PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #154 : April 2009

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Sigma za najšire kadrove

Najzanimljiviji segment DSLR optike jesu ultraširoki objektivi, koji omogućavaju kadrove neobičnih i atraktivnih perspektiva. Možete pokušati da uštedite izborom alternativnog brenda, a Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM je upravo takvo staklo...

Jedna od ključnih prednosti DSLR aparata je mogućnost korišćenja izmenjive optike što vam, uz objektive žižnih daljina koje ne postoje u kompaktnoj klasi, otvara neslućene kreativne mogućnosti. Možda najzanimljiviji segment DSLR optike jesu ultraširoki objektivi, koji omogućavaju kadrove neobičnih i atraktivnih perspektiva kako u slikanju enterijera, tako i u pejzažnoj fotografiji. Neki detalji, kao što su uski kanjoni i drugi elementi reljefa, kod kojih se ne možete izmaći dovoljno da biste jednim kadrom obuhvatili celinu, mogu se na pravi način dočarati samo takvom optikom.

Ako ste ambiciozan amater kome bi širina kadra od preko 100 stepeni dobro došla, možete se opredeliti za Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, jer je u pitanju staklo koje vam nudi odličan kvalitet po ceni koja je gotovo duplo povoljnija od sličnih objektiva Canon-a ili Nikon-a.

Ovaj objektiv je namenjen radu sa APS-C senzorima (na full frame senzorima radi samo uz prepolovljenu rezoluciju i krop vidnog polja). Može se dobiti u verzijama za sve aktuelne bajonet navoje: Sigma, Canon, Nikon, Sony, Pentax i 4/3 (Olympus, Panasonic). Poseduje gotovo bešuman, hipersonični autofokusni motor (HSM), odlikuju ga iznenađujuće kompaktne dimenzije i odličan kvalitet završne obrade, a prsten za fokusiranje ima i stakleni prozorčić sa indikatorom daljine fokusa. Prima filtere navoja 77 mm.

Objektiv nije stabilizovan, tako da najbolje rezultate s njim u uslovima slabog svetla (s obzirom na relativno slabu svetlosnu moć od F4-F5,6) mogu očekivati vlasnici aparata sa stabilizacijom u telu (Pentax, Sony, Olympus). Iako smo mi na probi imali verziju za Nikon, prilično smo zadovoljni rezultatima koje smo dobijali u uslovima slabog svetla.

Posle mesec dana intenzivne upotrebe, što u enterijerima, što u pejzažnoj fotografiji, dobijenim rezultatima smo prilično zadovoljni. Fokusiranje je relativno brzo i, što je još važnije, precizno, a optičke karakteristike su pristojne. Dobijene fotografije odlikuju dobra konzistencija i oštrina (koja donekle opada ka ćoškovima), a najjači kvalitet ovog objektiva jeste gotovo potpuno odsustvo hromatskih aberacija, što potvrđuje Sigmine navode o efikasnosti tri SLD elementa u 14-komponentnoj optici. Još jedno prijatno iznenađenje je činjenica da sa APS-C senzorom ovaj objektiv praktično ne vinjetira, sem na gornjem kraju raspona (20 mm), gde se ponekad može javiti tek blagi nagoveštaj vinjete koji se lako koriguje.

Što se tiče geometrije slike, ona je na žižnoj daljini od 10 mm uvek problematična. Distorzije su na najširem uglu veće od proseka, primetno razvlačeći objekte u ćoškovima kadra. No to je nešto sa čime kod ovakvih objektiva jednostavno morate računati. Pri 20mm situacija je znatno bolja.

Raspon od 10-20 mm preračunato sa multiplikatorom većine APS-C aparata od 1,5x (sem Canon-a gde je 1,6x) daje vam efektivnu žižnu daljinu u rasponu 15-30 mm. Prevedeno u ugao koji vidno polje zahvata, to je proširenje od oko 70 stepeni, do 102,4, koliko vam daje ova Sigma na najširem kraju svog raspona, što je veliki dobitak. Nusefekat ovako širokog kadra jeste činjenica je korišćenje internih bliceva na aparatima praktično nemoguće od sredine raspona naniže, jer će objektiv ostaviti vidljivu senku u donjem delu kadra.

Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM je na tržištu prisutan već nekoliko godina, ali i dalje zavređuje preporuku (2006. je dobio nagradu TIPA kao najbolji objektiv u consumer klasi u Evropi). Sigma je nedavno promovisala i noviju verziju ovog stakla sa nešto većim dimenzijama i masom, ali znatno boljom svetlosnom moći od F3,5 na čitavom rasponu zuma.

Korisne adrese:

Foto Oprema
http://www.foto-oprema.com