PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #143 : April 2008

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

10 dana - 10.000 domena

Registracija imena u novom nacionalnom domenu Srbije počela je 10. marta tačno u podne. Desetak dana kasnije prodato je oko 10.000 domena, od kojih su mnogi već u funkciji. Da li je land rush time završen ili nam uzbuđenja tek predstoje?

Čitaoci našeg časopisa pratili su priču o novom nacionalnom domenu Srbije od samog početka, a možda i malo pre toga. Još decembra 2001, kada je bilo jasno da od Jugoslavije neće ostati ni ime, skraćenica RS je, koliko znamo po prvi put, pomenuta u PC #73 kao mogući nacionalni domen za Srbiju, pošto su sva „dobra“ dvoslovna imena koja počinju na S zauzeta (kao alternativa pomenuto je KS, ako bismo postali kraljevina). „Samo“ pet godina i dve države kasnije, krajem septembra 2006, Srbija je dobila ISO oznaku RS (a ne, kako je u nekom trenutku predlagano, SP ili SS), a u međuvremenu je, jula 2006. godine osnovan RNIDS, neprofitni „Registar nacionalnog Internet domena Srbije“. Prošla godina je protekla u pripremi normativnih akata, da bi prvih dana novembra 2007. bio potpisan ugovor sa ICANN-om. Posle toga je nekoliko puta najavljivan i odlagan početak registracije (nigde ne žurimo, je l’ da), da bi za D-Day bio odabran 10. mart u podne.

Land rush u podne

(kliknite za veću sliku)

Pripreme su možda potrajale duže nego što je domaća Internet zajednica želela, ali je zato sve prošlo glatko. Registracija domena teče preko posrednika, ovlašćenih registara, koji pristupaju centralnom serveru RNIDS-a i saopštavaju mu podatke o domenu koji žele da rezervišu za svog korisnika. Server mora raditi pouzdano i biti spreman za veliko opterećenje. U RNIDS-u su se opredelili za Microsoft-ovu serversku tehnologiju, pa se koriste Windows Server 2003, SQL Server 2005 i aplikaciju specijalno razvijenu u .NET okruženju. Microsoft je RNIDS-u donirao softversku platformu i pomogao tokom razvoja aplikacije.

Početak registracije u novom domenu se kolokvijalno zove land rush (ili land run); zauzimanje nove, prazne teritorije. U našem slučaju teritorija nije baš prazna, pošto je vlasnicima postojećih yu, co.yu, org.yu i edu.yu obezbeđena prednost kod registracije rs domena – recimo, pcpress.rs smo mogli da registrujemo odmah, a mogli smo i da čekamo sve do 10. septembra 2008. i niko nas ne bi mogao preteći. Osim toga, RNIDS je za sebe rezervisao dvadesetak domena vezanih za funkcionisanje Interneta (dns.rs, ftp.rs, www.rs, http.rs, pop3.rs, whois.rs...), a zatim je svoje jus primae noctis iskoristila država, registrujući gotovo 1200 imena. To je konglomerat u kome se nalaze imena opština, sa crticom između reči i bez nje, na razne načine spelovani nazivi državnih organa na srpskom i engleskom, te neki domeni za koje nije jasno zašto bi ih država registrovala. Recimo, mojhaloton.rs, mtsmondo.rs i telekom.rs, ali ne nis.rs ili eps.rs, stevansremac.rs, ali ne i branislavnusic.rs, nikolatesla.rs ali ne i mihailopupin.rs, juznasrbija.rs ali ne i istocnasrbija.rs, pinokio.rs ali ne i petarpan.rs...

Srećom, dosta domena je i dalje slobodno, pa je 27 ovlašćenih registara za račun svojih korisnika već u prvih pet sati rezervisalo 7.000 imena. Otprilike pola tih domena registrovano je u najekskluzivnijem i najskupljem rs adresnom prostoru, sledećih 35% domena je registrovano u co.rs zoni (bilo bi zanimljivo saznati koliko je firmi registrovalo co.rs domen a ne i istoimeni rs – cenimo da je takvih jako malo), dok je najmanje registracija (svega oko 12%) bilo u najjeftinijoj, in.rs zoni namenjenoj građanima. Prvi komercijalni rs domen registrovan tokom land rush-a je aleksandra.in.rs i pripada jednoj petogodišnjoj devojčici.

Sledećih deset dana

Gužva je sledećih dana bila manja – do zaključenja ovog broja „PC“- ja registrovano je oko 10.700 domena. Zastupljenost rs zone je dalje porasla, pojavljuju se edu.rs i gov.rs domeni u nešto većem broju, ali se stiče utisak da niko nije prepoznao priliku da registruje mnogo raznih reči, koje bi kasnije koristio ili prodavao. Možda je razlog u tome što je veliki deo „dobrih reči“ već zauzet u yu (odnosno pre svega co.yu) domenu – lakše ćete naći slobodnu (srpsku) reč u com nego u rs domenu, a pri tom su com domeni skoro pet puta jeftiniji i lakše se registruju. Zato treba sačekati 6 meseci da se vidi hoće li vlasnici 35.000 yu domena platiti da sačuvaju „svoju“ reč; možda pravi land rush nastupi tek 10. septembra.

Jedini domen u kome se krenulo od nule i u kome su sva imena slobodna je in.rs, pa je on vredan pažljivije analize – na svu sreću, RNIDS je obezbedio lep whois servis, pa nije teško eksperimentisati. Primetili smo da su gotovo sva muška imena i nadimci „otišli“ za dva dana – 20. februara smo isprobali čitavu kolekciju imena, i pronašli da su slobodni samo boris.in.rs, tomislav.in.rs (zvuči poznato?) i pantelija.in.rs. S druge strane, slobodnih ženskih imena ima koliko hoćete: danica.in.rs, gordana.in.rs, ivana.in.rs, jovana.in.rs, milena.in.rs, sanja.in.rs, vera.in.rs... Da li to znači da je Internet kod nas i dalje muška zanimacija ili da domen ne deluje kao dobar poklon za devojku? Možda da je land rush počeo na Dan zaljubljenih...

RS točak je počeo da se kotrlja i ne sumnjamo da će se kretati sve brže. Nalazimo se na početku koga ćemo se jednog dana sa nostalgijom sećati, kao što se u Americi sećaju 15. marta 1985. kada je registrovan prvi com domen (symbolics.com... tek devet dana kasnije registrovan je sledeći, bbn.com, dok se ibm.com pojavio, kao 11. domen na svetu, godinu dana kasnije, a microsoft.com je registrovan tek u maju 1991). RNIDS je dobro postavio stvari, registri rade na komercijalnim osnovama a oštra konkurencija među njima doneće korisnicima razne pogodnosti. Požurite dok je vaše ime još slobodno!