PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #145 : Jun 2008 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Štedljivi bizhub C10

Multifunkcionalac sa kojim smo imali prilike da se detaljnije upoznamo ovih dana pripadnik je proslavljene bizhub porodice i nosi oznaku C10...

Konica Minolta je početkom tekuće godine osvežila svoju ponudu kolor multifunkcionalaca novim modelima namenjenim najzahtevnijim radnim grupama, koje prvenstveno imaju potrebe za velikim obimom štampe i visokim kvalitetom formiranog printa. Tom prilikom najveći broj prinova dobile su magicolor i bizhub familije mašina, a mi vam ovog puta predstavljamo model koji je, po našem mišljenju, najdalje otišao u pogledu kvaliteta štampe.

Multifunkcionalac sa kojim smo imali prilike da se detaljnije upoznamo ovih dana pripadnik je proslavljene bizhub porodice i nosi oznaku C10. Po performansama (brzina formiranja otiska) je veoma sličan nedavno predstavljenom C10P printeru, s tim da poseduje i skener, koji u interakciji sa ugrađenim štampačem formira kopir jedinicu. Ovakav spoj neizbežno prati i faks blok, zasnovan na Super G3 standardu, odnosno modemu brzine 33,6 Kbps, koji koristi maksimalnu rezoluciju od 203×392 dpi. Faks je u radu postigao osrednje rezultate, koji su, po našem mišljenju, uzrokovani lošom telekomunikacionom infrastrukturom. Da ne bude zablude, ovaj deo jedinice je veoma kvalitetno realizovan i nudi par jako zanimljivih opcija (Auto reduction, Image smoothing i Delayed transmission), koje mogu biti od velike pomoći ukoliko imate čestu potrebu za faksiranjem.

Konica Minolta bizhub C10 je uređaj izrađen kombinovanjem belih, sivih i tamnoplavih plastičnih elemenata. Kvalitet izrade je besprekoran, na šta smo već navikli kada je reč o KM mašinama. Prilično je glomazan (528×475×531 mm) i nešto teži (33 kg) od „mlađe braće“ iz istoimene familije, što je po svoj prilici posledica ugradnje složenijeg prenosnog mehanizma. U radu nije tih (približno 58 dB), a iz stanja potpunog mirovanja se budi za 49 sekundi.

Printer uređaja manipuliše rezolucijom 2400×600 dpi, što je dovoljno za većinu uobičajenih kancelarijskih poslova. U punoj radnoj spremnosti može da produkuje do 20 mono, odnosno pet kolor otisaka u minutu. C10 dolazi sa ulaznom fiokom kapaciteta 200 listova, koliko ujedno može da prihvati i izlazni tray. U slučaju da se javi potreba za proširenjem ulazno-izlaznog bloka, proizvođač je ostavio mogućnost za nadogradnju, i to sa maksimalno još dve fioke, čime se ukupan broj raspoloživih medijuma za štampu podiže do sasvim solidnih 700 listova.

Nijedna ozbiljna multifunkcijska mašina današnjice se ne može zamisliti bez ADF-a (Automatic document feeder), pa tako C10 dolazi sa vrlo dobro rešenim automatskim uvlakačem dokumenata, koji u svoje skladište može da smesti do 50 originala. Skener je pravo iznenađenje za nas. Iako operiše rezolucijom od svega 600×600 dpi, za potrebe kopiranja proizvodi sasvim solidne otiske i dosta je brz u radu. Pri skeniranju u osnovnoj rezoluciji (600×300 dpi iz ADF-a) digitalizuje do pet kolor ili 12,5 mono otisaka u minutu, što je sasvim solidna brzina.

Testirana mašina sa računarom komunicira putem USB 2.0 veze i potpuno je funkcionalna na svim aktuelnim verzijama Microsoft Windows platformi, uključujući i Vistu. C10 je moguće povezati i sa modernijim Macintosh računarima – uslov je da koristite neku od novijih verzija operetivnog sistema.

Konica Minolta bizhub C10 je odlično osmišljenja multifunkcijska mašina, koja nudi sve što je jednoj modernoj kancelariji potrebno, pa i više od toga. Brz, moćan i krajnje jednostavan za upotrebu, ovaj kombinovani printer, skener i faks će bez većih poteškoća naći put do velikog broja korisnika, a njen jedini nedostatak je nešto viša cena.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs