PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #144 : Maj 2008 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Viktor Krstić  

Allied Telesis za SMB

Kako treba da izgleda topologija mreže za mala i srednja preduzeća? Mnogo je rešenja, ali su zaokruženi sistemi i dalje prilično retki. Zato smo istražili funkcionalnost Allied Telesis uređaja...

8000S serija Fast Ethernet svičeva sa tradicionalnim i PoE portovima

Allied TelesisA je jedan od lidera na polju IP/Ethernet mrežnih rešenja, uz poseban akcenat na tržište malih i srednjih preduzeća (Small Medium Business – SMB), gde je konkurencija posebno jaka. Ova internacionalna kompanija čije je sedište u Japanu ima regionalne razvojne, proizvodne i distribucione centre u Evropi, Aziji i Americi. U njihovoj paleti je preko 600 proizvoda koje iz meseca u mesec distribuira na globalnom nivou. Svi proizvodni pogoni ovog proizvođača prilagođeni su ISO 9000 standardu, a sva postrojenja se striktno drže ISO 14001 standarda radi obezbeđenja zdrave čovekove okoline.

Allied Telesis ima jednu od najkompletnijih linija proizvoda za mrežna rešenja u SMB sektoru. Ta rešenja su prilagođena zahtevu da budu jednostavna za implementaciju, da podržavaju sve vrste servisa, uključujući prenos glasa, videa i podataka, kako preko žične, tako i preko bežične infrastrukture. Allied Telesis ruteri, svičevi i bežični uređaji se kombinuju u mrežu visokih performansi, koja je u potpunosti IP bazirana i spremna za sve buduće zahteve.

Na slici je prikazana tipična mrežna arhitektura sistema namenjenog malim i srednjim preduzećima, koja naravno nije konačna – prilagođava se zahtevima konkretnog klijenta. Vidimo tri standardna strukturna elementa mreže: CORE (jezgro ili kičma mreže), EDGE (ivica ili pristupni deo mreže) te WAN konektivnost tj. veza sa Internetom i/ili drugim mrežama. Funkcionalne oblasti mreže, označene brojevima 1-6, mogu se dodavati u skladu sa potrebama konkretnog preduzeća. Recimo, ako postoji potreba za veoma brzom gigabitnom konekcijom, na core mreže će se dograditi oblast 3.

WAN konektivnost

AR415S – Secure modular router

Današnji poslovni zahtevi za konvergencijom Ethernet servisa guraju u prvi plan potrebu za izgradnjom široko rasprostranjene mreže – Wide Area Network (WAN). To može biti realizovano konekcijom između više delova korporativne mreže direktno preko iznajmljenih linija, ali i preko Interneta, koristeći VPN (Virtual Private Networks). Upotreba VPN tehnologije podrazumeva primenu sigurnosnih tehnologija, jer se Internet ne može smatrati sigurnim. Allied Telesis nudi modularno i sigurno rešenje u vidu serije security rutera AR400 Series.

FS750 serija Fast Ethernet Websmart svičeva

Ruteri AR400S serije pružaju WAN konektivnost putem 10/100BASE-T porta, ADSL (Annex A), ADSL (Annex B), 2/4 Wire G.SHDSL ili korišćenjem jednog od nekoliko dostupnih WAN modula, odnosno PIC kartica (Port Interface Card). PIC kartice pružaju mogućnost povezivanja preko E1/T1 interfejsa koji podržava kanalizovan ili nekanalizovan prenos putem digitalnih iznajmljenih vodova, kao i povezivanja preko primarnog ISDN-a i Frame Reley-ja. Podržan je bazni ISDN, V.35 i X.21 za serijsku 2 Mbps digitalnu vezu, četiri asinhrona RS232 interfejsa po 115 kbps, a tu je i kartica sa dva VoIP FXS porta, namenjena za prenos glasa putem IP protokola.

Arhitektura mreže prilagođene potrebama malih i srednjih preduzeća
(kliknite za veću sliku)

Ruteri serije AR400 obezbeđuju sigurnu vezu oslanjajući se na su Stateful Inspection Firewall sa kapacitetom od 100 Mbps protoka i u hardver ugrađenom enkripcijom saobraćaja korišćenjem DES, 3DES i AES standarda sa 256-bitnim kod ključem. Sa ovim ruterima dolazi i hardverski VPN akcelerator sa protokom od 95 Mbps 3DES VPN + NAT i firewall AES-256 VPN + NAT sa protokom 80 Mbps. Advanced Encryption Standard (AES), koji podržavaju ruteri serije AR400, ima status Federal Information Procesing (FIPS 197) standarda propisanog od strane američkih vladinih službi.

VPN IPsec je set protokola za sigurnu razmenu podataka u IP mrežama i funkcioniše po principu autentifikacije i/ili enkripcije svakog pojedinačnog paketa u okviru sekvence. IPsec je nezamenljiva tehnologija u javnim mrežama po kojima se ostvaruje konekcija putem virtuelnih privatnih mreža i putem dial-up konekcije. 802.1Q VLAN omogućava korisniku da konfiguriše do 64 VLAN-a sa VLAN identifikacionim labelama od jedne do 4096 (VID) koje mogu da se insertuju u svaki Ethernet frejm pojedinačno.

Layer 3 jezgro

U jezgru lokalne mreže treba obezbediti funkcionalnost Layer 3 rutiranja saobraćaja, uz povezivanje podmreža, kao i razmenu saobraćaja između funkcionalno i poslovno razdvojenih segmenata mreže. Tu funkciju obično odrađuje gigabitni L3 svič sa velikim protokom i snažnim procesorom. Za mala i srednja preduzeća koja počinju da razvijaju svoj informacioni sistem jako je bitno da početna investicija ne bude velika, ali da to ne šteti kvalitetu i pouzdanosti sistema. Zbog toga Allied Telesis preporučuje najnoviju seriju baznih L3 gigabitnih svičeva 9424T, čije performanse zadovoljavaju mala početna ulaganja. Ovaj svič je proistekao iz serije 9400, koja je prodata u SAD i Japana u preko 50.000 primeraka. Karakteristike ovog Layer 3 upravljivog sviča su 24 10/100/1000T porta i četiri up-link porta realizovana kao mesto za optičke SFP module, kombinovano sa postojećim bakarnim portovima.

PIC kartice za AR400 series rutere

Pored neblokirajuće arhitekture, ovi svičevi podržavaju bazične L3 protokole i Quality of Service (QoS) koji je neophodan pri prenosu vremenski zavisnih aplikacija kao što je VoIP i prenos video signala. Denial of Service (DoS) Attack Protection je takođe podržan, kao i RADIUS/TACACS+ i Access Control Lists (ACLs).

Ako postoji zahtev ili potreba da se obezbedi komforan rad za korisnike velikih zahteva, implementira se svič koji ima bakarne portove spremne za rad na brzinama do 1 Gbps. Gigabit to the desktop servis na pristupnom nivou mreže obezbeđuje najnovija serija svičeva 8000GS, naslednik uspešne serije 8000S. Mogućnost stekovanja obezbeđuje kreiranje virtuelne šasije koja se lakše konfiguriše, održava i nadgleda. 8000GS serija svičeva dostupna je u varijantama sa po 24 ili 48 portova 10/100/1000T i četiri Combo SFP 1000X porta. Takođe je dostupan model koji podržava Power over Ethernet. Pored neblokirajuće arhitekture dostupne su sve napredne L2 funkcionalnosti, kao što su VLAN podrška, IGMP snooping, QoS, stekovanje, Across stack Link Aggregation...

Struja preko mreže

Gigabitni L3 svič 9424T

Svičevi sa Power over Ethernet (PoE) portovima omogućuju povezanim uređajima da napajanje dobiju sa sviča preko istog Ethernet kabla kojim se razmenjuju podaci. Na taj način se obično povezuju bežični pristupni uređaji (wireless access points), IP telefoni i IP sigurnosne kamere. Svi Allied Telesis svičevi koji podržavaju PoE funkcije podležu IEEE802.3af industrijskom standardu. 8000S serija Fast Ethernet svičeva ima modele svičeva sa Power over Ethernet funkcionalnostima, pa mogu da budu snažna podrška VoIP instalacijama. Modelima sa 24 i 48 10/100TX POE portova upravlja se iz komandnog režima (CLI), kroz Web interfejs, šifrovanu Web komunikaciju ili CLI menadžment sa SSHv2 i SSL.

Simple network management protocol (SNMP) omogućava da se mreža segmentira po VLAN-ovima, da se uređaji konfigurišu iz daljine, da se prikupljaju i obrađuju statistički podaci sa mreže... ukratko, sve što je potrebno za ozbiljnu administraciju. U ovom segmentu suvereno vlada serija svičeva 8000S – izvedbe sa 16, 24 i 48 portova i do 2 uplink 10/100/1000T Combo SFP porta pogodne su za pristupni nivo mreže.

Fast Ethernet konektivnost po minimalnoj ceni zadovoljava FS750 serija Fast Ethernet Websmart svičeva. Serija Web browser upravljivih svičeva koji u osnovi imaju neblokirajuću arhitekturu, wire speed protok, QoS i podešavanje prioriteta paketa podataka uspešno može preneti sve vrste mrežnog saobraćaja – video, glas i podatke, a da sama instalacija i konfiguracija ne zahtevaju napor za administratora ili potrebu za posedovanjem nekoliko prestižnih sertifikata. Pored 16 ili 24 ili 48 10/100TX portova, ovi svičevi opremljeni su sa po dva Uplink porta 10/100/1000T ili 1000X preko SFP modula.

Korisne adrese:

Allied Telesyn Vertriebsges.m.b.H
Beograd, Krunska 6
tel: 011/3235-639
http//www.alliedtelesis.com