PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #164 : Mart 2010 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Slađana Radivojević  

Konica Minolta džinovi

Potreba za velikim obimom štampe u boji i činjenica da se na ovim uređajima nalazi Konica Minolta logo trebalo bi da same po sebi budu dovoljne da vam skrenu pažnju, ako spadate u one ljude koji odlučuju o nabavci štampača. Isprobali smo bizhub C452 i C652...

Uz pomoć dodatnih fioka, bizhub C452 može da dostigne ulazni kapacitet od 6.650 listova

Dežurni partibrejkeri će već progunđati da to što je uređaj potpisala Konica Minolta nije dovoljan razlog da se uzme u razmatranje takav multifunkcionalni uređaj. I bili bi u pravu da reputacija koja stoji iza ovog brenda nije zarađena, i to upravo kod tih dežurnih partibrejkera, koji večito imaju neke posebne zahteve: da štampaju ogroman broj različitih dokumenata na mesečnom nivou i da to sve radi pouzdano. Podaci u proizvođačkoj specifikaciji su impresivni: preporučenih 65.000 otisaka (maksimalnih 150.000 otisaka) za C452 i čak 100.000 za „jači“ model C652 (maksimalnih 250.000 otisaka) nagoveštavaju da je reč o uređajima namenjenim uskom krugu korisnika – onim najzahtevnijim.

Stabilnost dizajna

Glomazni i teški, atraktivno i futuristički dizajnirani, ovi uređaji pretenduju da dominiraju prostorom u kojem su smešteni. Intuitivnom upravljanju, ali i sveopštem utisku, doprinose i veliki ekrani osetljivi na dodir, dok je visok nivo završne obrade tu da upotpuni zadovoljstvo rukovanja uređajima. Da li ćete na njima štampati (monohromatski ili u koloru) fotokopirati ili samo skenirati dokumente maksimalnih dimenzija formata A3+, zavisi samo od vaših potreba – uređaji su sposobni za to, ali i za mnogo više, ako se opreme opcionim jedinicama. Sve počinje od G3 faks jedinice, a stiže do finišera koji nudi veliki izbor pri sortiranju, povezivanju i savijanju odštampanih medija.

C452. Rezolucija štampe / skeniranja i kopiranja: 1800×600 dpi / 600×600 dpi • Brzina štampe / skeniranja i kopiranja (A4): 45 ppm / 78 ppm • Vreme zagrevanja: oko 45 s • Dimenzije, masa: 650×879×1155 mm, 221 kg

Oba uređaja opremljena su procesorom radnog takta 1 GHz, 2 GB DDR2 memorije i diskom kapaciteta 250 GB; deo sistema je i kontroler Emperon, koji nudi podršku za PCL 6c, PostScript 3, PDF i XPS. U srcu štamparske jedinice nalaze se četiri već više puta viđena Simitri high definition polimerizovana tonera, zadužena za vrhunski kvalitet otisaka, što se pre svega ogleda u kristalno jasnom tekstu i hirurški preciznim grafikama.

Za zagrevanje uređajima je potrebno 45 sekundi, a ugrađene štampače, koji štampaju u maksimalnoj rezoluciji 1800×600 dpi, odlikuje velika brzina štampanja. Dokumente formata A4 sporiji bizhub C452 štampa brzinom od 45 strana u minutu, bilo da je reč o kolor ili monohromatskom štampanju. Brži C652, kako ime nagoveštava, štampa brzinom od 65 strana u minutu, kada je reč o crno‑belom materijalu, a za štampanje u boji brzina je i dalje impresivnih 50 strana. Na formatu A3 štampanje je dvostruko sporije.

Ako kopirate...

C652. Rez. štampe / skeniranja i kopiranja: 1800×600 dpi / 600×600 dpi • Brzina štampe / sken. i kop. (A4): 65 ppm / 78 ppm • Vreme zagrevanja: oko 45 s • Dimenzije, masa: 650×879×1155 mm, 221 kg

Rezolucije skeniranja i kopiranja su 600×600 dpi, dok je brzina skeniranja 78 originala u minutu. Ova brzina i veliki broj dodatnih opcija naraviće kičmu sistema za arhiviranje, kroz laku integraciju u sistem za upravljanjem dokumentima u poslovnom okruženju. Velika pomoć pri arhiviranju je i ADF kapaciteta 100 listova, maksimalne gramature 210 g/m2. Tek jedna od korisnih opcija je i mogućnost direktnog skladištenja skeniranog materijala na USB disk, bez nepotrebnog uplitanja računara. Iako im računar nije neophodan, multifunkcionalne mašine s računarom možete povezati preko USB priključka ili mrežne kartice.

Fleksibilno procesiranje materijala na ovim uređajima omogućeno je širokom lepezom podržanih medija, gramature do 300 g/m2, formata od A6 do A3+ (pa i banera dužine 1,2 m), automatskom dvostranom štampom i kapacitetom ulaznih fioka do čak 6.650 (standardno 3.650) listova. Zahvaljujući modularnom konceptu, koji krasi i ostale uređaje iz familije bizhub, finišer se može unaprediti dodatnim funkcijama.

Kod nabavke ove vrste uređaja pitanje je da li je heavy‑duty mašina zbilja neophodna poslovnom sistemu. Potvrdan odgovor, naravno, ne implicira i bezuslovni izbor Konica Minolta MFP mašine, ali svakako sužava izbor na svega nekoliko modela. Delimično zbog pomenutog renomea, ali pre svega zbog prikazanih karakteristika, naša bezrezervna preporuka ide jednom od uređaja ovog proizvođača, a izbor konkretnog modela zavisi od planiranog mesečnog obima štampanja.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs