PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #143 : April 2008

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Herman  

Vierling gateway: Sa fiksnog na mobilni

Osnovna uloga GSM gateway-ja je da se pozicionira između fiksnog telefonskog aparata i mobilnog telefona koji se poziva. Tako korisnik fiksnog telefona faktički koristi direktno mobilnu mrežu da bi pozvao neki mobilni broj, čime i troškovi komunikacije postaju niži. Isprobali smo dva GSM gateway-ja kompanije Vierling...

Ecotel GSM3-210

Sve raznovrsniji tipovi komunikacije čine analogne telefonske mreže unutar kompanija zastarelim proizvođačima troškova, većih nego što bi morali biti. Umesto modernizacije celog sistema, dodavanjem posebnih GSM gateway-ja moguće je smanjiti troškove u segmentu koji je najveći trošadžija – pozivanju mobilnih telefonskih brojeva.

Osnovna uloga GSM gateway-ja je da se pozicionira između fiksnog telefonskog aparata i mobilnog telefona koji se poziva. Tako korisnik fiksnog telefona faktički koristi direktno mobilnu mrežu da bi pozvao neki mobilni broj, čime i troškovi komunikacije postaju niži. Koliko niži, to će zavisiti od tarifnog paketa koji se koristi.

Isprobali smo dva modela GSM gateway-ja kompanije Vierling. Uređaj sa oznakom Ecotel GSM3-210 je vrlo kompaktan model koji nije namenjen upotrebi u telekomunikacionim mrežama kompanija. Osnovna uloga mu je omogućavanje upotrebe fiksnog telefonskog aparata tamo gde ne postoji odgovarajuća infrastruktura. Ima priključke za dva standardna telefona, prostor za jednu SIM karticu, a može se montirati na zid, držati na stolu ili nositi sa sobom ukoliko je potrebna upotreba na terenu. Ovo potonje deluje vrlo nepraktično, s obzirom na postojanje mobilnih telefonskih aparata, ali je svakako moguće.

Ecotel IDSN2-120

Može se povezati i na centralu u nekom preduzeću, kada omogućava da jedna od linija bude namenjena pozivanju mobilnih telefona upotrebom upravo Ecotel-a GSM3-210. Ako telefonski aparat koji se koristi uz uređaj podržava CLIP sistem i ima odgovarajući displej, na njemu se mogu prikazivati i dolazni pozivi, čime se dobija barem deo usluga koje mobilna mreža pruža.

Znatno je moćniji uređaj Ecotel IDSN2-120. U pitanju je model ozbiljnih dimenzija koji je namenjen upotrebi u velikim preduzećima, gde se obavlja veliki broj poziva i razgovara sa korisnicima različitih mobilnih mreža. Uređaj ima prostor za dve SIM kartice, a može se i dvostruko povezati u telekomunikacioni sistem preduzeća, tako da se obe kartice mogu upotrebljavati paralelno. Uz funkcije koje obezbeđuje manji model, ovaj nudi i objedinjavanje drugih tipova komunikacije, poput razmene SMS poruka bez korišćenja mobilnog telefona. Tu se vidi i značaj Ethernet priključka koji, osim slanja poruka kroz prateći softver, omogućava i prijem faksova, ali i kontrolu rada samog uređaja. Model ISDN2-120 omogućava i upotrebu GPRS protokola za pristup Internetu tamo gde ne postoji druga opcija.

Korisne adrese:

Telephant
http://www.telefant.rs