PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #152 : Februar 2009

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Psion industrijski PDA duet

Pored visokog stepena izdržljivosti, industrijske PDA uređaje odlikuje mnoštvo funkcija, kao i mogućnost primene u najrazličitijim privrednim granama. Pogledajmo kako se u tom svetu snalaze Psion Teklogix Neo i Extech S2500THS.

Većinu industrijskih PDA računara koje smo do sada imali priliku da testiramo karakterišu nešto veće dimenzije, uslovljene upotrebom specifičnih materijala, koji u osnovi i omogućavaju korišćenje u otežanim radnim uslovima. Ovoga puta predstavljamo vam zanimljiv „mali“ industrijski PDA uređaj kompanije Psion Teklogix, koji zbog svojih skromnih dimenzija i mase od svega 275 grama može biti idealno rešenje za manje magacine i različite terenske potrebe.

Kao što se može zaključiti iz uvodnih reči, Neo je prilično mali računar (168×64×34 milmetara), mada na prvi pogled ne ostavlja takav utisak. Sa svih strana je oklopljen debelom plastikom i tvrdom gumom, koje ga čine otpornim ne samo na temperature između -10 i +60 stepeni i razne atmosferske uslove (kiša, sneg, prašina...) već i na mehaničke izazove – u specifikacijama piše da će računar bez oštećenja „preživeti“ pad na beton sa visine od 1,2 metra (nismo to ipak isprobavali).

Model se proizvodi u dve verzije – sa numeričkom i takozvanom QWERTY tastaturom, što nije ništa neobično kod ovakve vrste uređaja; naravno, svi tasteri su vodootporni. Ekran zauzima nešto manje od polovine računara i deluje impresivno – to je QVGA displej (240×320 piksela) osetljiv na dodir i prilagođen upotrebi na otvorenom prostoru i svim mogućim radnim uslovima. Slika koju daje je odličnog kvaliteta, a što je najbitnije – nije previše tvrd, pa je unos podataka udoban. Možete upravljati pritiskom prstiju na ikone, mada je nama kretanje mnogo jednostavnije bilo korišćenjem olovke (valjda zato što smo se na nju navikli). Neo koristi Intel PXA270 procesor koji radi na taktu od 312 MHz i ima 128 MB ROM-a i 128 MB SDRAM-a.

Važan deo svakog ozbiljnog PDA računara je baterija, a ona je u konkretnom slučaju litijum-jonska, kapaciteta 3.000 mAh, što obezbeđuje 8-10 sati konstantnog rada. Veoma brzo se puni, pa u slučaju da ostanete bez energije za svega dvadesetak minuta na punjaču možete ponovo biti operativni.

Jaka strana ovog računara su komunikacije. Pre svega, uz Neo dobijate doking stanicu koja obezbeđuje punjenje baterije i komunikaciju sa PC-jem – interakcija se obavlja preko USB kabla, a tu su i nezaobilazni WiFi i Bluetooth moduli. Od ostalih bitnih stvari izdvajamo još bar-kod skener, koji se za jedan ovako mali uređaj odlično pokazao. Neo nas je posle svega par sati druženja oduševio svojim mogućnostima. Mali, brz i krajnje jednostavan za korišćenje, učiniće da na efikasan način odradite sve zadate poslove, a to je više nego dovoljno da od nas dobije preporuku više.

O primeni industrijskih PDA računara na terenu mogla bi se napisati podebela knjiga, a zamislite još da ih uparite sa nekim perifernim uređajem – tada njihov spektar delovanja postaje još širi. To je bio i osnovni razlog zašto smo se odlučili da u ovaj test ubacimo jedan mobilni printer kompanije Extech. Radi se o malom termalnom štampaču oznake S2500THS, koji otisak formira na 2“ rol-papiru. Kao stvoren je za korišćenje u parking servisu i sličnim radnim okruženjima, gde je potrebno i malo štampanja. Sa PDA uređajem komunicira preko WiFi veze, a korisniku se nudi mogućnost izbora između (opcionih) Bluetooth i IR modula.

Pošto je reč o štampaču čija je primena isključivo vezana za teren, kvalitet izrade je podignut na nivo industrijskih PDA uređaja. To znači da i ovde imamo kombinaciju plastike i gume, što sam printer čini otpornim na razne spoljne uticaje. Dolazi sa punjivom litijum-jonskom baterijom koja obezbeđuje dosta dobru autonomiju rada. Otisak koji daje ovaj mališan je veoma dobar, s obzirom na to da se radi o mobilnom rešenju. Karakteri su čisti, bez izobličenja, a njihova popunjenost sasvim zadovoljavajuća. Prvenstveno ga preporučujemo parking servisima, mada može biti dobar izbor za bilo koju vrstu poslova na terenu gde je potrebna štampa na 2“ papiru.