PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #153 : Mart 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Multifunkcijska Canonada

Canon je popularnost u oblasti laserskih MFP uređaja stekao prvenstveno zahvaljujući iRC i iR mašinama, koje odgovaraju malim i srednjim radnim grupama. Nedavno smo na test dobili dva nova predstavnika iz obe kategorije, iRC1021 i iRC1020.

Canon iRC1021i

Canon iRC1021i objedinjuje sve uobičajene MFP funkcije, pri čemu su se dizajneri odlučili za kolor tehnologiju sa kertridžima koji pored tonera sadrže i svu mehaniku potrebnu za proces laserskog štampanja. Ovo rešenje se najčešće sreće kod poslovnih uređaja, a prednost se ogleda u tome što se svi potrošni delovi automatski menjaju svaki put kada promenite kertridž, što garantuje konstantan kvalitet štampe. Skener je flatbed tipa, odnosno lampa za skeniranje prolazi ispod ravnog stakla na koje se stavlja dokument.

Najbitniji deo ove mašine je ADF, ili mehanizam za automatsko kopiranje. On funkcioniše tako što se do 50 listova papira stavi u gornji deo sklopa, a zatim se zada odgovarajuća komanda za kopiranje. Originalni dokument automatski biva uvučen i skeniran, a njegov otisak izbačen u jednu od standardnih izlaznih fioka. Način na koji sve ovo funkcioniše je vrlo efikasan, a automatizacija procesa je perfektna. Kvalitet štampe i kopija koji nudi iRC1021 je veoma visok i za nijansu prednjači u odnosu na prethodnu generaciju iRC mašina. Reprodukcija boja je za svaku pohvalu, a popunjenost karaktera prahom zadovoljavajuća; isto možemo reći i za prelom gray palete. Ovaj uređaj je odlično rešenje za radne grupe, zato što omogućava efikasnu kontrolu troškova štampe zahvaljujući Auto Colour Sensingtehnologiji, koja otkriva stranice u boji. To korisnicima omogućava da izbegnu veće troškove kolor štampe tako što će standardno štampati crno-belo, a u boji će štampati samo kolor stranice.

iRC1021i nudi i moćne opcije za deljenje dokumenata, koje su projektovane da unaprede saradnju u kancelarijama. Opcija iSend je standard koji dozvoljava korisnicima da brzo i jednostavno dele informacije direktnim slanjem sa uređaja na e-mail ili faks, ili snimanjem na USB disk, računar, postavljanjem na Internet ili fajl server. Lako se povezuje sa UniFlow Output Manager-om, rešenjem za upravljanje štampom.

Canon iR1020

Canon iR1020 je MFP uređaj zasnovan na robustnom mono štampaču. Dizajniran je da zadovolji potrebe malih radnih grupa, a odlikuju ga skromne dimenzije i odlično rešen kontrolni panel. U radu nije previše bučan, a što je najbitnije, osnovna verzija se može nadograditi različitim dodacima. Ugrađeni skener omogućava visok kvalitet skeniranja poslovnih dokumenata u boji, čime organizaciju lišava troškova kupovine posebnog kolor skenera. Standardna Send funkcija je jedna od najkorisnijih poslovnih alatki, koja omogućava da se skenirani dokumenti preko lokalne mreže pošalju direktno sa uređaja na e-mail adresu, FTP lokaciju ili u bazu podataka.

Maksimalna rezolucija štampe je 1.200×600 dpi, što je za mono printere standard. Koristeći tehnologije Canon Advanced Printing (CAPT) i High Smart Compression Architecture (Hi-SCoA) za kompresiju podataka, iR1020 prvu stranicu izbacuje za svega 8 sekundi, a za svaku sledeću treba sačekati 3 sekunde. Kvalitet štampe je izuzetan (naravno pri maksimalnoj rezoluciji, dok je u najnižoj – 300 dpi kvalitet grafičke reprodukcije nešto niži). Prelazi između tamnih i svetlijih boja, kao i prikaz sitnih detalja na slici, vrhunski su.

Canon iR1020 se pokazao i kao dobar kopir aparat. Za kopiranje teksta A4 formata potrebno mu je desetak sekundi, a za fotografije 15. Kopije su najvišeg kvaliteta i na njima nismo uočili tragove deformacija i gubitak detalja. Zbog svoje umerene cene i dobrih karakteristika ovaj uređaj je dobio našu preporuku.

Korisne adrese:

Canon Srbija
http://www.canon.rs/