PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #141 : Februar 2008 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Filip Majkić  

ASUS Eee PC

Cenovna politika "što manje - to skuplje" glavni je razlog što pri kupovini uglavnom preskačemo najmanje uređaje. Eee PC iz kompanije ASUS je dobrodošao presedan...

Kompletno IT tržište je zahvaćeno globalnim Go Mobile trendom. Na sve strane se pojavljuju mobilni uređaji raznih dimenzija i namena, a upravo je objavljeno i da su notebook računari pretekli desktop mašine na globalnom nivou. U moru naprava sa različitim funkcionalnostima je sve teže izdvojiti se i ponuditi nešto specifično, jedinstveno, a opet kvalitetno i pristupačno. Minijaturizacija je opšteprisutna na hardverskom nivou, čipovi su sve manji, naprave sve tanje, sve se prilagođava ultimativnom zahtevu zvani mobilnost.

Mali i još manji

Jedan od predvodnika talasa mobilnih uređaja su UMPC računari, koji u neku ruku predstavljaju male laptopove (ili podjednako funkcionalne varijante bez poklopca), sa ekranima od 4 do 10 inča i dovoljno snažnim hardverom da mogu da pokreću Windows operativne sisteme i omoguće korisnicima da uživaju u punom kapacitetu najpopularnije platforme; raspoložive su i Linux alternative, u „punokrvnoj“ varijanti. Proces prihvatanja ovih naprava je usporila visoka cena, pošto je za UMPC neophodno izdvojiti preko hiljadu dolara, a za one sa iole jačom konfiguracijom i preko dve hiljade. Tada je kompanija ASUS došla na zanimljivu ideju: zašto ne upotrebiti koncept malog notebook‑a, ali problemu prići sa druge strane, sa ciljem predstavljanja što pristupačnijeg uređaja? Drugim rečima, nalik na UMPC, ali gledano iz ugla onoga što je najbitnije krajnjem korisniku – a to je svakako cena. Tako je nastao Eee PC.

Iza neobičnog imena krije se kompakti računar subnotebook klase, saputnik korisnika svih uzrasta i usmerenja, koji dolazi u formi klasičnog notebook‑a. Osmotrimo najpre hardver – naprava raspolaže Intel Celeron M procesorom na 900 MHz, 7“ ekranom (u pripremi su modeli sa ekranima od 8 i 10 inča, ali će oni biti skuplji), Intel 915GM čipsetom, podrškom za Wi‑Fi i LAN, flash memorijom umesto hard diska i bez optičkog uređaja.

Trenutno su u opticaju tri modela, koji se razlikuju po količini memorije i kapacitetu flash drajva – 2G, 4G i 8G. Model 2G poseduje 256 MB DDR2 memorije i 2 GB flash‑a, 4G poseduje 512 MB DDR2 memorije i 4 GB flash memorije, dok 8G poseduje 8 GB flash memorije i 1024 MB DDR2 RAM‑a. Mi smo za potrebe prikaza dobili srednji model 4G, a navedimo odmah da će cena ovog računara biti tek nešto više od 200 evra, što je veoma povoljno, imajući u vidu mogućnosti računara koji dobijate maltene po ceni osrednjeg mobilnog telefona.

Hardverska harmonija

Prvi susret sa Eee PC‑jem je predstavljao prijatno iznenađenje. Iako smo znali kako uređaj izgleda i da je malih dimenzija, slike ne dočaravaju dizajnerski uspeh kompanije ASUS koliko kontakt uživo – taman je toliko mali da se lako prenosi i taman toliko veliki da se nešto može obaviti „u punom trku“, bez usporavanja. Dimenzije uređaja su 225×165×21~35 milimetara, a masa oko 920 grama. Uređaj se može nositi u torbici (recimo u onoj koja se isporučuje sa njim), u ruci (male i skladne dimenzije) ili u malo većem džepu, kakav se sreće na jaknama i kaputima. Računar je bele boje, a ASUS je već obećao modele u raznim bojama, mada ćemo na njih malo sačekati – inicijalna serija od 300.000 računara je na raznim tržištima razgrabljena za par dana.

Laptop poseduje čitač kartica, tri USB 2.0 porta i VGA izlaz. DVD drajva, rekosmo, nema, a eksterni uređaj se po potrebi priključuje na USB port. Ekran zaslužuje posebnu pažnju – on koristi LED pozadinsko osvetljenje i predstavlja poslednju reč tehnologije koja se ne sreće ni u daleko skupljim računarima. Rezolucija je 800×480 što dobro izgleda na dijagonali od 7“. Uniformnost slike je visoka zahvaljujući LED pozadinskom osvetljenju, a reprodukcija boja je prilično verna.

Kvalitet izrade laptopa je na visokom nivou, daleko višem nego što bi cena mogla sugerisati. Tastatura je odlična, iako su tasteri sitniji od standardnih (dimenzije su to diktirale), touchpad‑a se ne bi postideli ni najskuplji modeli notebook‑a. Sa leve i desne strane ekrana se nalaze zvučnici, dok je iznad njega integrisana Web kamera rezolucije 0,3 Mp. Primetili smo da se računar poprilično zagreje nakon dužeg korišćenja, ali se ne radi o temperaturi koja bi otežala rad – samo se toplota oseti pod šakama.

Softverske teme

ASUS Eee PC računar dolazi sa instaliranim Linux‑om, što je pomoglo da se spuste troškovi, ali treba reći da se prilikom dizajniranja softverskog okruženja nije zabušavalo, te da će korisnici biti u prilici da podmire gotovo sve potrebe. Dobijate, naravno, i drajvere za Windows XP, koji se može instalirati sa eksternog optičkog uređaja. U planu je i verzija sa preinstaliranim „pendžerima“, ali će to svakako poskupeti uređaj.

ASUS je kreiranje operativnog sistema poverio kompaniji Xandros. Xandros Corporation je osnovana u maju 2001. godine, a ime stiče zahvaljujući Linux distribucijama baziranim na Debian jezgru. Na testu smo stekli utisak da je Linux dobro spakovan – kernel 2.6.21.4 je kompajliran za i686 arhitekturu (Pentium Pro/2 ili jači), te je dobro optimizovan i prilagođen hardveru koji se nalazi unutar Eee PC kućišta. Grafičko okruženje je KDE 3.4.2, ali ne garantujemo da će ga korisnici lako prepoznati – dobra maska je učinila svoje, te se predstava o kojoj se distribuciji radi ne stiče „intuitivno“. Kako se radi o derivatu Debian distribucije, iz komandne linije je moguće instalirati deb pakete komandom dpkg. Konzola postoji, ali nije lako dostupna (makar početnicima), već joj se mora pristupiti preko file manager‑a. Iz njega je „običnom korisniku“ dostupan samo My Documents folder, u koji može stavljati šta god se želi. Adress bar treba aktivirati, a kucanjem komande pristupa se ostatku sistema – taman da ne predstavlja smetnju naprednijem korisniku da dođe dotle, a toliko skriveno da ne može baš svako kome padne na pamet da poremeti nešto u operativnom sistemu. U gornjem desnom uglu je Help sekcija, dok se u donjem desnom uglu nalaze prečica za gašenje računara, Task Manager i Eee PC Tips. Help i Eee PC Tips su nam pomogli oko raznih podešavanja, pa će i „najmanje naprednim“ korisnicima dobro doći.

Desktop je izdeljen u nekoliko tabova, koji predstavljaju pojedinačne kategorije u okviru kojih su grupisane aplikacije i skraćenice. Ove grupe nose oznake Internet, Work, Learn, Play, Settings i Favorites, i sve su lako dostupne. Podešavanja su jasna i pomoću njih je moguće lako i brzo promeniti radne parametre. ASUS tvrdi da Eee PC dolazi sa preko 40 aplikacija najraznovrsnijih namena, a ovako „odokativno“ rekli bismo da je brojka tačna. Pomenimo najbitnije aplikacije: Firefox browser, Thunderbird mail klijent, Pidgin! IM klijent koji podržava sve bitnije instant messaging formate, te OpenOffice 2.0.4 za poslovne primene. Ovi softverski paketi omogućavaju rad sa dokumentima, laku komunikaciju sa prijateljima, rad sa e‑mail porukama i sl. Tu je i SMPlayer, odličan multimedijalni plejer koji pokreće praktično sve formate out‑of‑the‑box i koji će vam omogućiti korišćenje Eee PC‑ja kao prenosivog plejera, posebno u kombinaciji sa dobrim ekranom. Eto uživanja pred spavanje...

Pomenimo još nekoliko aplikacija raznovrsnih namena, od file manager‑a, preko organajzera, do softvera za Web kameru. U zabavne aplikacije spadaju igre, ali i alatke za učenje koje će najmlađima približiti čari nauke, pa tako računar dolazi sa periodnim sistemom elemenata, alatkom za crtanje funkcija i učenje razlomaka, tako da lako može postati omiljena alatka školaraca. Prisutan je i antivirus, za slučaj da ikome zatreba.

Vredan svake pare

Pomenimo da je od flash diska kapaciteta 4 GB tačno 1.357 MB slobodno, dok je 2.353 MB rezervisano za operativni sistem i prateće aplikacije. Sistem odiše jednostavnošću i lakoćom upotrebe, radi brzo i živahno, startuje se i isključuje velikom brzinom, odziv aplikacija je zadovoljavajući, a posebno impresionira lakoća rada naprednijih i zahtevnijih aplikacija. Uz Li‑Ion bateriju kapaciteta 5200 mAh, ostvarena je autonomija od čak 3 sata i 14 minuta.

Šta na kraju zaključiti, ako ne da naprava vredi „svake pare“? Radi se o jednostavnom i praktičnom računaru, koji poseduje podršku za sve bitnije vidove umrežavanja, uključujući i Wi‑Fi, podržava sve bitnije vidove izlaska na Internet (sa izuzetkom klasičnog modema, te dolazi sa svima dobro poznatim programima. Ovaj uređaj je namenjen svim uzrastima, omogućava rad sa dokumentima i e‑mail porukama, igru, učenje, ili učenje uz igru.

Nije lako oduševiti nekoga ko se sa novim hardverom susreće na dnevnoj i nedeljnoj bazi, ali mi smo iskreno oduševljeni ovim paketom. Prosto se čovek zapita kako neko već nije ponudio ovakvo minimalističko izdanje laptopa koji predstavlja svakodnevnog mobilnog saputnika, a opet je pogodan za svačiji džep. Kompanija ASUS se „usudila“ da ponudi tržištu ovakve kvalitetne, funkcionalne laptopove po fantastičnoj ceni i uživa u planetarnoj slavi koju joj je takav potez omogućio. Zaslužila je! Nadamo se da se ovde neće stati, a već stižu najave o novim modelima i konceptima, ne samo iz ASUS‑a već i iz drugih kompanija koje će poći njegovim stopama...

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com