PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #151 : Januar 2009

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Savković  

Osvežen dodir

Uz pregršt novih modela u prošloj godini, HTC je odlučan da kompletira liniju Touch PDA telefona. Šta nam donose novi Touch Viva i Touch 3G?

Ovoga puta na našem testu nisu uređaji iz višeg segmenta, već nedostajuće karike u postojećem lancu. Prateći liniju Touch proizvoda, i ovi PDA uređaji predviđeni su za (pretežno) korišćenje prstom, iako je stylus kod oba ugrađen. Oblik ova dva modela podseća najviše na Touch i Touch Dual, a osećaj u ruci je veoma prijatan. Touch Viva dolazi u tamnoj sivoplavoj boji, dok je Touch 3G moguće nabaviti u zlatnoj, plavoj, crnoj i sivoj.

Memorija kao ključ

Iako je model Touch svojim dimenzijama i niskom cenom zadovoljio potrebe velikog broja korisnika, manjak RAM memorije učinio je svoje, pa je već nakon par instaliranih aplikacija nestajalo slobodnog prostora. HTC Touch Viva se trudi da otkloni ovaj nedostatak, pa sa 128/256 MB RAM/ROM memorije postaje novi ulazni model. Ekran je uvučen u odnosu na kućište, a uz novi TouchFLO korisnički interfejs, namenjen osnovnim modelima (TouchFLO 3D je rezervisan za tri najjača modela), potezi prstom ne zahtevaju izlazak sa površine ekrana. Kada ovaj interfejs uporedimo sa 3D verzijom, pored prikaza sata, bitno različit je i deo posvećen kontaktima. Iako 3D prikaz efektno izgleda, upravljanje kontaktima nam se više svidelo u običnom TouchFLO interfejsu – na ekranu je prikazano više omiljenih kontakata, pa je do njihovih detalja moguće doći brže.

Kada smo kod brzine, dobro poznati Texas Instruments OMAP procesor na 201 MHz ponovo je uspeo da nas iznenadi, pa TouchFLO prosto leti. Od njega ne treba očekivati čuda prilikom reprodukcije multimedijalnih sadržaja ili korišćenja zahtevnih VoIP aplikacija, ali je veoma štedljiv i – što je za ovaj model najvažnije – jeftin. I pored toga što je u pitanju ulazni model, podržani su i Bluetooth i WiFi, ali će za povezivanje na Internet putem mobilne mreže korisnici morati da se zadovolje GPRS/EDGE vezom, što je dobra osnova.

HTC se potrudio da uz Windows Mobile 6.1 Professional instalira i aplikacije za upravljanje aktivnim programima, čitanje RSS fidova... Baterija od 1.100 mAh je dovoljna za puna dva dana uobičajenog korišćenja ovog PDA telefona, a ExtUSB konektor (kompatibilan sa miniUSB periferijama) zadužen je kako za punjenje, tako i za sinhronizaciju i povezivanje sa solidnim slušalicama koje se dobijaju u paketu.

Zlatno kućište i zlatna sredina

I pored klizajuće numeričke tastature, model Touch Dual nije našao svoje mesto na tržištu, delom i zbog nedostatka WiFi podrške (ovo je jedini model bez WiFi-ja). Sa druge strane, prilično uspešan model Touch Cruise vizuelno ne podseća na nove Touch proizvode, a korisnički interfejs deli sa modelom TyTN2. HTC je rešio da između ekskluzivnih i polaznih modela pozicionira dobro izbalansiran Touch 3G.

Ako zanemarimo rezoluciju i odsustvo g-senzora, ovo je jeftinija verzija Diamond-a. Kućište i dimenzije podsećaju na ranije proizvode iz Touch linije, a dobar procesor i podrška za GPS čine ovaj model u zlatnom kućištu – zlatnom sredinom. Qualcomm čipset sa moćnim procesorom na 528 MHz zajednički je za jače modele HTC-a. U kombinaciji sa QVGA rezolucijom (240×320) odziv svih pokrenutih aplikacija je trenutan, čemu doprinosi i dovoljna količina raspoložive RAM memorije. Za brz prenos podataka preko mobilne mreže zadužen je integrisani HSDPA modem brzine 7,2 Mbps.

Kao kod ostalih HTC modela, aplikacija Comm Manager zadužena je za upravljanje režimima rada telefona, kao i za aktiviranje Bluetooth i WiFi konekcija. Uz odgovarajuću pretplatu kod mobilnog operatera, podržan je i Microsoft Direct Push, pa je e-mail poruke moguće dobijati neposredno nakon slanja, poput SMS poruka. I kod ovog modela HTC je, umesto klasičnog Microsoft-ovog, instalirao specifično prilagođen korisnički interfejs, pa su prikaz vremena, propušteni pozivi i nastupajuće obaveze na dohvat ruke. Moguće je direktno pozivati omiljene kontakte koji su predstavljeni grafički (slike se preuzimaju iz Microsoft Outlook-a preko ActiveSync-a). Umesto džepne verzije Internet Explorer-a, HTC je u TouchFLO integrisao mobilnu verziju Opera browser-a, koja se pokazala kao najbolje rešenje za mobilnu platformu. Zbog nedostatka g-senzora, ekran se rotira ručno, pa je komfor nešto manji. S druge strane, izuzetno brz odziv ekrana (četiri puta manje piksela nego na Diamond-u) čini da bilo koja aktivnost u vezi sa mobilnim Internetom radi besprekorno.

Aplikacija za pregled fotografija je odlična, što se ne može reći i za kvalitet slika. Kamera će poslužiti svrsi, a GPS prijemnik se odlično snašao sa iGO8 programom za navigaciju; QuickGPS aplikacija može povremeno sa Interneta da preuzima ažurne lokacije satelita i ubrzava svaku sledeću upotrebu. Uz korišćenje GPS-a i pristup Internetu preko HSDPA konekcije ne treba računati da će baterija potrajati više od dan i po.

HTC je ponovio oprobani recept i postojeće procesore i platforme iskoristio za jasno definisanje proizvoda koji nedostaju. Touch Viva je postao ulazni model koji menja Touch, ali sa dovoljno RAM memorije. Touch 3G je u svakom pogledu zamenio Touch Cruise i Touch Dual i predstavlja odlično rešenje za korisnike kojima su potrebne funkcije skupljih modela, ali su spremni da se odreknu g-senzora i VGA rezolucije.