PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #151 : Januar 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nikola Marković  

IT i recesija

Na nedavno održanom skupu, informatičari su zatražili od države podršku i predložili konkretne mere za očuvanje rasta domaćeg IT tržišta u uslovima globalne recesije.

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije organizovali su 15. decembra okrugli sto „IT tržište i delatnosti u Srbiji i recesija“. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Vlade, IT analitičari i pojedine velike IT kompanije i IT korisnici. Namera je bila da se čuju procene stanja i trendova, iznesu prognoze kretanja IT tržišta i delatnosti u Srbiji i predlože neophodne mere.

Sporiji rast, ali ipak rast

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić smatra da će IT sektor u Srbiji u narednom periodu moći da pruži stranim firmama dobru ponudu za smanjenje troškova. Ova ponuda je usmerena ka malim i srednjim preduzećima iz EU koja svoju proizvodnju ne mogu da premeste na neke jeftinije destinacije. Ona je istakla da šansu za IT sektor u Srbiji vidi u tome što će velike svetske firme, kada prođe prvi udar recesije, pokušati da ostvare uštede tako što će reorganizovati svoje poslovanje i organizovati proizvodnju u Srbiji. Dobro je što će privredni rast u Srbiji, iako mali (oko 3,5%), ostati pozitivan. To će podsticati povećanu IT tražnju, a našu zemlju izdvojiti u kao jednu od retkih u Evropi koje će ipak ostvariti rast, zaključila je ministarka Matić.

IT analitičar Milovan Matijević iz firme Mineco naveo je da nas, prema preliminarnim rezultatima, u 2008. godini očekuje rast informatičkog tržišta od oko 20%, što je tek nešto više od polovine prošlogodišnjeg rasta (37%). Zabrinjava to što rast IT tržišta usporava iz kvartala u kvartal: tako je u prvom tromesečju rast iznosio 38%, dok se rast u poslednjem tromesečju procenjuje na samo 5% u odnosu na četvrti kvartal prošle godine. Neke delatnosti, kao što su IT distribucija, ukazuju na pad poslovnih prihoda od čak 15% u četvrtom tromesečju, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ova nepovoljna okolnost može da posluži kao rani indikator daljeg usporavanja i za celokupno informatičko tržište.

Matijević procenjuje da tržište u 2009. godini neće pasti, ali će rasti nižom stopom, i dodaje da od januara do septembra 2009. godine IT branšu očekuje „duga niska sezona“, što bi trebalo iskoristiti za reorganizaciju preduzeća, povećavanje njihove efikasnosti, kao i za spajanja IT kompanija.

Ne odlagati IT ulaganja

Praksa je i u našoj sredini pokazala da ulaganje u IT donosi smanjivanje troškova, efikasnije poslovanje i otvaranje novih poslovnih perspektiva. Zato je pogrešna reakcija nekih menadžera koji odlažu ulaganje u IT. Petar Kočović, predstavnik Gartner-a u Srbiji, rekao je da Gartner-ova istraživanja ukazuju da će stopa rasta IT tržišta u svetu u 2009. godini iznositi oko 2,8%.

Gartner za ublažavanje štetnog uticaja recesije preporučuje korišćenje IT-ja za smanjivanje troškova u kompaniji, konsolidaciju i virtuelizaciju servera, korišćenje alternativnih jeftinijih proizvoda, prebacivanje poslovanja na Internet i zamenu klasične telefonije VoIP-om.

Ohrabrujuće je to što se može čuti da mnoge domaće kompanije, državni organi i javna preduzeća najavljuju nastavak obimnog investiranja u IKT i nova IT rešenja i u 2009. "Telekom Srbija" predviđa investiranje oko 20 milijardi dinara u IT. U planu su oko 200.000 novih ADSL priključaka, donacija za uvođenje Interneta u 1.851 osnovnu i srednju školu, te dostizanje nivoa digitalizacije infrastrukture od 96%.

Iskoristiti IT za razvoj

Recesija će zbog svojih globalnih razmera svima doneti brojne štetne posledice, ali se dobro koncipiranim akcijama njeni efekti mogu umanjiti i ostvariti neke razvojne šanse. Političarima i menadžerima treba predstaviti IT kao jedan od resursa za optimizaciju poslovanja i rešavanje problema u funkcionisanju preduzeća i drugih sistema u uslovima recesije. Mnogo se očekuje od spremnosti Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo da dinamizira rad na razvoju e-uprave.

U Srbiji skoro da nema nezaposlenih informatičara, ali je ukupni nivo IT obrazovanja stanovništva je dosta ispod nivoa u zemljama EU. Zato se kao svojevrsni „javni radovi“ mogu pokrenuti akcije na masovnom IT opismenjavanju stanovništva.

U Srbiji postoje veliki neiskorišćeni potencijali za proizvodnju i izvoz IT opreme, softvera i usluga, ali su oni sputani propisima kojima je definisano šta je „domaći proizvod“. Takođe, neophodno je obezbediti povoljniji status za domaću IT industriju pri organizovanju javnih nabavki, što se inače praktikuje u svim okolnim zemljama. Stimulativni propisi mogu da osnaže interes za outsourcing proizvodnje IT opreme iz drugih zemalja u Srbiju.

Mnoge od pomenutih inicijativa postoje već godinama. Novost je to da je sada dat predlog da se pri resornom ministarstvu obrazuje IT forum, kao svojevrsni krizni štab u kome će se sve iznete inicijative detaljno analizirati, prihvaćene operacionalizovati i uputiti nadležnim organima na hitno postupanje. Sve ovo treba raditi maksimalno javno.

Ukoliko se organizovano pristupi realizivanju inicijativa za minimiziranje štetnih efekata recesije, onda to može biti šansa da IT delatnosti u Srbiji postanu i značajniji faktor razvoja zemlje. Stručna javnost očekuje da IT tržište u Srbiji u predstojećem periodu neće zabeležiti pad već umereni rast, i da IT treba iskoristiti za neophodnu reorganizaciju poslovanja i optimizaciju troškova, kako bi se efekti recesije sveli na minimum.