PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #151 : Januar 2009 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Industrijski PDA trio

Potražnja za kvalitetnim industrijskim PDA računarima raste iz godine u godinu, pa ono sve češće dolaze na naš sto. Predstavljamo tri vrhunska rešenja kompanije Intermec.

CK 3 Intermec za ovaj model nudi tri vrste ugradnih skenera: linear imager, area imager i EX (extra long) imager.

Počeci upotrebe ručnih računara sežu u osamdesete godine prošlog veka, kada su Symbol Technologies, Intermec i Psion razvili računare takvih dimenzija i oblika da se mogu držati jednom rukom, dok se druga koristi za pregledanje ili unos podataka. Bezmalo 30 godina kasnije, bez njih se ne može zamisliti moderno privredno okruženje. Intermec je dobro poznat brend – radi se o proizvođaču koji je u oblasti industrijskih PDA rešenja napravio pravi mali bum modelima serije CK, a ona je nedavno osvežena zanimljivim i moćnim računarom naprednih karakteristika – modelom CK3.

CK3 i modularni skeneri

Jedan od najlakših uređaja u Intermec seriji namenjenih za magacinsko poslovanje i integraciju u WMS sisteme. Kućište mu je izrađeno od kombinacije plastike i gume, što obezbeđuje rad u najtežim industrijskim uslovima. Zasnovan je na proverenoj CN3 tehnologiji, koja važi za jednu od najpouzdanijih. Izgledom je sličan svojim prethodnicima, čak je i raspored bitnih komponenti ostao manje-više nepromenjen.

Ekran je osetljiv na dodir, dijagonale je 3,5“ i rezolucije 240×320 piksela, ispod njega se nalazi alfanumerička tastatura sa 51 tasterom, a postoji i varijanta sa klasičnom numeričkom tastaturom, gde su tasteri veći, što ponekad ubrzava rad. Tastatura je vrhunskog kvaliteta, odlikuje je osrednji otpor tastera i ne zamara pri dužem radu. U pakovanju se nalazi i traka za stabilnije držanje u ruci, koja se kači na poleđinu računara, a ispod nje se nalazi ležište za bateriju i slot za memorijsku karticu. Proizvođač je za ovaj model dizajnirao dve vrste baterije: jednu standardnu (5.100 mA), a druga je ergonomski oblikovana i čini da kombinacija bolje „leži“ u ruci.

Gornjom stranom dominira bar-kod skener, koji je modularnog karaktera, pa se po potrebi može zameniti nekim drugim. Intermec za ovaj model nudi tri vrste ugradnih skenera: linear imager, area imager i EX (extra long) imager, a u osnovnoj postavci računar dolazi sa linear imager-om koji je većini dovoljan. Skener čita sve vrste 1D i 2D bar-kodova i na našim testovima se odlično pokazao.

CK31 Predviđen je za rad u hladnijim sredinama, do ‑200C, a displej nudi i mogućnost finog podešavanja nivoa pozadinskog osvetljenja

Srce računara čini Intel-ov procesor XScale PXA270 koji radi na taktu od 520 MHz, sa 128 MB RAM i 256 MB ROM memorije, što je dovoljno za skladištenje podataka i širok spektar namenskih aplikacija. Osim bežičnog povezivanja putem Bluetooth ili WiFi veze, može se koristiti i klasičan Ethernet LAN preko docking station-a, a baza omogućava i punjenje dodatne baterije.

CK3 koristi sistem Windows Mobile 6.1 Classic Edition, a pored aplikacija karakterističnih za ovu platformu dobija se uslužni program Intermec Settings, pomoću koga možete definisati ponašanje uređaja u različitim situacijama i odrediti parametre mrežnog okruženja. Program Intermec Smartsystems olakšava instalaciju i ažuriranje softvera, a ovaj uređaj podržava i standardizovan način povezivanja u Cisco infrastrukture preko tehnologije Cisco Compatible Extensions. Treba pomenuti i veliki broj opcionih dodataka, kao što su ručica za skeniranje i ručni RFID čitač. Povoljna cena, vrhunske performanse i mogućnost nadogradnje trenutno čine ovaj uređaj jednom od najboljih kupovina.

CK31 i CK61

Intermec u ponudi ima i robustnije uređaje, a mi smo imali priliku da se upoznamo sa modelima CK31 i CK61. Prvi se odlikuje nešto većim dimenzijama i masom, ali i veoma dobrom ergonomijom, tako da gotovo savršeno leži u ruci pri radu. Vrhunskog je kvaliteta izrade, što ga čini maksimalno otpornim na sve spoljne uticaje. Na naš test je stigao sa ručicom za skener koja se jednostavno montira i u sebi ima magnet preko koga se skener i aktivira.

CK 61 Veliki ekran od 3,8“ i značajne mogućnosti nadogradnje

U pogledu performansi CK31 tek neznato zaostaje za prethodnim modelom, što je pre svega posledica ugradnje nešto sporijeg procesora (Intel XScale PXA255 koji radi na 400 MHz) i znatno manje količine radne memorije (64 MB), ali je zato predviđen za rad u hladnijim sredinama, do -20°C. Kod ovog rešenja je nainteresantniji displej (3,5“), koji pored osetljivosti na dodir nudi i mogućnost finog podešavanja pozadinskog osvetljenja.

CK31 takođe ima skener EX25 (extra long imager) i WiFi adapter, ali ne i Bluetooth modul, koji se dokupljuje kao opcija. EX25 skener je novije, revolucionarno rešenje – karakteriše ga imager tehnologija koja omogućava skeniranje bar-kodova na razdaljini od 15 cm do neverovatnih 20 m. U kombinaciji sa Microsoft Windows-om CE i programabilnim funkcijskim tasterima, predstavlja dobru osnovu za aplikacije prilagođene radu u pokretu. Odlično je rešenje za magacine i velika skladišta.

Za kraj pregleda Intermec-ovih PDA uređaja ostavili smo CK61. Radi se o lepo rešenom industrijskom PDA računaru, čiju osnovu čine brz Intel Xscale PXA27x (520 MHz) i 128 MB memorije. Veliki ekran od 3,8“ i velike mogućnost nadogradnje njegove su glavne prednosti nad konkurentskim rešenjima. Ovaj računar je veći, teži i robustniji od prethodna dva, što pokazuje da je namenjen industrijskim okruženjima. Po funkcijama i performansama je sličan CK3, ali se od njega razlikuje po instaliranom OS-u (Windows CE 5.0).

Nakon svega viđenog, možemo samo konstatovati da će se testirani Intermec-ovi PDA računari uklopiti u svako industrijsko okruženje.