PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #152 : Februar 2009 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Canon SX10 IS

Canon-ov doskora najjači ultrazum, S5 IS, bio je bestseler pre svega zahvaljujući sjajnim performansama, briljantnom video modu i korisničkom interfejsu. Da li će ga novi SX10 IS nadmašiti?

Iako je krećući tek od 36 mm bio inferioran po pitanju širine vidnog polja i raspona zuma u odnosu na većinu konkurenata, Canon-ov doskora najjači ultrazum S5 IS bio je bestseler pre svega zahvaljujući sjajnim performansama, briljantnom video-modu i korisničkom interfejsu. Dugo smo čekali naslednika, a onda je jesenas najavljen dvojac (SX10 IS, SX1 IS) sa karakteristikama koje su obećavale.

U Canon-u su svojim novim ultrazum modelima dokazali da i te kako čuju primedbe potencijalnih kupaca. SX10 IS predstavlja pravi odgovor na pitanje kako jedan dobar proizvod učiniti savršenim. SX10 IS fizički veoma liči na S5 IS, zadržavajući postojeći oblik i ergonomiju uz par sitnijih, ali korisnih izmena. Kursorski krug je dobio oko sebe rotirajući prsten (jog dial), koji predstavlja sjajnu novinu, čineći korisnički interfejs još bržim i intuitivnijim.

Uz SX1 IS (koji se od SX10 IS razlikuje po tome što ima CMOS umesto CCD senzora, 16:9 displej dijagonale 2,8“ i snima video u punom HD formatu), SX10 IS je jedini Canon-ov model koji je zadržao rotirajući displej, što će obradovati ljubitelje ovog načina kadriranja. Nije zaboravljeno ni ležište za eksterni blic, a primetno veći objektiv na svom vrhu ima navoj za filtere prečnika 52 mm (doduše nezvanični), što sve zajedno čini vrlo ozbiljnu alatku za entuzijaste.

Pravi noviteti kriju se ispod haube, u vidu raspona zuma podignutog na impresivnih 20x, koji kreće od priželjkivanih 28 mm – konačno je i Canon-ov ultrazum postao pravi širokougaoni aparat, bez potrebe za konverterima. Tu je i Digic 4 grafički procesor (isti onaj koji se nalazi i u najnovijim Canon-ovim DSLR modelima), koji je, po onome što smo imali prilike da uočimo u radu, učinio mnogo za dalje unapređenje performansi, a naročito za znatno bolju kontrolu šuma pri visokim osetljivostima (bez obzira na to što je reč o aparatu koji ima prosečnu gustinu zapisa na senzoru od 35 Mp/cm2). Digic 4 je zaslužan i za video-performanse koje čak premašuju prethodnika, gde je moguće ne samo zumirati (optički) tokom snimanja videa, već je i u toku snimanja moguće u bilo kom trenutku snimiti statičan kadar u maksimalnoj rezoluciji! To je omogućeno time što SX10 IS (poput S5 IS) ima zaseban taster za pokretanje snimanja videa, tako da se okidačem može manipulisati nezavisno od njega.

Canon je uspeo da se izbori sa nusefektima povećanja optičkog raspona zuma, držeći i geometrijska izobličenja i hromatske aberacije u prihvatljivim okvirima, bolje od konkurenata sa optikom sličnog raspona. Kolorit je tradicionalno odličan, merenje svetla vrlo precizno, a prijatno smo iznenađeni i dinamičkim rasponom. Učinkom optičke stabilizacije smo takođe vrlo zadovoljni, ali će entuzijaste koji su navikli da koriste sekundarni LCD displej u optičkom tražilu (EVF) oduševiti lep, veliki displej koji ne podseća na gledanje kroz tunel i koji je pravo zadovoljstvo koristiti – sličan displej na ultrazumu nismo videli još od modela Fuji S9500/S9600.

Konstruktori su ostali pri dobrim, starim AA baterijama, a za pohvalu je i to što se konačno memorijska kartica i baterije umeću nezavisno jedno od drugog. I napokon, prodaji će pomoći cena: realistična cenovna politika daje osnovu prognozi da će SX10 IS biti najprodavaniji Canon-ov ultrazum do sada.