PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #151 : Januar 2009 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Srebrni vitez

Posle dugog iščekivanja, novi MacBook Pro našao se u Redakciji "PC"-ja. Koliko je ovakav laptop sa hibridnom grafikom bolji od "običnog" MacBook-a?

U noći između 13. i 14. oktobra 2008. godine Apple je predstavio nove notebook-e, koji su označili potpuno drugačiji nastup ove kompanije na globalnm tržištu. MacBook, o kome ste imali prilike da više čitate u našem 150. broju, po svim aspektima se približio svom profesionalnom bratu, ali ipak postoje stvari koje ih i dalje jasno razdvajaju.

Prvo što nam je upalo u oči jeste nov dizajn ambalaže – crna matirana kutija zamenjena je belom. I ovoga puta prateći sadržaj je skroman – zatičemo samo osnovne stvari, baš u duhu Apple-ovog minimalizma. Po postavljanju mašine na sto, shvatili smo koliko je proizvod lepši uživo - sve je podređeno jednostavnim linijama i sitnim, besprekorno uklopljenim detaljima. Apple je dizajnom ponovo potukao konkurenciju do kolena, ali je novi dizajn uticao na drugačiji pristup u rasporedu spoljnih komponenti.

Kod stare verzije konektori su gotovo podjednako bili raspoređeni sa obe strane, dok se sada svi nalaze sa leve. Osim DVI izlaza, koji nije implementiran, na novom računaru MacBook Pro zatičemo sve ostale portove već viđene na prošlom modelu – ukupno njih osam. Optički uređaj je premešten sa prednje na desnu stranu i to je, po našem mišljenju, idealna pozicija za njega. Najveće fizičke izmene pretpela je tastatura, koja je sada izrađena od matirane plastike (istu smo već imali prilike da vidimo na modelu MacBook Air) i ima pozadinsko osvetljenje, koje se samo prilagođava nivou osvetljenosti prostorije. Raspored tastera je nepromenjen, a osećaj kada dodirnete taster je nešto drugačiji, upravo iz razloga što je površina blago brušena. Multi-touch trackpad je takođe pretrpeo značajne izmene, u vidu stapanja klika sa njim, čime je dobijena nešto veća dodirna površina.

Na test smo dobili trenutno najjači MacBook Pro koji se može kupiti – model sa Intel-ovim procesorom Core 2 Duo radnog takta 2,53 GHz i sa 6 MB L2 keš memorije, a opciono se može poručiti i verzija koja radi na 2,8 GHz. Mašina raspolaže sa 4 GB DDR3 memorije i ima disk kapaciteta 320 GB, koji na zahtev kupca (uz doplatu) može biti zamenjen SSD diskom od 128 GB.

Sve ovo je manje-više već bilo najavljeno sredinom leta, međutim, pravo iznenađenje je implementacija hibridne grafike, to jest dva grafička akceleratora. Osnovni razlog za ovakav potez leži u želji da se krajnjem korisniku maksimizuje autonomija rada, odnosno, da mu se omoguće visoke performanse u 3D okruženju. To u praksi izgleda ovako: GeForce 9400M je osnovna grafika, koja od ukupne raspoložive radne memorije uzima 256 MB i ona se koristi u situacijama kada se na računaru ne izvode neki zahtevni procesi. U slučaju da su vam potrebne visoke 3D performanse, u pomoć ćete pozvati GeForce 9600M GT GPU, koji raspolaže duplo većom količinom memorije i u stanju je da se izbori i sa najsloženijim grafičkim zadacima. Pored moćne grafike, za vrhunski kvalitet prikaza brine se i novi glossy ekran sa rezolucijom 1440×990 tačaka. Performanse koje smo postigli sa ovim modelom su impresivne i možemo konstatovati da je Apple uradio odličan posao. Iako je u ovom trenutku cena novog MacBook Pro-a paprena, očekuje se da ona sredinom februara bude bar za 5-10% manja, što može biti od presudnog značaja za dobar odziv kupaca.

Korisne adrese:

Apple Internet Prodavnica
http://store.apple.co.yu