PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #154 : April 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Internet telefon i bez Interneta

Ponuda VoIP usluga se širi iz meseca u mesec - sada imamo mogućnost da telefoniramo u inostranstvo po VoIP cenama čak i bez računara, Internet telefona i bilo kakve Internet veze. Dovoljan je običan telefon, fiksni ili mobilni...

Još od dolaska Interneta iskusniji korisnici su prestali da plaćaju skupe telefonske razgovore sa inostranstvom... ili su barem znali kako da telefoniraju jeftino. U praksi su, osim ako imaju velike potrebe za redovnim zvanje prijatelja i saradnika u inostranstvu, čak i poznavaoci VoIP tehnologija često koristili klasični telefon. Razlog? Lakše je dići slušalicu i zvati nego uključivati računar, slušalice, mikrofon, pokretati program, uplaćivati karticom Skype ili neki drugi servis. A šta je tek ostajalo za manje iskusne korisnike...

VoIP i kartica

Nakon legalizacije VoIP-a provajderi traže načine da olakšaju Internet telefoniranje. SezamPro se oslonio na već veoma razvijenu infrastrukturu [S] kartica – na bilo kom kiosku u zemlji možete kupiti karticu koja se koristi za plaćanje Internet usluga, a odskora i za telefoniranje. Jednostavno je – pozovete sa bilo kog fiksnog telefona 011/3084-084 ili sa mobilnog pozovete 064/6086-565, unesete PIN kod sa kartice koju ste kupili ili sa bankomata Komercijalne banke odnosno Banke Intesa i... telefonirate u svet.

Telefonski brojevi u inostranstvu se biraju na uobičajeni način: 00, zatim pozivni broj zemlje (1 za Ameriku, 49 za Nemačku itd.), broj grada (npr. 30 je oznaka za Berlin) a zatim broj pretplatnika. Možete zvati i korisnike mobilnih mreža, s tim što je takav poziv u Evropi skuplji; u Americi, Kanadi i Rusiji pozivi ka mobilnim, i fiksnim mrežama koštaju isto, najčešće 5 dinara za minut.

Jedan telefonski razgovor će potrošiti tek delić vrednosti Sezam kartice, ali to ne znači da će vam novac propasti: možete pozvati ponovo, još jednom uneti PIN sa kartice i nastaviti da trošite svoj kredit. Ukoliko uglavnom telefonirate sa istog broja (npr. kućni telefon ili telefon u firmi), posle unosa PIN-a otkucajte *6 i PIN će biti povezan sa telefonom; pri sledećim pozivima sa istog telefona ne morate da kucate PIN, već odmah birate broj u inostranstvu. Ostali korisni kodovi su *1 (provera kredita), *2 (dopuna kredita unošenjem koda sa druge [S] kartice) i *0 (ponavljanje poziva).

Ideje za poslovne korisnike

SezamPro širi [S]iT uslugu i na poslovno okruženje, integrišući je sa postojećim sistemom u firmi, tako da se pozivi za inostranstvo automatski rutiraju prema Internet mreži, odnosno obavljaju VoIP tehnologijom. Postoji i mogućnost povezivanja više kancelarija u zemlji i svetu u jedinstvenu mrežu Internet telefonije.

Sve ovo je zapravo samo uvod u VoIP kao tehnologiju budućnosti koja polako ali sigurno napreduje i zamenjuje analogne telefonske veze – i dalje koristimo bakarne žice, ali samo za Internet linkove. Već danas se u poslovnim prostorima, pa i u moderno građenim stanovima razvlači samo IP mreža, koja preuzima čitavu komunikaciju – prenos podataka, telefoniranje, TV, video, multimediju... Tokom sledećih meseci i godina ova integracija će doneti rezultate, pre svega kroz racionalniji i udobniji rad, ali i značajno smanjenje troškova. Dolazi vreme da veliki pronalazak Aleksandra Grahama Bela iz 1877. godine ide u penziju – 122 godine kasnije, zamenjuje ga nešto još bolje!