PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #144 : Maj 2008

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Multimedijalni ketering

Iako mobilni telefoni neumoljivo otimaju tržište digitalnim fotoaparatima i prenosnim medija plejerima, namenski uređaji i dalje imaju svoje adute. Na redu je pregled sitnica koje će vam obezbediti muziku i filmove u pokretu, a kao bonus dođe i pregled snimljenih fotografija...

Blueberry Tomcat

Pripremajući veliki test portabl medija plejera, najteže je bilo odabrati kandidate: nismo imali iluziju da ćemo testirati sve modele koji se prodaju kod nas jer za tako nešto teško da bi nam bilo dovoljan 100 strana našeg časopisa. Zato smo se koncentrisali na modele koji su u ovom trenutku popularni i koji se, po rečima distributera, najviše prodaju.

Ako pogledamo funkcionalnost MP3 i MP4 plejera u odnosu na prethodni veliki test, neće se primetiti mnogo razlike. Plejeri uglavnom reprodukuju iste audio i video formate i imaju slične funkcije kao i ranije itd. Naravno, razlika ima: manje se kopira iPod dizajn, a količina memorije u plejerima je porasla. A pravi noviteti? Ako obratite pažnju dok šetate gradom, primetićete da se umesto portabl plejera sve više koriste mobilni telefoni koji imaju multimedijalne funkcije. U jednom trenutku došli smo u iskušenje da i njih uključimo u ovaj veliki test, ali smo odustali: mobilni telefoni s MP3 plejerima imaju mnogo dodatnih funkcija koje portabl plejeri ne poseduju, što bi otežalo njihovo direktno upoređivanje. Takođe, cena luksuznih mobilnih telefona je bitno veća od cena MP3 i MP4 plejera, a količina memorije predviđene za ovu namenu je uglavnom bitno manja. S druge strane, u direktnom kontaktu sa distributerima portabl plejera dobili smo informacije da prodaja MP3 i MP4 plejera konstantno raste, što znači da im mobilni telefoni još uvek ne predstavljaju ozbiljnu konkurenciju. Zato smo odlučili da ne mešamo "babe i žabe", ali eto ideje za novi test...

Canyon CNR‑MPV3

Kad smo sveli računicu, došli smo do 15 MP3 i 20 MP4 plejera. Ako uzmemo u obzir i memorijske varijacije plejera, koje smo takođe obradili i uzeli u obzir prilikom ocenjivanja, dolazimo do brojke od ukupno 27 MP3 i 37 MP4 testiranih uređaja, što u konačnom zbiru daje 64 testirana plejera. Iz prethodnih podataka može da se vidi još jedan trend: interesovanje za MP3 plejere polako opada u korist MP4 plejera. To je i logično, ako se uzme u obzir da su se razlike u cenama između ovih uređaja znatno smanjile, a u nekim slučajevima čak i nestale.

Šta smo testirali|

Kod pripreme jednog ovako obimnog testa od esencijalne je važnosti da se odrede precizni kriterijumi za testiranje. Zato smo prilikom pokušali da obuhvatimo što veći broj parametara, kojima smo dodeljivali bodove. Broj bodova dodeljen za svaki parametar varira, tako da su važnije funkcije donosile više bodova od onih za koje smo smatrali manje bitnim. Kao najvažniji kriterijum odabrali smo broj formata koje plejer podržava, a veliki težinski faktor imao je i displej. Ocenjivali smo vrstu i veličinu displeja, pri čemu smo imali različite kriterijume za MP3 i MP4 plejere - minimalan broj poena dobiće displej koji je monohromatski i tekstualni, a maksimalan broj grafički displej velike dijagonale. Malobrojni plejeri koji nemaju displej nisu u ovoj kategoriji mogli da računaju na bodove.

Crypton Downtown

Prilikom rangiranja plejera u obzir smo uzimali njihove dodatne funkcionalnosti, a ocenjivali smo ih u zavisnosti od korisnosti. Na primer, FM prijemnik svakako vredi više od e-book čitača, iz prostog razloga što se radio često sluša, a retko smo viđali nekoga ko čita knjige na tako malom ekranu. Posebnu pažnju posvetili smo tipu baterija: testirani modeli koriste ili izmenjive AAA baterije ili ugrađene Li-ion baterije. Prvi tip baterija obično donosi veći stepen autonomije, ali im je mana što ih morate stalno kupovati. Dakle, u tom slučaju treba pripremiti rezervne baterije, što znači da one vremenom postaju dodatni trošak, koji poskuplje eksploataciju plejera. Li-ion, iako generalno nude kraću autonomiju između dva punjenja, daleko su zgodnije za upotrebu, pa smo njima davali prednost - dovoljno je da budete u blizini računara ili strujnog priključka kako biste napunili ispražnjenu bateriju. Uz to, Li-ion baterije su prilagodljive po obliku i dimenzijama, pa se njihovim korišćenjem dobija osnova atraktivnije dizajniranih prenosnih MP3 i MP4 plejera. Obratili smo pažnju i na konektore za slušalice - parametar se obično ne smatra važnim, ali može da postane izvor potencijalnih problema nakon određenog vremena eksploatacije. Slušalice koje se nalaze u kompletu s plejerima su često lošeg kvaliteta, a nestandardni konektori otežavaju njihovu zamenu.

Moramo da pomenemo i stvari koje nismo uzimali u obzir prilikom testiranja. Pošto smo test zasnovali na proverenim, merljivim informacijama, odustali smo od ocenjivanja (skoro) svega što predstavlja subjektivno opažanje. Među subjektivne utiske spada i lakoća upravljanja plejerom, pa smo i to izostavili iz tabela, ali smo taj parametar morali da uključimo u konačnu ocenu. Zato se u nekim slučajevima naše preporuke i ocene plejera razlikuju od onoga što pokazuju brojke u tabeli. Nismo u obzir uzimali ni stvari koje su praktično iste na svim modelima, kao što su način povezivanja sa računarom (USB) ili ekvilajzer koji poseduju svi testirani uređaji.

Kako smo testirali|

Sweex Blue Bay

Gotovo svi plejeri koji su se našli na testu u svojoj memoriji poseduju nekoliko audio i video fajlova (kod MP4 modela), kako bi se videlo kako funkcionišu. Da bismo osigurali jedinstvenost testiranja, ignorisali smo ih i u svaki plejer učitali seriju ranije pripremljenih fajlova. Kod MP3 plejera radilo se o audio fajlovima u MP3, WMA, ASF, WAV i OGG formatima, pratećim LRC fajlovima sa rečima pesama i tekstualnim datotekama. U formatima koji podržavaju tagove uključili smo i ID3 v2 tagove, u koje smo ubacili i slike albuma sa kojih su korišćene pesme. Kod MP4 plejera učitavali smo još i video fajlove i slike u svim mogućim formatima. Većina proizvođača kaže da su njihovi plejeri sposobni da reprodukuje sve video formate, ali "zaboravljaju" da kažu da je to moguće tek kada se oni prepakuju u neki od podržanih formata pomoću softvera koji se isporučuje uz plejer. Naš cilj bio je da utvrdimo koji se formati mogu reprodukovati bez prethodnih priprema i stoga prilikom testa nismo koristili takve programe. Za svaki prepoznat format dodeljivali smo određeni broj poena.

Sony NWD-B105

Drugi deo testa sastojao se u dodeljivanju poena za različite funkcionalne osobine plejera. Sabiranjim svih poena dobijali smo ukupnu ocenu plejera. Naravno, neće svi kupiti plejer koji je dobio najvišu ocenu - u račun ulazi i cena. Zato smo pomnožili broj bodova sa količinom memorije i tu vrednost podelili sa cenom plejera. Da bismo sve plejere sveli na istu ravan, plejeru s najvećom relativnom ocenom dodelili smo indeks isplativosti 10,00, a plejeru sa najnižom ocenom 5,00. Na taj način smo normalizovali ocena svih plejera u pomenutom opsegu. Pomenućemo još i da smo ovde u obzir uzimali i iste modele plejera s različitom količinom memorije. Tako smo dobili ne samo najbolji odnos cene i performansi za određene modele plejera već i sa koliko memorije je najisplativije kupiti svaki od testiranih plejera. Nadamo se da smo time uspeli da obuhvatimo sve (ili bar većinu) potrošačkih grupa i da ćete lako pronaći plejer koji najviše odgovara vašim potrebama i najbolje se uklapa u vaš budžet.

Test smo, radi veće preglednosti, podelili u dva segmenta: MP3 plejere i MP4 plejere. Na ovaj način diferencirali smo različite klase proizvoda, pošto njihovo ubacivanje u jednu tabelu ne bi dalo verodostojne rezultate testiranja. Za detaljan opis MP3/MP4 plejera, opsežnu tabelu karakteristika, ocene i preporuke pogledajte PC #144.