PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #133 : Maj 2007 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

Sony DCD-HC37 kamera

Sa pojavom kamkordera koji snimaju na DVD diskove, klasični modeli koji rade sa mini DV kasetama polako postaju pase. Takođe, napredne mogućnosti se sve ređe sreću na DV kamkorderima, a novi Sony-jev DCR-HC37 je tipičan predstavnik nove generacije...

Sa pojavom kamkordera koji snimaju na DVD diskove, klasični modeli koji rade sa mini DV kasetama polako postaju pase. Zato su se cene klasičnih DV kamera u poslednjih godinu dana srozale napravivši od njih praktično low-end uređaje. Takođe, napredne mogućnosti se sve ređe sreću na DV kamkorderima, a novi Sony-jev DCR-HC37 je tipičan predstavnik nove generacije. Ovo je kamera koja nema klasični ulaz ni izlaz i za komunikaciju sa ostatkom sveta koristi jedan univerzalni konektor. Uz uređaj stiže i konverzioni kabl koji se na jednom kraju priključi u kamkorder a na drugom se nalazi šuma kablova. Bitno je da HC37 ima DV (Firewire) izlaz, koji omogućava da prebacite digitalnu verziju snimka sa DV kasete u vaš kompjuter.

Kvalitet snimka se postiže sa HAD CCD čipom od 680.000 piksela, ali daje sliku sa 340.000 piksela (504x674).

Najlepša stvar na ovom kamkorderu je odličan Zeiss-ov četrdesetostruki zum objektiv, koji u kombinaciji sa digitalnim zumom daje čak 2000x uvećanje. Naravno, praktična primena zuma od 2000x, ako čak i ostavimo po strani nizak kvalitet slike koji se tako dobija, zbog drmusanja slike krajnje je diskutabilna. Ipak, i optički zum od 40x je sasvim dovoljan za ozbiljno približavanje udaljenim objektima, a i pored sistema za kompenzaciju drmusanja slike, pri maksimalnom zumu će vam definitivno trebati stativ. On je glavni razlog za izuzetno oštru sliku koju daje ovaj kamkorder.

Osim uobičajenih komandi koje se nalaze pod palcem desne ruke (ovaj kamkorder nije predviđen za korišćenje levom rukom), za sva ostala podešavanja predviđeno je da koristite 2.5 inčni touch screen displej. Format displeja je 4:3, ima 123.000 piksela, pa je slika na njemu jasna i sa dovoljno detalja za kvalitetno kadriranje, čak i po jakom dnevnom svetlu. HC37 može da snima u oba formata (4:3 i 16:9) pa je logično što je TFT displej sa „starinskim“ odnosom stranica.

Snimanje u ne potpuno idealnim uslovima je olakšano korišćenjem scene modova, koji pokrivaju situacije kao što su plaža, snimanje pri svetlosti sveća, vatromet, pejzaži, brzo krećući objekti, portret, izlazak izalazak sunca, te snimanje sa reflektorima. Tu je NightShot Plus Infrared System sa kojim se, uz korišćenje ugrađene IC lampe, može snimati na rastojanjima do 10 metara praktično u potpunom mraku.

Sa modelom DCR-HC37, Sony je pokazao da za prilično malu sumu (310 evra sa PDV-om) možete da dobijete sve što je video amateru koji snima na godišnjim odmorima i porodičnim okupljanjima potrebno. Uz njega vam je potreban još samo kompjuter sa Firewire ulazom ( softver za prebacivanje dolazi uz kameru) i dobijate kućni video studio.

Korisne adrese:

Sony
http://www.sony.rs