PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #122 : Maj 2006

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

PC Muzej

Nakon pet meseci, akcija PC Muzej ulazi u finalnu fazu - prikupljamo eksponate i pripremamo postavku koju će već 3. juna, u okviru manifestacije "Noć Muzeja", zainteresovani moći da vide u galeriji "Progres"...

Pogledavši unazad, možemo slobodno reći da smo zadovoljni rezultatima akcije - iza nas je odlična komunikacija sa vernim čitaocima "PC"-ja, veliki broj predloga, od koji su neki stariji i od samog autora ovog teksta, kao i dobar utisak koji su oni ostavili. Iako u informatičkom zapećku, vidi se u nekim slučajevima da smo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka imali prilično napredne uređaje na našim prostorima.

Vesele osamdesete

Najveći broj pristiglih predloga pripada dekadi koja je i donela bum kućnih računara, predvođen jeftinim modelima firmi Sinclair i Commodore, ali i (tada poslovično preskupe) personalne računare iz IBM-a i mnogih tajvanskih firmi. Izgleda da na našim prostorima ima i dosta Oric Nova 64 računara - na jednom engleskom Internet sajtu pronašli smo informaciju da ih je za potrebe našeg školstva napravljeno tačno 5000 komada. Neobično je što niko nije ponudio nekadašnju perjanicu srednjoškolskog obrazovanja - TIM 011, mašinu koja nije imala hard disk, već se sve radilo sa (tada daleko pouzdanijih) 3.5-inčnih disketa. Očigledno je da se ovde moramo potruditi sami i obići neku školu, u nadi da rashodovane TIM-ove nisu izbacili iz školskih podruma. Na kraju, uspeli smo da nađemo i računar "Lola 8", čime se krug domaćih personalnih računara zatvara.

Dobar je trenutak da pomenemo dva čitaoca koji su nam poslali najvrednije priloge. Ranko Vukčević očito poseduje impresivnu kolekciju u kojoj se našlo mesta za Oric Nova 64, Amstrad Notepad NC100 (preteča subnotebook-a), Atari ST520, Atari Portfolio dodatak sa memorijskom karticom od "neverovatnih" 64 KB, Sinclair ZX Spectrum 128, kao i nekoliko starijih "Spekija".

Miloš Đukić nam je poslao verovatno najstariji računar od svih prijavljenih - TRS 80 Level 1 star tačno 27 godina - nismo sigurni da li je i dalje ispravan, ali ukoliko jeste, potrudićemo se da ga osposobimo za izložbu. Imao je po 4 KB RAM i ROM memorije, a osnovu je činio Z-80 procesor na "visokom" taktu od 1,77 MHz, skoro duplo brži od CPU-a koji je bio implementiran u Commodore-ovog popularnog "debeljka". Koristio je Microsoft Level 1 bejzik u kome su se promenljive zvale samo A-Z, linije su imale redne brojeve i nije postojala komanda renumber... da vidimo ko bi se usudio da programira na tom čudu moderne tehnologije!

Izložba u centru

Posle višemesečnih priprema, konačno smo u prilici da saopštimo prve detalje vezane za našu izložbu. Premijera "starudija" je zakazana za 3. jun 2006. godine u galeriji "Progres", koja se nalazi na uglu ulica Knez Mihailove i Zmaj Jovine u Beogradu, sa početkom u 18 časova. Izložba će biti održana pod pokriljem Skupštine grada Beograda, u okviru manifestacije "Noć muzeja", tako da će potrajati duboko u noć.

Već od sledećeg dana zainteresovani će moći da pogledaju postavku u mirnijoj atmosferi neke od beogradskih galerija, čije ćemo "koordinate" objaviti u sledećem broju našeg časopisa. Na kraju će postavka biti poklonjena Muzeju nauke i tehnike.

Donatorima eksponata koji će se naći na izložbi dodelićemo i posebne nagrade, u vidu naših izdanja i pretplata na "PC", dok će nekoliko najzanimljivijih uređaja doneti svojim bivšim vlasnicima nagrade sponzora ove akcije, kompanija ATI, Intel, Logitech i Verbatim.

Još samo malo

Kad majski broj "PC"-ja bude izašao iz štampe, ostaće samo još mesec dana do otvaranja izložbe. Ovime upućujemo poslednji apel čitaocima i zainteresovanim za prezentovanje svog nekadašnjeg hardvera i softvera. Dobre predloge ćemo primati bukvalno do poslednjeg dana maja, sve u cilju što zanimljivije i starije postavke. Naravno, svaki od eksponata će biti obeležen, pa će uvek biti naglašeno i ime donatora.

Svi čitaoci koji su tokom prethodnih meseci poslali poruke na adresu muzej@pcpress.co.yu mogu očekivati da ćemo ih tokom narednih nedelja pozvati i početi da preuzimamo "starudije" koje su predložili. Ponuda za ENIAC i dalje važi, ukoliko ga nađete u sledećih mesec dana poslaćemo po njega šleper! Budite brzi, mesec dana je kratak period, pa se vidimo na premijeri antikviteta koji posle toga odlaze u istoriju.

Uključite se, nije prekasno!

Prvi put čujete za PC Muzej? Časopis "PC" je početkom godine pokrenuo akciju stvaranja IT muzeja, jedinog takve vrste kod nas. Uputili smo poziv koji još važi, a sve što treba da uradite jeste da prekopate svoje tavane i podrume, obavestite svoje prijatelje o tome, i pronađete hardver ili originalni softver koji verovatno decenijama niste koristili. Predmeti treba da datiraju iz prošlog milenijuma (kako to staro zvuči), ne moraju biti ispravni, ali je vrlo poželjno da budu. Fotografišite predložene eksponate, eventualno napišite par reči o njihovoj istoriji i pošaljite sve to elektronskom poštom na adresu muzej@pcpress.co.yu.

Napomenućemo da ova akcija predstavlja naš doprinos očuvanju kompjuterskih vrednosti i sećanja na mašine kojima smo posvećivali dane, mesece i godine, a jedini "profiter" će u ovom slučaju biti Muzej nauke i tehnike, kome će cela postavka biti donirana.