PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #152 : Februar 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Pametna školska tabla

Tabla i kreda su odavno zaslužile da odu u penziju, ali šta će ih zameniti? Moguće rešenje za škole (vrlo bliske) budućnosti je SMART Board - testirali smo modele iz serije 600, praćene SMART Notebook softverom.

Bilo da se radi o osnovnom ili fakultetskom obrazovanju, kod nas se proces prenošenja znanja zasniva na proverenim (zastarelim, prevaziđenim, neefikasnim...) metodama, koje se obilno oslanjaju na tablu i kredu. Još gore je to što prosečno predavanje učenika stavlja pred dilemu: da li slušati predavača sa razumevanjem ili brzo prepisivati ono što je ispisano na tabli, pošto za oba najčešće nema vremena? Na pitanje koliko današnjoj generaciji dece, koja su odmalena navikla na računar i Internet, ovakva predavanja drže pažnju, nećemo ni pokušavati da odgovorimo.

Projektori su se ipak tokom proteklih godina stidljivo uvukli u mnoge škole, ali oni ne mogu u potpunosti da zamene školsku tablu, jer prikazuju već pripremljen sadržaj, pa nema mesta za dodatna objašnjenja i izmene, niti ih može koristiti učenik koji izađe da „odgovara“. Uz posebnu SMART Board tablu, običnom projektoru se dodaje interaktivnost i sistem postaje visokotehnološka zamena za školsku tablu, sa obiljem novih mogućnosti.

Tabla osetljiva na dodir

Firma SMART Technologies je postala poznata upravo po proizvodnji interaktivnih tabli osetljivih na dodir, a mogućnosti SMART Board tabli serije 600 su nam predstavljene u obrazovnom trening-centru firme Division u Beogradu.

Ideja je jednostavna: umesto na zid ili platno, slika sa projektora se emituje na posebnu belu tablu čija je površina osetljiva na dodir. Tabla je preko svog USB porta povezana sa računarom koji daje sliku za projektor, čime je zatvoren krug povratne sprege. Rezultat je da čitav sistem suštinski predstavlja touchscreen ogromne dijagonale. Cena ovakvog sistema je drastično niža od klasičnog ekrana, jer se može upotrebiti bilo kakav postojeći projektor i običan računar, a jedinu investiciju predstavlja sama tabla. Opciono se može instalirati i konzola na koju se montira poseban short focus projektor, čime se izbegava mogućnost da predavač zakloni svetlost. SMART tabla je plug-and-play uređaj, ali treba instalirati softver, pre svega radi kalibracije. Iako možda deluje krhko, tabla je gotovo neuništiva – možete je udariti pesnicom i ništa joj neće faliti, dok će, sa druge strane, reagovati i na blagi dodir prsta.

SMART Board seriju 600 čine modeli sa dijagonalom „ekrana“ od 48“ do čak 94“.

Edukacioni softver

Puna moć ovih tabli dolazi do izražaja tek uz prateći softver SMART Notebook. Namena mu je pre svega edukaciona, a zbog kompleksnosti (obuka za upotrebu traje sedam dana), njegov opis bi prevazišao obim ovog teksta. Jedna od interesantnijih funkcija je rad sa tzv. digitalnim mastilom: po ekranu se može pisati rukom, a tu je i mogućnost kreativnog crtanja ili pisanja uz softver za prepoznavanje rukopisa. Iako čak i dodir prstom ostavlja trag „mastila“, da bi sve izgledalo realnije pribegava se zanimljivom triku: u dnu table je polica sa raznobojnim flomasterima i sunđerom. Ovi predmeti su „lažni“, ali tabla ima senzore kojima oseti kada ste, recimo, uzeli crveni flomaster i tada počinje da iscrtava crvenu liniju u tački dodira, a kada se spusti „flomaster“ i podigne „sunđer“, dodir izaziva brisanje sadržaja. Ovaj softver se integriše sa MS Office paketom i mnogim drugim programima, pa se jednim dodirom na ekranu može dobiti virtuelna tastatura i tako unositi tekst direktno sa table.

Prednost ovakvog načina rada je u tome što se sve ono što je ispisano na tabli snima u vidu slajd-šou prezentacije, koja se može eksportovati u PowerPoint. Sadržaj celokupnog predavanja se jednim klikom da spakovati i poslati elektronskom poštom, pa učenici ne moraju da hvataju nikakve beleške, već mogu da posvete punu pažnju predavanju.

Korisne adrese:

Division
http://www.division.rs