PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #144 : Maj 2008 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Konica Minolta bizhub C203

Konica Minolta je lansirala par veoma zanimljivih kopir-jedinica, od kojih je po svim karakteristikama odskočio model bizhub C203.

(kliknite za veću sliku)

Konica Minolta je lider u proizvodnji kopir-aparata. Poslednjih godina je na domaćem tržištu prisutna sa sve većim brojem mašina, koje na prvom mestu krase vrhunske performanse i zavidan nivo izrade. Krajem prošle godine iz proizvodnih pogona ovog proizvođača lansirano je par veoma zanimljivih kopir-jedinica, od kojih smo mi imali priliku da se detaljnije upoznamo sa pojedinim članovima kolor familije, dobitnicima brojnih priznanja za kvalitet i visok stepen funkcionalnosti. Tom prilikom po svim karakteristikama je odskakao model bizhub C203, koji vam ovom prilikom bliže predstavljamo.

Testirana mašina je jedna od najvećih kopir jedinica (643×852×770 mm) u ponudi ovog proizvođača. Teži čitavih 99 kg i izrađena je kombinovanjem čeličnih i plastičnih delova. Sama konstrukcija je osmišljena tako da bizhub C203 može da se proširuje mnogim opcionim dodacima, koji su kod ovakve vrste proizvoda neminovnost za postizanje komfornijeg rada i visokog stepena funkcionalnosti. Uređaj je dizajniran za potrebe najzahtevnijih radnih grupa, čiji obim štampe (na mesečnom nivou) neće preći fantastičnih 35.000 stranica. U osnovnoj postavci dolazi sa dve ulazne fioke koja mogu da prime ukupno 1.150 listova, ali iste su proširive opcionim (maksimalno još dve istog kapaciteta), čime se broj strana na kojima se može štampati podiže do zavidnih 3.650. Slična je situacija i sa izlaznim blokom, u koji može da se skladišti do 1.200 odštampanih stranica i takođe je podložan nadogradnji, ali preko takozvanih finišera, što nam se posebno dopalo, jer se na taj način omogućava jednostavno razvrstavanje različitih vrsta štampanih dokumenata.

C203 se iz stanja potpunog mirovanja budi za nepunih 80 sekundi i tokom procesa zagrevanja je prilično bučan (preko 55 dB), mada je po postizanju pune radne spreme dosta tiši (ispod 45 dB), što će posebno ceniti mirnija radna okruženja. Printer jedinice je skoro kompletno preuzet od C451 modela, ali se od pomenutog razlikuje po nešto drugačijem sistemu prenosa papira i samom načinu ispisa. Produkuje do 20 mono/kolor otisaka (na papiru veličine A4) i isto toliko kopija za vremenski interval od 60 sekundi. Štampa u rezolucijama do 1800×600 dpi, što je više nego dovoljno i za većinu ozbiljnijih kancelarijskih poslova. Izlazni kvalitet tekstualne i grafičke štampe prevazilazi sva naša očekivanja. Popunjenost karaktera prahom je dobra i pod lupom nismo uočili nikakve tragove gubljenja i deformacije strukture. Boje su postojane, a prelazi nešto blaži, za šta je najviše zaslužan sistem Simitri HD polimerizovanih tonera (CMYK model) koji u sebi sadrže posebna vlaknasta tela, zahvaljujući kojima se postiže prestižan kvalitet svih vrsta otisaka i omogućava njihov dug životni vek bez vidnih promena (i do 100 godina).

Na vrhu uređaja nalazi se ADF (automatic document feeder) koji može da primi do 100 originala. Posebno nam se dopalo kako je ovaj blok sada rešen i u poređenju s nekim starijim jedinicama odmah se da uočiti prisustvo većih graničnika za papir i dosta bolje osmišljen sistem za uvlačenje dokumenata. Pri iniciranju kopiranja iz ADF-a skener jedinice jako brzo prelazi preko originala koji se žele kopirati, nakon čega ih odlaže u posebno dizajniranu izlaznu fioku, pozicioniranu odmah ispod samog bloka. Veoma je važno napomenuti da je maksimalna rezolucija u kojoj se može pozvati kopiranje 600×600 dpi. Kvalitet kopije je za svaku pohvalu. Posebno smo impresioniranim tekstualnim otiscima i kopijama grafičkih struktura (bilo da su one crnobele ili u koloru), pa s punim pravom možemo reći da je ovo jedna od najboljih kopir-jedinica koje se mogu naći na domaćem tržištu.

Konica Minolta je poznata po tome da svoju bizhub familiju MF uređaja oprema jako kvalitetnim skenerima, što je slučaj i sa modelom sa testa. Ugrađeni skener operiše maksimalnom rezolucijom od 600×600 dpi i kod klasičnog skeniranja dokumenata je poprilično spor, dok je za potrebe kopiranja iz ADF-a sasvim drugačije optimizovan. Pri skeniranju u baznoj rezoluciji (300×300 dpi iz ADF-a) može da digitalizuje do 70 mono/kolor otisaka, što ga automatski svrstava u rang visokoproduktivnih. U memoriju uređaja je moguće arhivirati dobijene skenove, čime se kancelarijama koje imaju potrebe za čestim slanjem ili štampanjem istih dokumenata znatno olakšava posao.

Jedinica poseduje i faks blok zasnovan na Super G3 standardu. Konkretno, radi se o široko rasprostranjenom rešenju, koje funkcioniše pri brzini od 33,6 Kbps. Koristi maksimalnu rezoluciju od 203×392 dpi, ali su, nažalost, njegove mogućnosti dosta ograničene našom lošom telekomunikacionom infrastrukturom, pa je na svim našim testovima očekivano postigao dosta loše rezultate. Inače, nudi par veoma naprednih funkcija, od kojih mi posebno izdvajamo Autoreduction, Image Smoothing i Delayed Transmission.

Zahvaljujući odlično izvedenom kontrolnom panelu, C203 je potpuno samostalan uređaj, ali ako poželite da je povežete sa računarom ili umrežite, na raspolaganju vam stoje USB 2.0 ulaz i Ethernet kontroler. Jedinica je kompatibilna sa svim aktuelnim verzijama Microsoft Windows platformi (uključujući Vistu i nove servere), a takođe je moguće povezati je i na Macintosh računarima, s pod uslovom da posedujete neku verziju OS X operativnog sistema. Na kraju, možemo reći da je C203 odlično osmišljena i još bolje realizovana kopir-mašina, koja u svet digitalne štampe donosi novu dimenziju prelamanja boja i visok nivo funkcionalnosti. Njeno najveće ograničenje svakako je cena, koja za jedan ovakav proizvod nije mala, ali je, imajući u vidu šta sve nudi, sasvim opravdana.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs