PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #141 : Februar 2008 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Dejan Ristanović
Marko Herman
Jelena Jovanović
 

U susret .rs sajtovima

Časopis "PC" po 11. put predstavlja izbor 50 najboljih domaćih sajtova, poslednji sa YU u sufiksima - iduće godine naš Web se seli na novi RS domen, što neće biti samo mehanička promena. Kao dobar uvod u dinamičniji RS Web, ove godine smo u svoj izbor uveli novu kategoriju - blog

Izgleda da se domaće krilo Interneta usložnjava i profiliše. S jedne strane se okreće korporativnim korisnicima kojima su potrebni servisi i proizvodi, a s druge ka "sitnicama koje život znače", odnosno pojedincima koji troše sve više slobodnog vremena na Web-u. Zato ne čudi pojačana navala na forume, a svoje mesto u srpskoj mreži utemeljila je i zajednica blogera. Godina 2007. biće upamćena po dva okupljanja blogera na regionalnom festivalu BlogOpen, po WebFest-u koji je mainstream publici predstavio Web dizajn i pametno organizovanje sajtova kao takmičarsku kategoriju, kao i po BizBuzz konferenciji koja je osvetlila područje marketinga na Mreži.

Portali, koje smo još 2006. proglasili liderima, tokom prošle godine dalje su unapredili svoje sadržaje, a što se dizajna tiče, imali smo prilike da uživamo u novoj kreativnosti koja je zahvatila naš deo Mreže. Polovinom godine E-Commerce je dobio snažan impuls kada je postalo moguće plaćanje karticama preko Web-a, ali su strogi uslovi za upotrebu ovog servisa učinili da većina sajtova ostane pri SMS plaćanju, koje solidno funkcioniše.

Razvoj e-commerce i e-government servisa, koji se pominju na sve strane, povećao bi upotrebljivost Interneta i samim tim i privukao nove korisnike. A korisnici su najvažniji - prema istraživanju koje je tokom prošle godine sproveo Republički zavod za statistiku, dva od tri korisnika Interneta imaju potrebu za broadband-om kod kuće, a sudeći po najavama Wi-Fi mreža i širenja ADSL-a, kraj 2008. godine mogao bi označiti znatno više posla oko odabira 50 najboljih!

Novine i časopisi

www.24sata.co.yu

Besplatne dnevne novine sasvim prirodno prati sajt na kome su svi objavljeni tekstovi raspoloživi za besplatno preuzimanje. Sajt izgleda lepo, njime dominiraju narandžasta i braon boja, snalaženje je jednostavno, a broj reportaža sa slikama raste iz meseca u mesec. Novitet je sekcija Galerija sa grupama fotografija iz sveta i (ponekad) iz zemlje. Arhiva se prostire do prvih dana izlaženje lista, dakle do 2006. godine, pretraživanje je vrlo brzo, ali ako poželite neku naprednu opciju, pa, recimo, unesete string u navodnicima, dobićete niz poučnih poruka od MySQL servera. Postoji mogućnost komentarisanja tekstova i vesti, ali ta opcija tek treba da zaživi, a vredi pomenuti i RSS Feed, koji omogućava prijem novih vesti sa sajta pravo u vaše elektronsko sanduče.

www.blic.co.yu

"Blic" je prošle godine redizajnirao sajt koncentrišući se pre svega na naslovnu staranu, koja sada nudi puno informacija na relativno malom prostoru - najvažnije vesti i članci su lako dostupni, broj slika je povećan, u donjem delu ekrana su linkovi na tekstove iz dnevnog izdanja podeljene po sekcijama, dok su sa obe strane glavnog frejma servisne informacije - kursna lista, vremenska prognoza, blogovi... "Blic" objavljuje ažuran TV program domaćih stanica i satelitskih kanala, a posebnu vrednost sajtu daje RSS Feed podeljen po kategorijama. Zanimljivo osveženje je i sadržaj na engleskom jeziku. Arhiva seže do 2000. godine a može se pretraživati po tomovima ili u celini, što vrlo dobro funkcioniše.

www.danas.co.yu

Dnevnik "Danas" se izdvaja od većine listova po tome što gotovo čitav sadržaj štampanog izdanja objavljuje na Web-u bez, sve češće, "jednodnevne zadrške" kojoj drugi pribegavaju. Tako na ovom sajtu možete pročitati puno teksta i pri tom videti fotografije, koje sve češće prate Web izdanja dnevnih novina. Dizajn i način upotrebe sajta su klasični - tokom 2007. nije bilo većih promena, a sve je podređeno dostupnosti i jednostavnosti rada. Arhiva tekstova se proteže do avgusta 2002. godine (nominalno do 1999, ali kada kliknete na broj iz ranijih godina dobijete poruku o grešci... morali smo da tražimo metodom polovljenja intervala, što nam nije previše smetalo jer smo u svakom broju videli poneku sjajnu Corax-ovu karikaturu) a pretraživanje, realizovano preko servisa pogodak.co.yu, funkcioniše korektno.

www.glas-javnosti.co.yu

Još jedan list koji je tokom 2007. godine temeljno redizajnirao svoj sajt. Zaista je bilo vreme za modernizaciju, pre svega izgleda, a onda i funkcionalnosti. Naslovna strana je sada podeljena u nekoliko celina, pri čemu je vest dana (sa slikom) pri vrhu, ispod toga su najvažnije vesti, dok su ispod glave lista linkovi ka rubrikama. Zanimljiv novitet je dodeljivanje ključnih reči tekstovima, tako da klikom na neku od njih dobijate srodne priloge. Na sajtu ima dosta komentara posetilaca, mada bi malo čvršće moderisanje svakako povećalo kvalitet diskusije. Arhiva se proteže do 20. januara 2001. godine, a pretraživanje ima brojne napredne opcije, pa se mogu kombinovati reči, fraze, ograničiti samo na vesti koje se kategorisane nekim ključnim rečima itd. Doduše, nekoliko pretraga nije pronašlo tekstove koji provereno postoje u bazi, tako da bi provera indeksa i korišćenog softvera dobro došla.

www.politika.co.yu

Politika konstantno razvija svoj sajt, prateći u grafičkom pogledu dizajn dnevnog lista, ali i dodajući nove funkcionalnosti. Na sajtu objavljuju dobar deo tekstova iz štampanog izdanja, a tu su i dodaci "Politici" i neki drugi časopisi ove velike medijske kuće, npr. "Ilustrovana politika". Arhiva se proteže do 2. jula 2006, što za jedan list sa stogodišnjom tradicijom i nije tako mnogo. Pretraživanje je rešeno preko servisa pogodak.co.yu i dobro bi mu došla revizija u vidu mogućnosti da se napredno pretraživanje ograniči na "Politikin" sajt, te da se pretraga može ograničiti na sadržaj novina, uz preskakanje komentara čitalaca. Da, na www.politika.co.yu se mogu slati komentari tekstova, a dvosmerna komunikacija uvek rezultira i interesantnim diskusijama, koje su se tokom prethodne godine i te kako razvile.

Vesti i informacije

www.beograd.org.yu

Zvaničan sajt grada Beograda i dalje je obavezna stanica svih novinara koji prate dešavanja u glavnom gradu, ali i građana koji imaju bilo kakva pitanja i dileme u vezi sa gradskom upravom. Prepoznatljiv žuto-plavi dizajn i grb Beograda među oblacima, servisne vesti iz gradskih opština, ali i skretnice ka stranicama od značaja, te dodaci poput rubrika "Nedeljni BG vodič" i "Pitajte gradsku vlast" jednostavno su nezaobilazni, bilo da imate pitanja i pritužbe na preglasne kafiće u komšiluku ili da želite da budete u toku sa projektima elektronske uprave za građanstvo i privrednike.

www.ekapija.com

Info-servis Ekapija je protekle godine napravio važan prodor ka korporativnim korisnicima i postao svakodnevna navika poslovnih ljudi, prateći na dnevnoj bazi sve relevantne informacije o javnim nabavkama, seminarima, konferencijama i nekretninama, ali i prenoseći audio zapise sa događaja. Pored biltena koji vrlo ažurno donosi vesti poslovnim korisnicima, portal Ekapija predstavlja trenutno najznačajniji izvor informacija onima koji nemaju budžet za praćenje ekonomskih kretanja u industriji u kojoj su aktivni. Članci su često praćeni slikama, a tu je i popularna rubrika pod naslovom "Ko je ko", sve to u dopadljivom narandžastom ruhu i glatko, jednostavno i neopterećeno sporednim sadržajima. Tu je rubrika namenjena investitorima, a informacije su začinjene segmentom "Posle posla" koji donosi neobaveznije sadržaje vezane sa opremu, zdravlje, psihologiju...

www.emportal.co.yu

Tokom 2007. godine "Ekonomist medija grupa" je proširila svoju porodicu magazina i dodala joj novi sajt Emportal. Osim članaka i svežih vesti, na desnoj strani nalazi se poslovni kalendar koji najavljuje važnije događaje, tu je i pregled popularnih tema po ključnim rečima, a u dnu se nalaze berzanski podaci iz regiona. Na sajtu se redovno objavljuju vesti iz zemlje, regiona i sveta te odabrani članci iz njihovih štampanih izdanja "Ekonomist", "Bankar", "Moja posla" i "Preduzeće".

www.hidmet.sr.gov.yu

Sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda, osnovanog daleke 1888. godine, predstavlja jedinstveni informacioni centar za one koji žele da se otisnu na put, bave ekstremnim sportovima ili pak poljoprivredom i drugim aktivnostima kod kojih vremenski uslovi igraju ključnu ulogu. Pored redovno ažuriranih podataka o aktuelnim vremenskim prilikama na kontinentu i u Srbiji, na sajtu se nalazi rubrika "Meteo alarm" gde se pravovremeno na uvid stavljaju najave eventualnih nepogoda, tu je i radarska slika kretanja oblaka iznad šireg područja Beograda, kao i aktuelni dnevni podaci o kvalitetu vode i vazduha. Najvažnija je, naravno, prognoza vremena za pet dana, kojoj se može prilično verovati, kao i prognoza za trideset dana koja je, najblaže rečeno, orijentaciona.

www.naslovi.net

Sve što je potrebno za uspešan početak radnog dana na jednom mestu! Jutarnju kafu mnogi piju uz čitanje tekstova sa sajtu naslovi.net. Pregledan, podeljen po rubrikama (politika, društvo, hronika...) ovaj sajt donosi pregršt linkova ka tekstovima objavljenim na sajtovima niza medija. Osim podele po kategorijama i izvorima, ali i srodnim temama, tu su i usluge poput rečnika i kursne liste, a pretraživanje sadržaja pokreće Google. Ovo je ultimativni sajt koji štedi i vreme i novac koji biste inače izdvojili za nabavku štampe čije tekstove "Naslovi" prenose.

www.novibeograd.org.yu

Opština Novi Beograd, najmnogoljudnija u zemlji, prva je koja se u potpunosti digitalizovala i stavila sav taj sadržaj na raspolaganje ljudima koji u njoj žive. Dizajn sajta se tokom 2007. godine nije mnogo menjao, ali su sadržaji iz godine u godinu dodavani, i to na pametan način - i dalje je lako doći do informacija, a teško izgubiti se. Sa leve strane je korak-po-korak vodič kroz administraciju, mapa opštine, linkovi, telefoni, obaveštenja o radnom vremenu, a sa desne možete da proverite da li ste na biračkom spisku, kao i koje je vaše biračko mesto - još kad bi moglo da se glasa iz fotelje... Telefonom i e-mail-om se može naručiti potreban dokument i obaviti posao koji je doskora zahtevao čekanje u redu. Sajt SO Novi Beograd, opasno uhodan, ažuran i dobar i 2007. godini, odličan je primer šta nas sve lepo čeka sa razvojem elektronske uprave.

www.planplus.co.yu

U odnosu na prošlu godinu sajt za pretragu ulica i adresa diljem Srbije znatno je inovirao sadržaj. Pored toga što je vrlo lako snaći se na digitalnim mapama četrnaest gradova (dovoljno je uneti željenu adresu u polje za pretragu), omogućeno je vrlo brzo panovanje mape, a uvedene su i nove, komercijalne kategorije za pretragu, od prodavnica muzičkih instrumenata, sportske opreme i medicinskog materijala do pijaca, auto-kuća i parfimerija. Tako se Web izdanje dodatno približilo varijanti na CD-u, a ako na sajt dođete sa www.beograd.org.yu, dobijate i nešto više - snimak iz vazduha poklopljen sa mapom, što će vam značajno olakšati kasnije traganje za objektom u realnom svetu.

Portali

www.21dan.com

Oprez je uvek na mestu, naročito kada je reč o seksualnim odnosima: sajt o kontracepciji i srodnim temama o reproduktivnom zdravlju, začinjen je rubrikama o modi, lepoti, izlascima i tračevima, a povrh toga i forumom. Da, tu je i opcija da ginekologa putem SMS-a pitate o nečemu što vam nije jasno. Sve to čini ovaj ružičasti sajt mestom koje je korisno za sve zainteresovane za seksualno obrazovanje... barem dok ga ne uvedu u škole. Tada će ovo biti obavezna lektira.

www.b92.net

Kada bismo umesto Top 50 birali Top 1 Web sajt, www.b92.net bi bio ozbiljan kandidat za tu poziciju. Ovaj portal je jak u svakom pogledu: sadržajima, dizajnom, brojem posetilaca, društvenim uticajem... Za mnoge posetioce sajta dnevne vesti su i dalje najatraktivnije, pa sve veći broj vlasnika 3G mobilnih telefona kao prvi bookmark na svom uređaju unosi upravo WAP ili Web sajt B92. Međutim, b92.net nisu samo vesti, a neke od sekcija portala bi, da su samostalni sajtovi, verovatno zaslužili mesto na ovoj našoj listi. Sekcija sajta o kojoj se najviše priča i koja je na juriš osvojila klasične medije jeste VIP Blog - dnevnici važnih ličnosti postali su svojevrsan Web forum koji se često kritikuje, još češće citira, ali koji je postao neizbežni pratilac naše svakodnevice.

www.infostud.com

Porodica Infostud-ovih sajtova namenjenim onima koji traže posao, prvi ili neki bolji, isto kao i onima koji žele da usavrše i upotpune svoja znanja i veštine, proširila se tokom 2007. godine na tri posebne celine: poslovi.infostud.com je mesto za oglase za posao i bazu biografija (besplatno za korisnike), znanje.infostud.com je sajt na kome se mogu pronaći informacije o seminarima, kursevima, konferencijama, stipendijama kao i saveti i uputstva kako se ponašati na intervjuu i na radnom mestu u različitim situacijama, a prijemni.infostud.com je namenjen budućim brucošima. Izvanredan novi dizajn koji odiše optimizmom i podstiče na aktivnost, uz masu novih stvari (CV kalkulator, vesti, nove rubrike o praksi i master sudijama, ličnom usavršavanju...) donosi Infostud-u status tržišnog lidera.

www.krstarica.com

Jedan od najstarijih profesionalno vođenih portala na našem jeziku tokom 2007. godine je unapređen, uz dodavanje novih sekcija i sadržaja. Krstarica je za mnoge pre svega pretraživač domaćeg segmenta Internet mreže, ali se čini da taj segment rada polako posustaje pored univerzalnog konkurenta zvanog Google. Zato se akcenat seli na vesti podeljene po grupama, pri čemu se najveći broj priloga odnosi na zabavne sadržaje. Krstarica nudi i veoma dobre servisne informacije, a pre svega TV program, repertoar bioskopa, vodič kroz Beograd, a tu je i vrlo posećen forum.

www.mtsmondo.com

Mondo spada u najveće i najposećenije domaće portale, koji je davno prestao da se obraća samo korisnicima mt:s-ovih mobilnih telefona. Afirmisao se kao medij novog tipa, koji učestvuje u svim važnim događajima u Srbiji i izveštava sa njih. Vesti iz raznih oblasti dominiraju sajtom, a kao poseban bonus, sajt odnedavno ima i sekciju za vlasnike 3G telefona, kojima omogućava da sa bilo kog mesta prate razne multimedijalne sadržaje. Možda bi malo manje natrpana naslovna strana bila pogodnija za korisnike, ali Mondo želi da stvori utisak da na njihovim Web prostranstvima sve prosto vri. U idućoj godini voleli bismo da vidimo nešto više sadržaja u sekciji od koje je sve počelo - ekskluzivnoj zoni za korisnike 064/065 telefona.

www.urbae.com

Portal namenjen umeću življenja na Mreži. Ovde ima svega, od dating sajtova do ponude poslova, najsmešnijih spotova snimljenih mobilnim telefonom do Cecinih "mega-hitova", a sve to uz mogućnost susret sa istomišljenicima u klubovima usamljenih, klubu ljubitelja Tošeta Proeskog... Portal za slobodno vreme i to ne samo slobodno vreme tinejdžera - ovde partnera traže i ljudi u srednjem dobu. Vrlo posećen, sajt, dozirajte pažljivo!

Računari i oko njih

www.benchmark.co.yu

Nakon početne blage pometnje oko toga šta spada na benchmark a šta na bench-market, stvari su se prilično sredile - na radost posetilaca. Na kraju, Internet adresa je univerzalna stvar, barem u univerzumu onih koji sa novim tehnologijama žive, koriste ih i raduju im se. A ako spadate u ovu grupu korisnika, onda je Benchmark (ili Bench-market) svakako mesto koje redovno proveravate, i kad formirate i kad preispitujete "svoje mišljenje", bilo ono globalno o novim tehnologijama ili jednokratno, zarad sledeće kupovine. Najlepša stvar kod Benchmark-a je konstanta - konstanta rasta i napretka koji drži pažnju i poštovanje posetilaca.

www.elitesecurity.org

Oduvek smo smatrali forume (suviše) demokratskom tvorevinom u kojoj od šume poruka teško možete da pronađete drvo koje vam je potrebno. Elitesecurity traje već godinama i isto toliko važi za mesto sa veoma zanimljivim i raznovrsnim diskusijama. Činjenica je da su administratori i moderatori na početku postavili jasne uslove za učešće u diskusijama, ali je prosto neverovatno da ih se gotovo svi učesnici pridržavaju, čineći ES vrednim i pouzdanim izvorom informacija i mestom na kome možete proveriti svoje mišljenje. U najavi su i radovi na prezentacionom delu kome bi dobro došlo osveženje, pa verujemo da ćete Elitesecurity rado posećivati i ove godine.

www.itsvet.com

Iz iste kuhinje kao i Mobilnisvet stiže i ITsvet, pa prezentacija obiluje vestima iz svih oblasti koje mogu zanimati ljubitelja novih tehnologija. Nažalost, nema dovoljno jasne granice o tome šta se odnosi na domaće tržište, a šta je belosvetska vest i to je možda najveća zamerka ovom sajtu, koji će vas ipak uredno izveštavati o svemu što treba da znate o vašem sadašnjem, a pre svega budućem PC računaru.

www.mobilnisvet.com

Jednostavno i efikasno - to je danas recept za uspeh, bez obzira na to čime se bavite. Mobilnisvet je sjajno zamišljena i realizovana prezentacija za sve ovisnike od mobilnih komunikacija. Bilo da nameravate nekoga da zaprosite u samo 160 karaktera ili da kvalitet mobilnog telefona merite u megapikselima, ovde možete da definišete svoje kriterijume i nađete pravi model za sebe. Barem za narednih 3-6 meseci koliko traje ciklus... Malecki problem može da predstavlja činjenica da prateće firme uglavnom daju neistinite podatke o snabdevenosti i cenama (provereno by "PC"), ali Mobilnisvet ipak (kao i "PC") pre svega prenosi podatke, trudeći se da u tome bude što ažurniji.

www.pcigre.com

Koliko se igrate? Verovatno više nego što želite da priznate. Pcigre su prilično dosledne i ne flertuju sa igrama za konzole. Čisti, inteligentni PC, ma kakvu grafiku imali... U stalnom rascepu između Web i print izdanja, često nije lako pronaći sopstveni put, ali na sajt pcigre.com se uvek možete pozvati ako vam junior postavi neko nemoguće pitanje o tome kako ujedinjene sile džedaja i alijanse suprotstaviti nerazumnim zahtevima konglomerata sila osovine i zlih Sita. Ko se igra - zlo mu je samo u kompjuteru.

www.personalmag.co.yu

Prava ICT svaštara namenjena onima koje sve zanima, barem kad su u pitanju zbivanja na domaćoj i globalnoj ICT sceni. Od informacija o tome kako preregistrovati domen, do konkretne primene open source rešenja... U svemu tome Personal magazin donosi i lični pečat autora koji je postao prava retkost na Web prostoru (ako izuzmemo blogove). Tako ovaj svojevrstan konglomerat vesti, prikaza i bloga nosi i informaciju i stav, sa kojim se ne morate uvek saglasiti, ali je dobro da je prisutan. Ako se vaše interesovanje za ICT ne završava na overklokovanju, radovaće vas što se neko bavi i softverom, bezbednošću, poslovanjem...

Blogovi

www.biznisblog.com

Široka ponuda kvalitetnih domaćih blogova iznedrila je i ovaj izuzetan sajt. "Biznis blog" se tokom godina nametnuo kao najbolji blog sa tekstovima o elektronskom poslovanju, interfejs dizajnu i on-line brendingu. Njegov autor Marko Bijelić redovno blog dopunjava novim sadržajima koju su svakako korisni, ali i obogaćeni humorom koji ovog autora odlikuje. Ako vas i ne interesuju teme kojima se Marko bavi, ovaj sajt vredi posetiti tek koliko da vidite kako blog treba da izgleda.

www.blog.co.yu

U ponudi nekoliko domaćih blog servisa - sajtova na kojima možete u par koraka napraviti sopstveni blog, Blog.co.yu se izdvojio neobično veselim dizajnom. Na naslovnoj strani nalaze se najnoviji zapisi na blogovima u okviru ovog servisa, informacije o poslednjim komentarima te izbor kvalitetnih blogova. Blog.co.yu za pokretanje blogova koristi LifeType CMS softver zasnovan na Wordpress-u, što korisnicima daje široku mogućnost obogaćivanja blogova plug-in-ovima i temama. Ako razmišljate o pokretanju sopstvenog bloga, ovo je dobro mesto da započnete avanturu.

www.blogodak.com

Protekle godine domaća blogosfera se ubrzano razvijala. Pojavio se veliki broj novih blogova, održana su dva BlogOpen događaja, a neke firme su pokrenule i korporativne blogove. Najbolji način da se upoznate sa ponudom domaće blogosfere je poseta agregatoru Blogodak, preko kog ćete doći do svežih tekstova sa 200 blogova o raznovrsnim temama. A ako se registrujete, možete odabrati koje blogove iz ponude želite da pratite...

Kupovina

www.comtradeshop.com

Sajt posvećen ComTrade-ovoj maloprodajnoj ponudi tokom 2007. je prerastao u pravu on-line prodavnicu. Ponuda se lako pregleda kroz odabir kategorija iz menija sa leve strane ili putem pretrage, a svaki proizvod je detaljno opisan. Na naslovnoj strani se nalaze odabrani proizvodi na akciji, a nakon što popunite vašu cyber korpu, plaćanje možete obaviti karticama iz Visa i MasterCard sistema.

www.donesi.com

Odlična on-line usluga Donesi.com i ove godine je bez premca u oblasti naručivanja hrane preko Interneta. Interfejs nije izmenjen u odnosu na prethodnu godinu, a za tim i nije bilo potrebe, pošto je vrlo pregledan i omogućava lako pronalaženje onoga što je bitno. Korisnike iz Beograda obradovaće znatno proširen izbor restorana među kojima sada ima restorana makrobiotičke hrane, a sajt sada mogu koristiti i ljudi iz Novog Sada i Banjaluke, čime je ispunjeno prošlogodišnje obećanje da će se vrlo brzo ova usluga proširiti izvan prestonice Srbije. Obradovala nas je još jedna nova usluga - ketering!

www.knjizara.com

Najbolja domaća knjižara na Internetu već duže vreme nije menjala dizajn sajta, a još uvek nije dodata ni mogućnost plaćanja kreditnim karticama - ima, dakle, dosta mesta za unapređenja, ali je ono najvažnije već deset godina tu: dobar izbor knjiga po pristojnim cenama. Proces kupovine je takav da, ako koristite e-banking, zaista ne morate da se pomerite iz fotelje da biste došli do najnovijeg izdanja. Zanimljive su i sekcije posvećene antikvarnim knjigama, te naručivanju stranih izdanja.

www.limundo.com

Stan vam je zatrpan knjigama koje nikada više nećete otvoriti, dobro očuvanim dečjim igračkama ili polovnom računarskom opremom? Nemojte to bacati u kontejner, jer ćete verovatno naći nekoga kome je vaš "otpad" potreban. Aukcijski sajt Limundo je pravo mesto da prodate ono što vam više nije potrebno, kao i da nađete nove i polovne stvari kojih drugi korisnici žele da se odreknu. Možete dodati proizvod, odrediti mu minimalnu cenu i gledati kako se ljudi otimaju o njega, a o načinu plaćanja lako ćete se dogovoriti sa pobednikom.

www.pakom.com

Kompanija Pakom je svoj matični sajt pretvorila u jednu od najboljih on-line računarskih prodavnica. Na naslovnoj strani nalaze se odabrani proizvodi čije cene su trenutno snižene, a kroz meni sa leve strane lako se dolazi do kompletne ponude, te pronalaze odgovori na sva pitanja. Plaćanje za željene proizvode moguće je pouzećem, uplatnicom ili Diners karticom, a za blisku budućnost je najavljena i mogućnost upotrebe popularnijih kartica.

www.suvenirisrbije.com

Ako vam ponestaje ideja šta da poklonite rođacima i prijateljima koji žive u inostranstvu a sa setom se sećaju Srbije, ovde ćete naći rešenje za vaše muke. Na prelepo dizajniranom sajtu lako ćete pregledati ponudu simpatičnih suvenira sa autentičnim šmekom pojedinih regiona Srbije. Za svaki artikal dat je opis, kao i informacija o proizvođaču, a sve cene su predstavljene u dinarima i evrima, pošto je moguće i naručivanje iz inostranstva. Nažalost, ne postoji mogućnost plaćanja karticama.

www.tiketservis.com

Nabavka karata za različite kulturne događaje ume da bude naporan posao, naročito ako se treba prošetati do neke biletarnice tokom hladnih zimskih dana. Tiket servis je najbolja domaća on-line biletarnica sa velikim izborom događaja podeljenih po kategorijama. Sajt nije opterećen reklamama, a interfejs je prilagođen što lakšem pronalaženju interesantnih hepeninga. Ponuda "Tiket servisa" je tokom januara najbogatija bila u sekciji Pozorišta, a omogućeno je i plaćanje karticama.

Kultura i umetnost

sr.wikipedia.org

Wikipedia, besplatna enciklopedija, postala je deo naših života. Jedna od najboljih, aktuelnih enciklopedija sveta godinama se razvija zahvaljujući prilozima korisnika, a nešto duže od dve godine organizovano se radi i na kreiranju krila ove enciklopedije na srpskom jeziku. Naslovna strana je portalskog tipa: sadrži jedan odabrani članak, najznačajnije vesti iz poslednjih nekoliko dana, sekcije "Na današnji dan" i "Jeste li znali..." kao i linkove ka različitim kategorijama članaka. Članaka u Vikipediji na srpskom ima skoro 60.000, a mogu se čitati na ćirilici i latinici. Za sve koji vole da saznaju nove stvari iz raznovrsnih oblasti, domaći deo Vikipedije postaje mesto koje će posećivati svakodnevno.

www.nbs.bg.ac.yu

Šta smo radili pre, kad nije postojao Google? Onaj ko je želeo da zna, išao je u biblioteku i zarad znanja preturao mnoge police i knjige. Naravno, susret sa originalnim izdanjem uvek je posebna radost, a Narodna biblioteka Srbije veoma vredno radi na digitalizaciji, pa je količina materijala pozamašna a vrednost, rekli bismo, već neprocenjiva. U skeniranom ili tekstualnom obliku, dostupno je mnogo knjiga, novina, časopisa, ali i različitog dokumentacionog materijala. Uporedo sa arhiviranjem, razvija se i COBISS, virtuelna biblioteka Srbije sa sve većim elektronskim bibliotečkim fondom i sada već vrlo naprednim tehnikama za pretraživanje. S vremena na vreme posetite biblioteku, jer još dugo nijedan Internet pretraživač neće pred vas izneti takvu vrstu blaga koje vas motiviše za nova saznanja i kreativnost.

www.rastko.org.yu

Nakon toliko godina, teško je naći nešto što već nije rečeno o "Projektu Rastko". Malo je onih koji bar nekada nisu posetili prezentaciju ovog projekta, bilo u potrazi za retkim delima u elektronskom obliku koje Rastko vredno skuplja, bilo da nađu vredne dodatne informacije iz gotovo svih oblasti društvenih nauka. Naravno, tradicija i njeno očuvanje i dalje su u centru pažnje ovog sajta, ali kao što već nekoliko godina naglašavamo, "Rastko" pomno prati i beleži tekuća zbivanja, čuvajući vredan materijal od koga se tradicija i pravi. U toku je i tehničko unapređenje sistema, pa se nadamo da će ova već pozamašna zbirka dokumenata biti još sistematičnije sređena i lakša za pretragu.

www.sanu.ac.yu

Web prezentacija Srpske akademije nauka i umetnosti je iznenađujuće dobro urađen sajt, naročito nakon prošlogodišnjeg redizajna. Od državnih institucija smo navikli na prilično loš "korporativan" dizajn koji daje informacije ali ne zadovoljava vizuelnom komponentom. Sajt SANU je suprotnost tom konceptu. Naslovna strana u nekoliko stubaca daje najnovije vesti, te najave skorih događaja, kao i linkove ka bitnijim informacijama o Akademiji. Glavni meni vodi ka detaljnijim informacijama o SANU i aktivnostima Akademije, a posebna novost su biografije svih akademika, ne samo današnjih već i ljudi koji su obeležili razvoj nauke i umetnosti u Srbiji tokom prethodnog veka. Engleska verzija je nažalost znatno lošija (verovatno je ostao neki stari dizajn), a loše je i što ne postoji latinična verzija koja bi aktivnosti SANU približila građanima zemalja iz regiona. No, ovo je jedan od pozitivnih primera kako može da se napravi koristan sajt neke institucije.

www.spc.yu

Kad smo prošle godine priželjkivali da se prezentacija Srpske pravoslavne crkve popuni zanimljivim pričama o načinima obeležavanja verskih praznika, nismo ni slutili da nas ove godine čeka temeljno drugačija organizacija sa nenametljivo naznačenom arhivom stare prezentacije. Zaista nemamo za čime da žalimo, jer je nova prezentacija veoma lepa već na prvi pogled, vizuelno odmerena sa blagim vizantijskim bojama i dobro organizovana u obliku triptiha koji u središnjem delu donosi aktuelne informacije o crkvenom životu i aktivnostima velikodostojnika, ali i obiljem drugih informacija vezanih za srpsku tradiciju i veru. Dostojanstveno i odmereno, a ipak korisno svima koji u veri nalaze prave puteve.

www.viva-fizika.org

Specijalizovani "naučni portal mladih" kako su ga autori nazvali, "Viva fizika" je jedan od retkih domaćih sajtova posvećenih fizici. Sadržaj se redovno osvežava, a na naslovnoj strani se pojavljuju vesti vezane za fiziku i srodne oblasti. Članci su razvrstani u 14 kategorija, a na naslovnoj strani se nalaze i linkovi do 10 najsvežijih tekstova. "Viva fizika" ima i forum za diskusiju o naučnim temama, promene sadržaja je moguće pratiti i preko RSS Feed-a, a jedina zamerka je vezana za dizajn koji zahteva da se udubite kako biste shvatili za šta je vezana koja sekcija u opcijama levo i desno od glavnog sadržaja. U svakom slučaju, ovo je projekat kojem predviđamo lepu budućnost ako autori nastave entuzijastični rad na njemu.

Sport i turizam

www.anaivanovic.com

Sve o Ani Ivanović, od najnovijih vesti i slika do njenog ličnog on-line dnevnika i prilike za direktni kontakt nalazi se na ovom sajtu. Ovako nekako bi trebalo da izgleda monetizacija slave: preko sajta je moguće naručiti brendiranu odeću, postoji forum (srpski tek treba da proradi) na kome se živahno diskutuje o tenisu, a tu je i omamljujuća galerija fotografija, od serijala u kome Ana reklamira SonyEricsson ili Adidas, do slika objavljenih u magazinima, pa i privatnih - sa rođendanske žurke!

www.gdestinacija.com

Blog o putovanjima započet u maju 2007. godine ne samo da je vrlo brzo izbio na prvo mesto po popularnosti i kvalitetu (dobitnik je nagrade WebFest u kategoriji bloga), već je poprilično raskopao put za sobom - ovde svoje putopise ostavljaju ljudi iz svih republika bivše SFRJ, a ima ih od Irana do Amerike, i od Kine do Australije. Ideja Mreže na kojoj korisnici sami kreiraju sadržaj ovde je dovedena do savršenstva - ko ume da prikači fotku pri slanju elektronskom poštom i sroči neformalan opis sopstvenog putovanja viđen je za autora na Gdestinaciji. Konačno se svako može oprobati u ulozi reportera i celom svetu pokazati slike koje je snimio tokom puta.

www.putovanja.info

Na jednom mestu naći mnoštvo ponuda agencija, promotivnih cena i aktuelnih aranžmana, sa informacijama o Top 10 najposećenijih evropskih gradova, kao i pristup komentarima posetilaca, njihovim reportažama i razgovorima - sve to čini putovanja.info "stranicom koja diše". Sada u zelenim i belim tonovima, daleko od stega teget boje koje su doskora vladale srpskom mrežom, još više interaktivan (dodati su moduli forum, magazin, pogodak interfejs za pretragu, interaktivna mapa sveta...) i još korisniji pri odluci kuda na odmor, ovaj sajt ostaje u samom vrhu po kvalitetu.

www.skijalistasrbije.co.yu

Brzina vetra, visina snega, putevi, oblačnost... šta god da vas interesuje u vezi sa domaćim ski-centrima i aktuelnostima u vezi sa tekućom sezonom, pružiće vam zvanični sajt Javnog preduzeća "Skijališta Srbije". U slučaju da ne nosite laptop na zimovanje, sa desne strane stoji obaveštenje koji slog da otkucate da biste SMS-om dobili informacije o ski-stazama. Tu su interaktivne mape Kopaonika, Stare planine, Zlatibora, kao i cene ski-pasa. I više od toga: ovde se nalaze i revizorski izveštaji za one koji bi da steknu uvid u poslovanje preduzeću. Za svaku pohvalu, s obzirom na količinu netransparentnosti u domaćim kompanijama kotiranim na berzi...

www.srbijasport.net

Nastao pre svega kao želja grupe entuzijasta iz centralne Srbije da prikažu i predstave mnogobrojne uspešne klubove i njihove rezultate iz vodećih sportova, sajt se u proteklih godinu dana razvio u pravi internet portal, sa tabelama, statistikom, timovima i arhivom sportskih rezultata. Svaki posetilac sajta može da bude i njegov urednik - popunite formular i dobićete uputstvo! A sajt je i prilično jednostavan što pogoduje WAP pristupu.

Zabava

www.burek.co.yu

Jedan od dva najbolje kotirana domaća foruma, ako je verovati Aleksa servisu - "kolje" se sa forumom Krstarice, koja je ipak i portal... O čemu se ovde radi, u čemu je fora? U ćaskanju bez presedana, navalite... možda usput saznate zašto "Beograđanke vole bokserice", a ne zaboravite ni razne politički nekorektne (kada je pa humor bio politički korektan?) savete korisnika Burek Foruma po kojima je svađanje na Internetu je kao učestvovanje na specijalnoj Olimpijadi. Uživajte!

www.maksimalno.com

Stranica koju mirne duše posećuju i žene. Namenjena je prvenstveno muškarcima željnim uspeha, u poslu, krevetu i uopšte, donosi pregršt visprenih i jednostavnih saveta od toga kako da joj se dopadne vaš stan (očistite ga!) do toga kako se pregovara o plati, šta čini Marfijev erotski zakon, šta tačno dođe "Petar Pan sindrom", kako ukrotiti vaš kompjuter i kablove...

www.popboks.com

Vesele narandžaste petokrake, opcija "džuboks", pravo iz štampe veselih devedesetih nekako (kako?) proterane britke i društveno osvešćene muzičke kritike... ovde je sve na jednom mestu! Kao nekada u "Vremenu zabave", autori članaka bave se recenzijama muzičkih događaja u neposrednoj vezi sa politikom, filozofijom anarhije, i svim onim što život znači, a ne samo profit. I ovde možete da postavite svoj tekst... živela digitalna era? Odlično, intelektualno i zabavno. Ili, kako kažu na sajtu - pametno, duhovito, odgovorno!

www.srbovanje.com

U trenutku kada je ovaj tekst nastajao, na sajtu o Srbiji, zemlji čuda, u slici i reči, posrbljeno je ukupno 2.287.871 posetilaca. Tačno toliko ih je dosada svratilo da pogleda smešne natpise i komentare. Ukoliko ste skloniji ćirilici, ovo je sajt za vas. Umesto PayPal-a ovde je Pay Vops, oznaka home za početnu stranu je u vidu kućice iz divljeg nehigijenskog naselja, članovi Foruma su listom različite vrste "smarača" i "smaračica", a dalje... otkrijte sami, ako dosad niste!

www.vicevidana.com

Zabave nikada dosta, naročito u ova politički nategnuta i u najmanju ruku tranziciona vremena. Sajt je posvećen vicevima, i to onim najboljim, te tako svakodnevno stoji na raspolaganju ljudima kojima znaju da je smeh uvek najbolji lek! Primenjena je zanimljiva ideja: sajt služi kao agregator i skuplja viceve dana sa raznih drugih domaćih sistema. A to što ćete obaška otkriti da su žene u krevetu veoma raširena pojava, to vam sve ide u rok službe...