PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #152 : Februar 2009

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Herman  

Rani pogled na "četvorku"

Dok se korisnici treće verzije Firefox-a pripremaju za prvi veći upgrade označen kao 3.1, Mozilla vredno priprema sledeću generaciju popularnog browser-a. Predstavljamo vam neke od najbitnijih noviteta...

Browser nastao iz pepela čuvenog Netscape-a trenutno je drugi najpopularniji program za pregled Web sadržaja. Firefox uživa poverenje nešto više od 21% korisnika Interneta širom sveta, a u Evropi je taj procenat veći – 31%. Iz verzije u verziju, Firefox je korisnicima pružao dovoljno opcija da bi bio korak ispred konkurencije, pri tom zadržavajući jednostavnost upotrebe i mogućnost lakog proširenja.

Prema najavama, Firefox 4 će predstavljati najbitniji korak u dosadašnjem razvoju. Osim što se očekuje da će objediniti više tehnologija na kojima Mozilla radi, „četvorka“ će biti zasnovana na novom engine-u. Sve dosadašnje verzije, koriste Gecko engine 1.2 do 1.9.x.

Novi engine se neće zvati Gecko, već Mozilla 2, a glavni cilj njegovog razvoja je efikasniji rad browser-a. U tom smislu najzanimljivija je implementacija projekta Tamarin, kroz koji će u Firefox 4 biti integrisana četvrta edicija ECMAScript jezika. To znači da će programi bazirani na njemu, konkretno JavaScript 2 i ActionScript 3 (koji Adobe koristi za Flash aplikacije), biti efikasnije obrađivani u browser-u.

Web na desktop-u

Projekat Prism treba da reši problem korisnika Web servisa, koji se plaše da će im podaci i usluge biti nedostupni ako Internet veza u nekom trenutku ne funkcioniše

Razvoj Web aplikacija doprinosi smanjenju upotrebe desktop programa. Veliki deo kancelarijskih poslova je moguće uraditi oslanjajući se na Gmail za razmenu poruka i IM potrebe, te Google Docs za pripremu dokumenata. Problem nastaje kada u bitnom trenutku nemate pristup Internetu i online podacima koji su sačuvani negde daleko od vas.

Projekat Prism treba da pomogne pri rešavanju tog problema. Njegov prvi korak je da, koristeći isti engine kao i kompletan browser, učita samo Web aplikaciju po želji i učini da vam izgleda kao da koristite desktop progam. Uvođenjem HTML 5 standarda, biće moguće Web program izvršavati i bez veze sa Internetom, a podatke međusobno sinhronizovati sa serverom po uspostavljanju konekcije.

Prozor u kojem se Web aplikacija izvršava pomoću Prism-a neće ličiti na prozor Web browser-a. On nema specifične menije i toolbar, a ne dozvoljava ni otvaranje više tabova. Ali će biti moguće razviti posebni Prism desktop interfejsi za različite Web aplikacije.

Sinhronizacija je ključna reč kod još jedne novosti koja se priprema za Firefox 4. Iako omiljene lokacije sa različitih instalacija Firefox-a možete lako uskladiti, još uvek ne možete na isti način podesiti druge elemente browser-a.

Projekat Weave treba da omogući ne samo sinhronizaciju omiljenih lokacija već i stranica koje se otvaraju odmah po pokretanju browser-a (home page), definisanih podešavanja, istorije surfovanja, zapamćenih lozinki i drugih elemenata kojima ste browser prilagodili sopstvenim potrebama. Osim sinhronizacije, projekat će omogućiti i da neke delove ovih podataka (npr. bookmark-ove) delite sa prijateljima.

Gde sam sada?

Još jedna novost koja se sprema je Geode. Iako će Firefox 3.1 imati osnovnu podršku za ovaj koncept, tek u „četvorci“ će on funkcionisati kako je zamišljeno. A ideja je da (uz dozvolu korisnika) Geode preko GPS-a, WiFi veze ili ručnim unosom lokacije prati gde se nalazite i da vam na osnovu tog podatka pruža različite informacije. To će vam olakšati da u nepoznatom gradu dobijete osnovne podatke o hotelima, restoranima ili mestima za izlazak. Da bi ova opcija radila na pravi način, Firefox 4 će podržavati W3C Geolocation specifikaciju, koja Web sajtovima omogućava da zatraže, a vama da dopustite (ili odbijete) podatak o lokaciji. Pri tom možete odrediti nivo anonimnosti koji želite, a možete biti i manje ili više precizni u zadavanju mesta na kom se nalazite.

Neke od novih funkcija možete i isprobati, doduše u ranim fazama razvoja. Sajt labs.mozilla.com je pravi izvor dodatnih informacija o projektima koje Mozilla razvija, a rane verzije Prism i Weave tehnologija se mogu preuzeti. Pored toga, uz Firefox 3.1 ćete moći da osetite osnovne mogućnosti implementacije geolokacionih tehnologija u Web browser.

I na kraju ključno pitanje – kada će Firefox 4 stići? Oficijelnog odgovora nema, ali se on očekuje tokom jeseni, pod uslovom da Mozilla 2 engine do tada bude gotov.