedelo – odmah primetite 12“ glare ekran u wide izdanju. Očekivano za ovakve ekrane, prikaz slike je odličan, horizontalna vidljivost je maksimalna, dok je vertikalna nešto smanjena. Moramo primetiti da je slika pomalo preoštra, ali smatramo da je to više posledica integracije Intel-ovog grafičkog čipa nego nedostataka monitora, pa je prava šteta što nije upotrebljeno neko jeftino mobilno rešenje ATI-ja ili nVidia-e, čime bi se dobila fleksibilnija grafika.

Memorije ima sasvim dovoljno, a ponavlja se priča sa brzim hard diskom. Kako je ovo Centrino notebook, dočekali su nas Pentium M procesor i Intel 802.11b/g wireless adapter, a platforma je najnovija – Sonoma. Sve u svemu, moćna mašina, mada smo primetili da touchpad nije na nivou koji smo očekivali, dok je tastatura sasvim solidna.

Performanse računara su korektne, mada smo očekivali više. Male dimenzije i prilično jak CPU su uslovili da baterija izdrži pri maksimalnom opterećenju jedva iznad dva sata, što je prosečan rezultat. Računar se solidno zagreva, što je posledica prilično malih dimenzija. U softverskoj sferi nema suštinskih promena: operativni sistem nije uključen, tu je Nero Express za snimanje diskova, a WinDVD 4 je zamenio Power DVD 6.0, daleko popularniji DVD softver.

Visconte 130 je najneobičniji od svih prisutnih notebook-ova, najpre zbog zanimljive dijagonale monitora od 13 inča (wide screen, naravno) koju ne srećemo baš svakog dana. Ova „hibridna“ veličina je namenjena korisnicima kojima su 14“ i 15“ modeli preveliki, a 12“ ekran im je ipak premali. Ekran je standardni glare screen, kao i kod skoro svih skupljih notebook-ova. Po kvalitetu je nešto iznad displeja na modelu 1200, što se ogleda u širem vertikalnom uglu gledanja; kontrast i oštrina su slični. I ovde proizvođaču zameramo što nije ugradio barem najosnovniji 3D akcelerator, što bi omogućilo monitoru da prikaže još bolju sliku. Procesor je za nijansu sporiji nego kod manjeg modela, a ostatak računara je sasvim sličan; primetili smo samo dodatni USB port. Tastatura je sasvim solidna, dok je touchpad traljavo rešen. Zagrevanja sa donje strane je minimalno, dok je rad na baterije dao odličnih tri sata nezavisnog funkcionisanja. Začudilo nas je neočekivano ispadanje iz mreže Intel-ovog WiFi adaptera, koje je najverovatnije posledica neispravnog modula, pre nego redovno ponašanje ovog modela.

Pošto se kod nas Visconte 130 prodaje kao notebook, konačno smo „videli“ i operativni sistem – Windows XP Professional definiše ovaj notebook kao striktno poslovno rešenje. Softverski paket je bogat – Nero Express, Power DVD 6.0 i, kao iznenađenje, Power Cinema. Iako Visconte 130 nema TV tjuner, pomenućemo da ovaj paket predstavlja kompletno multimedijalno rešenje za računar, a ne samo softver za gledanje televizije.

Barebook ili ne?

Visconte 130

Prestigio je ponudio četiri solidna računara. Posebno su nas obradovale performanse jeftinijih desktop replacement-a, dok nas je najmanji od svih razočarao prekratkim radom na baterijama. Cene su prilično povoljne, mada ne smete zaboraviti da OS ide samo uz jedan notebook. Nobile 150 košta 620 evra, a model 1520 708 evra. Manji računari su, naravno, skuplji pa Visconte 1200 košta 1298 evra a Visconte 130 – 1320 evra, mada u tu cifru treba uračunati i čitav Windows XP Professional. Ove cene spadaju u niže na tržištu, što se posebno odnosi na Visconte 130, koji predstavlja vrlo povoljnu ponudu.

Odgovor na pitanje iz podnaslova verovatno ne vredi ni davati: ako ste osoba koja voli da sklopi računar po sopstvenom ukusu, ovo je prava stvar za vas. Ako ne, potražite računar u kutiji...

Korisne adrese:

ASBIS
http://www.asbis.rs