PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #164 : Mart 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Miljan Jovanović  

Atom + ION - može li manje?

Prestigio ION Ultra Slim 230 je mala crna kutija, tek nešto veća od dve kutije za CD. Može li takav računar da se meri sa pravim notebook-om ili desktop-om za dnevnu sobu?

Prestigio ION Ultra Slim 230 je lični računar zasnovan na ION platformi. To je, zapravo, matična ploča koja na sebi ima sve komponente računara osim memorije i diska. Sve je integrisano, a pravilno baždaren čipset i procesor daju veliku snagu za 3D grafiku i poslovne aplikacije.

Fascinantno

Možda je najbitnija stvar za ovu ploču njena veličina. S obzirom na to da ploča diktira veličinu računara, očekivano je da računari bazirani na ION platformi budu malih dimenzija, što važi i za Prestigio ION Ultra Slim 230. Priznajem, kada sam preuzimao računar, bio sam zapanjen veličinom pakovanja – ne kućišta računara, već kutijom u kojoj se on nalazi. Prvo sam pomislio da se u toj beloj kutiji nalaze priključne sprave i kablovi, a da se računar nalazi upakovan u kutiji ispod – do prvog aprila ima još par meseci, ali šaljivčine u magacinu nikad ne poštuju kalendar (pogotovo radnim danima). Posle ubeđivanja shvatio sam da nije u pitanju šala, već da je kutija malo veća od pakovanja prosečne grafičke kartice! Zatvorio sam gepek i otvorio pretinac za rukavice – komotno je stala preko fluoroscentnog prsluka (ovogodišnji model; letnji, kratak sa dve horizontalne štrafte).

Mala kutija... Kako li izgleda računar? Nisam izdržao i već nakon pređenih par stotina metara otvorio sam kutiju, bez straha od tačkica – ovo ipak nije mobilni telefon. Fascinantno! Računar ili šta god da je ova crna kutija, malo je veća od dve kutije za CD. Ništa drugo mi ne pada na pamet za poređenje, ali priručni metar kaže da je debljina računara oko 2 cm, visina 17 cm, a širina 15 cm. Ispod zaštitne folije nalazi se crno plastično kućište, simpatičnog dizajna. Zaobljenih ivica, sa prorezima za ventilaciju, izgleda vrlo lepo i jednostavno, a kućište diskretno krase reklamne nalepnice za Atom procesor, nVidia ION, Full HD 1080p i Kingston memoriju. LED indikatori za napajanje i disk su ujedno i taster za uključivanje računara. Pretpostavljam da su moderne iritirajuće plave boje, ali to ću videti kasnije, neko trubi – maler, semafor je zelen.

Prestigio design

Uz ovako mali računar, potrebna vam je i od­gova­ra­juća periferijska oprema. Miš ili ne­što bolje...

Već dugo se na našem tržištu mogu naći Prestigio proizvodi, koji se od konkurencije izdvajaju po dizajnu i niskoj ceni. Prestigio Media Player PMP‑301 imam već četiri ili pet godina – kada sam ga dobio, bio je jedinstven, a deluje mi da je još takav. To je eksterni USB disk od 60 GB, koji pored namene za smeštanje dokumenata, može da reprodukuje DivX filmove (sa titlovima!), muziku i fotografije na TV. Mnogo dobra stvar, ne veća od običnih eksternih USB diskova, a ima i daljinski! No vratimo se na temu.

Prestigio ION Ultra Slim 230 je izgrađen na ION platformi sa nVidia GeForce 9400M i Atom 230 procesorom (1.6 GHz). DDR2 radne memorije ima 2 GB, od koje se do četvrtine može podeliti sa video-podsistemom. Za smeštanje podataka instaliran je 2.5“ WD disk od 250 GB, a optičkih uređaja nema – kućište je premalo za njih.

Finalna obrada svih delova je savršena. Sve se precizno uklapa i biće vam drago da ovakvo kućište postavite na vidno mesto. Posle toga ćete veći deo vremena provesti uveravajući goste da je to potpuno operativan računar, na kome se nalazi Microsoft Windows 7 sa svim programima koje obično koristite za poslovnu ili privatnu namenu.

Na prednjoj strani su plastična vratanca, lepo uklopljena u kućište kako bi maskirala dva USB konektora i dva 3,5 mm konektora za slušalice i mikrofon. Sa zadnje strane situacija je malo složenija: tu se povezuju spoljašnje napajanje, mreža i TV, a mogu se još povezati četiri USB uređaja. Na modelu koji sam dobio na test audio/video izlaz je „pojednostavljen“ HDMI konektorom – super rešenje za kućni bioskop, a za povezivanje na monitor treba koristiti priloženi konverter na DVI. Kako god bilo, video izlaz je digitalan, dok audio može da se poveže na jedan od dva analogna izlaza. Prema specifikaciji, „širina“ podataka za zvuk je 16 bita, a izlaz je 5.1. Sve video-rezolucije su podržane, pa je prikaz na monitoru, baš kao i na ekranu savršen. U raznim forumima se pominju problemi u ovom segmentu kod nekih konkurentnih ION modela, ali je Prestigio je omogućio ležeran rad sa svim HDMI i DVI ekranima.

HDMI‑DVI konvertor je napravljen „u komadu“ i veliki je, naročito kada se na njega poveže DVI kabl. Zbog dimenzija i težine kabla, konektor u računaru je više opterećen nego što bi trebalo. Nije da se žalim, koristim ovaj konverter tokom instalacije programa da ne bih morao da sedim ispred televizora, ali smatram da bi bolje rešenje bilo da je konverter elastičan, uz parče kabla do utikača, ili da je napravljen kabl koji sa jedne strane ima HDMI, a sa druge DVI konektor. Ako želite da koristite računar u poslovne svrhe, odlučite se za model sa DVI izlazom.

Tri sistema za ION

Uz računar se ne isporučuje operativni sistem. Nekome će to možda biti problem, ali smatram je mogućnost izbora odlična stvar. Prvo, značajno smanjuje cenu, a drugo možete na računar da instalirate Linux. Ipak, instalacija operativnog sistema može biti komplikovana jer za to morate imati ili spoljašnju CD/DVD jedinicu ili instalaciju pripremljenu na USB memoriji. Uz računar se isporučuju dva optička medija: CD sa AVG antivirus programom i drugi sa drajverima za XP i Vistu.

Hardver je slabiji nego što Windows 7 želi, pa sam odlučio da testiranje počnem od njega – pretpostavio sam da to neće biti zadovoljavajuće rešenje, pa ću ga svakako „pregaziti“ XP‑om ili Linux‑om. Tu sam pogrešio, pošto se Windows 7 odlično „primio“ – i pošto sam isprobao XP i Linux, vratio sam se na Windows 7. Tokom cele instalacije nije bilo problema. Drajveri sa CD‑a skoro da nisu potrebni – samo se jedan uređaj nalazio pod Other devices, a taze drajveri za ION su ponuđeni tokom prvog Windows Update‑a.

Nakon instalacije proverio sam Experience Index: procesor je dobio 2.3, memorija 4.5, a disk 5.8! Posebno je zanimljiva ocena za grafički podsistem, gde je grafika za Aero ocenjena sa 4.3, a grafika za igre čak 5.3. Pošto nisam vičan ocenjivanju hardvera prema načinjenim testovima, instalirao sam nekoliko „probnih“ verzija igrica – računar može da se koristi za igranje starijih, dok će novije 3D igre raditi uz neka ograničenja. Ne treba polagati mnogo nade u igračku snagu ove mašine, jer to nije njena osnovna namena, ali ipak može da posluži i za to, naročito dok šef ne gleda.

Kod instalacije Windows‑a XP potrebni su drajveri, ali se sve lako završi, pošto su komponente smeštene u dve ili tri izvršne datoteke. Kao i za Windows 7, savetujem instalaciju najnovijih drajvera sa NVIDIA sajta. Instalacija Linux‑a zavisi od distribucije, ali ni tu neće biti problema – probao sam Ubuntu i nekoliko Live edicija i sve su radile iz prve. Kod Linux‑a je malo teže instalirati drajvere, ali NVIDIA daje sve što treba za njene komponente, pa ne treba brinuti. Jedina anomalija je da se sistem iz sna budi samo pod Windows‑om 7. Na XP‑u nisam ni pokušavao da rešim problem, dok na Linux‑u sleep radi posle malo hakeraja.

U dnevnoj sobi

Računar me je zanimao pre svega kao rešenje za kućni bioskop. Malih dimenzija, pa još i lep k'o slika, red je da se smesti pored TV‑a. Potreban je program koji će reprodukovati audio i video, ali takav da njegova upotreba ne zahteva miša i tastaturu, da bude jednostavan za komandovanje i da slova budu velika. Kandidat je Windows Media Centar, ali na sreću, on nije jedini. Predlažem XBMC (www.xbmc.org ) ili Boxee (www.boxee.tv ). Izbor je stvar ukusa, a pošto je Boxee nastao od XBMC, sličnosti su velike, pa treba probati oba.

Boxee olakšava pregled i ulepšava multimedijalne sadržaje (čitaj: direktorijume sa milion DivX filmova). Na osnovu imena, koje čak i ne mora biti precizno, Boxee će sa IMDB‑a preuzeti kratak opis i staviti ga uz sliku sa omota. Pored toga, Boxee ima mogućnost dodavanja skriptova za on‑line gledanje Internet sadržaja, Youtube‑a i sličnih. Ovo „sličnih“ treba shvatiti široko – broj takvih kanala je ogroman, ali se neki od njih ne mogu prikazivati na našim IP prostorima zbog zaštite autorskih prava.

I tako imamo moćan mali računar, na njemu operativni sistem i Boxee/XBMC, ali nećete se valjda pred gostima sramotiti velikom tastaturom i mišem. Izaberite nešto dobro, pa makar koštalo i 500 dinara (slovima: pet evra): Logitech Ultra X daljinski upravljač za PC. Daljinac ne stiže uz Ultra Slim 230 računar, ali bi trebalo – kupite ga u velikoj plavoj radnji na B (u jednom tržnom centru – da ne bude reklama). Uz daljinski stižu dve baterije i prijemnik koji se uključuje u USB port računara. Pošto daljinski koristi radio-talase za prenos komandi, nije potrebno da se „nišani“ prijemnik, pa komande možete poslati i računaru iza jednog ili više zidova.

Daljinac se sistemu prijavljuje kao dodatna tastatura koja simulira multimedijalne tastere – ako koristite Windows Media Centar, možete imati kurzore za kretanje kroz menije i tastere za pokretanje, pauziranje, zaustavljanje i premotavanje audio i video sadržaja. Ako ste voljni da se malo poigrate i učinite sistem upotrebljivim i za druge namene, probajte besplatni program EventGhost (www.eventghost.org ) koji podržava Ultra X daljinski. Ne dozvolite da vas obeshrabri kompleksnost programa – ako se malo potrudite, posle će vam biti drago! Tako ćete moći da startujete razne programe, da kucate tekst i surfujete Internetom; uz uključenu simulaciju miša, biće još lakše.

Ako nemate vremena za podešavanje EventGhost‑a, preuzmite XBMC Live (www.xbmc.org/download/ ), snimite ga na CD ili USB i pokrenite računar. Ništa dodatno nećete morati da instalirate – ova edicija ima sve potrebne drajvere i pripremljena je za nekoliko platformi, od kojih je jedna NVIDIA. Daljinac je bolje podržan jer je više tastera upotrebljivo pod XBMC Live nego na Windows platformi. Obavezno potražite „hakeraj“ za buđenje preko USB tastature, da ne biste to radili ručno.

Mala napomena vezana za Boxee/XBMC, Windows 7 i naša slova. Iako na Linux i Windows XP operativnim sistemima ovo nije problem, na Windows 7 moraćete da snimite novi font u c:Program FilesBoxeemediaFonts. Tamo se po instalaciji nalaze tri TTF‑a, ali nijedan neće biti dobar za titlove s našim slovima. Dovoljno je da presnimite novi Ariel.ttf i kasnije ga izaberete u podešavanjima. Drugo, treba podesiti Charset u Central Europe (Windows) i to na dva mesta: Appearance / Region i Videos / Subtitles. Ostala podešavanja prilagodite svojim potrebama.

Neka podešavanja u Boxee/XBMC mogu da vam dignu pritisak. Mene je posebno nerviralo duuugo čekanje da skenira mrežni direktorijum i generiše rezime za svaki film koji se tamo nalazio – trajalo je satima i danima, ali se na kraju sve pojavilo kako treba. Drugo, nemojte da gubite živce s EventGhost programom za kontrolu računara preko daljinskog upravljača – sve je moguće napraviti, samo je potrebno uporno i strpljivo podešavanje. Ako kojim slučajem premestite USB prijemnik, instalirajte ponovo drajver (za EventGhost).

Još tri rupice

Trenutno, Prestigio ION Ultra Slim 230 nema konkurenciju ni po dizajnu ni po veličini. To je naravno uticalo na sistem za hlađenje, pa je šum koji povremeno pravi mali ventilator jedno malo (i povremeno) protiv. Možda bi bilo bolje da je ugrađen SSD umesto diska, ali bi to uticalo na cenu. Možda će par rupica iznad hladnjaka (u blizini mesta gde uvlači vazduh) doprineti boljem hlađenju i manjem zujanju. Računar koji prikazuje film ili nešto drugo zahtevno, održava temperaturu CPU oko 78‑84 stepena, što je radna temperatura, ali sve preko 74 stepena zahteva bolje hlađenje. Dobro je što se ventilator polako ubrzava, ali loše je što na oko 84 stepena dostiže veliki broj obrtaja. Probe radi, sa skinutim poklopcem temperatura je retko veća od 65 stepeni – tada je sistem potpuno nečujan!

Ovakvih računara biće sve više na tržištu. Neki će imati više, a neki manje memorije i diskove. Možda će biti jači procesori, ali je i ovaj računar je dovoljno jak za skoro sve poslovne potrebe – na njemu sasvim lepo radi Microsoft Windows 7 Ultimate i Microsoft Office 2007. Naravno da se ne može porediti sa nekim većim računarima, ali Microsoft Word i Excel rade jednako brzo, u svakom slučaju. Dovoljno memorije obezbeđuje da se svaki ponovni start programa odvije skoro trenutno, a disk od 250 GB je dovoljan da primi operativni sistem i mnogo korisničkih programa i podataka.

Preporuka za ovaj računar je upotreba u poslovne svrhe, gde se podrazumeva povezivanje u mrežu. Sa ugrađenom gigabitnim mrežnim adapterom, LAN postaje još bliži i veoma brzo se može preneti veća količina podataka. Ako računar koristite za HTPC, mreža će biti još važnija – umesto da stalno prenosite filmove i serije preko USB diska, možete to raditi preko mreže.

Ako imate spoljašnji Blu‑ray, moći ćete da uživate u Full HD (1080p) jer jak video-podsistem ovo s lakoćom može da reprodukuje. Prestigio ION Ultra Slim 230 je, ukratko rečeno, odlično uravnotežen.

Veliku pomoć, kao i savete za instalaciju i podešavanje Boxee, EventGhosta i Ultra X daljinca, dobio sam od Dragana Petrovića, kome se iskreno zahvaljujem. Verujem da je potrošio mnogo živaca i da će prestati da me izbegava čim obnovi zalihu.

Korisne adrese:

ASBIS
http://www.asbis.rs