PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #164 : Mart 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Klinika za računare

Prošla su vremena kada su se popravke računara improvizovale pomoću štapa, kanapa i lemilice. Danas servisi u Srbiji rade po profesionalnim standardima, dosledno poštujući procedure propisane od strane proizvođača. Posetili smo System One servis da vidimo kako stvari u praksi teku.

System One vodi računa o stručnosti servisera – oni redovno odlaze na obuku u edukativne centre da bi se upoznali sa novim procedurama

Šta radite kad vam se računar koji je u garantnom roku pokvari? Naš savet je da se pre kupovine obavezno informišete o garantnom roku i o postojanju ovlašćenog servisa – po pravilu ćete na garantnom listu videti spisak servisa kojima se možete obratiti, čak i ukoliko je garantni rok istekao. Procedura je ista, samo što po isteku garancije popravku plaćate.

Rešili smo da jedan takav servis posetimo i na licu mesta se uverimo kako stvari funkcionišu u realnom svetu. Izbor je pao na System One, pre svega zato što je to servis sa relevantnim iskustvom, jer posluje u čitavom regionu jugoistočne Evrope i jedini je koji se, prema našem saznanju, ne bavi prodajom hardvera. Oni su ovlašćeni za uređaje marke Fujitsu (ranije Fujitsu Siemens), Acer i Toshiba, bez obzira na to gde i od koga ste nabavili uređaj.

O svemu vezanom s održavanjem i procedurom servisiranja, rokovima i različitim garancijama, razgovarali smo sa Dejanom Zečevićem, direktorom kompanije System One.

Dijagnostika i zamena

System One je domaća firma sa regionalnim prisustvom, koja pokriva sve zemlje Balkana. Njihova beogradska kancelarija zadužena je za područje Srbije, što znači da će većina računara pomenutih brendova, nakon što ih donesete svom prodavcu na servis, završiti na radnom stolu servisera ove kompanije. Ako želite da kvar bude najbrže otklonjen, logično je da računar lično donesete u System One servis, a ne da ih ostavljate u prodavnici u kojoj je uređaj kupljen. Za one vlasnike koji žele što manje vremena da provedu bez računara, ali i za one čiji kvar nije takve prirode da je on potpuno onesposobio računar, u servisu nude mogućnost da, nakon urađene dijagnostike, on bude vraćen vlasniku, koji će biti pozvan da ga donese na otklanjanje kvara tek kada neophodan deo stigne od proizvođača. Tako se boravak samog računara ili PC komponente u servisu smanjuje na najkraće moguće vreme. Ovaj servis nastoji da dodatno izađe u susret klijentima koji duže vreme neće moći da rade na svom računaru ustupanjem na korišćenje zamenskog računara, iako ih zakon na to ne obavezuje.

Stručnost servisera je možda najbitnija karakteristika svakog servisa. System One veoma drži do osposobljenosti servisera, koji redovno odlaze na obuku u edukativne centre u inostranstvu, upoznajući se sa novim procedurama i tehnologijama. Dijagnostička procedura mora biti unificirana i precizirana do detalja. Bez obzira na to na šta se kupac žali, svaka komponenta koja se primi u servis prolazi unapred definisan set testova, što često pomaže da se otkriju i nedostaci kojih kupac nije ni bio svestan, pa i da se preduprede kvarovi koji samo što se nisu dogodili.

Najveći problem je uvek problematični hard disk – System One jeste zadužen za otklanjanje hardverskih kvarova, ali nije odgovoran za integritet podataka koji se nalaze na disku, niti se bave spasavanjem podataka sa oštećenih diskova. Zato je savet gospodina Zečevića svim klijentima da pre donošenja računara na dijagnostiku obavezno naprave backup bitnih podataka na računaru; najbolje je napraviti backup čitavog sadržaja diska.

U System One servisima se praktično i ne koristi lemilica – originalne komponente stižu direktno od proizvođača i za njihovu ugradnju je dovoljan set šrafcigera. To je garancija da vaš računar i nakon popravke 100% odgovara proizvođačkoj specifikaciji. To za vas kao klijenta može izazvati problem ukoliko donosite računar koji je van garancije i žalite se na neku „sitnicu“ (na primer, neku fizički oštećenu utičnicu) – u današnje vreme visoko integrisanih PC komponenti propisana fabrička procedura za zamenu sitnica podrazumeva zamenu čitave matične ploče čiji je to deo, što značajno podiže trošak. Međutim, mnogi klijenti insistiraju da poprave stari računar čak i kada trošak popravke premašuje cenu novijeg i modernijeg modela, tumačeći to sentimentalnim vezivanjem za spravu. Velike korporacije i ne postavljaju ovakva pitanja i spremne su da plate i višu cenu kako bi njihov računar zadržao inicijalnu kompatibilnost komponenti.

No Matter What garancija

„Veoma je bitno da kupac tačno zna šta garancija podrazumeva i da ne preskače proceduru registracije novokupljenog računara na sajtu proizvođača“, kaže naš sagovornik. Isti model računara može imati različito trajanje garantnog roka u zavisnosti od aranžmana između distributera i proizvođača, a pojedine garancije podrazumevaju i različitu dužinu garantnog roka na određene delove računara ili razloge koji mogu biti povod za potraživanje po garanciji.

Primera radi, No Matter What garancija, koju nudi Toshiba, omogućava da u periodu od 14 kalendarskih dana računar vratite i dobijete nov uređaj ili novac ukoliko niste zadovoljni njegovim performansama ili funkcionalnošću, odnosno smatrate da one ne odgovaraju deklarisanim. Doduše, prihvatanje tog zahteva nije automatizovano: podleže precizno definisanoj proceduri verifikacije opravdanosti, gde je veoma bitna formulacija obrazloženja kupca. No Matter What garancija pokriva i slučajeve krađe (s tim što morate imati zvaničan zapisnik MUP‑a), kao i, u kraćem vremenskom periodu od onih za koje važe uslovi opšte garancije, i fizička oštećenja nastala greškom korisnika (lom delova, prosipanje tečnosti na računar i slično). Najzanimljiviji aspekt ove garancije je i mogućnost refundacije novca ukoliko ostanete bez posla duže od tri meseca.

Da biste ovakvom i sličnim garancijama bili pokriveni, vrlo je bitno da garanciju registrujete na sajtu proizvođača. U tom slučaju garantni rok počinje da teče u trenutku registracije i vaši podaci su ubeleženi u bazi proizvođača. Ukoliko to ne učinite, kao početak garantnog roka računa se datum kada je računar izašao iz fabrike plus jedan mesec, a od tog trenutka do momenta kada ste ga kupili može proteći dosta vremena. Naravno, u spornim slučajevima servis nastoji da reklamaciju reši u interesu kupca, dobijajući od proizvođača produžetak trajanja garancije na osnovu datuma sa overenog garantnog lista na kome postoii serijski broj kupljenog uređaja. Ukoliko je računar proveo u servisu više od 15 dana, tada se po pravilu dodaje to vreme na trajanje garantnog roka.

Priče iz radionice

U servisu System One najviše ima prenosivih računara - ne zato što su oni „kvarljiviji“ od drugih uređaja, već zbog toga što je to prozvod koji se najviše prodaje. Samim tim, statistički je veća verovatnoća da se pojavi u servisu

Česte su sporne situacije u kojima se vlasnici hardvera ne slažu sa procenama servisnog osoblja, ponekad pokušavajući i da prikriju poreklo kvara, a ima i pokušaja otvorene zloupotrebe garancije kako bi se dobio nov računar umesto starog, što klijenti najčešće pokušavaju pred sam istek garantnog roka uređaja. Tako je, recimo, bilo pokušaja električnog spaljivanja komponenti sa željom da se dokaže kako je komponenta pregorela sama od sebe, besomučnog ubeđivanja kako ispravna komponenta to nije i zahteva da ona bude zamenjena (recimo, tvrdnje da monitor „treperi“), a najčešće spor nastaje usled oštećenja izazvanih prosipanjem tečnosti po tastaturi notebook računara koje klijenti negiraju, misleći da su efikasno uklonili tragove.

Pitali smo g. Zečevića šta se najviše kvari, odnosno sa čime u servisu imaju najviše posla, mada je i letimičan pogled na radne stolove servisera mogao da nam da odgovor. To su u današnje vreme svakako notebook računari (oko 80% svih servisnih intervencija), ali razlog tome nije činjenica da se oni više kvare od stonih računara (naprotiv), već to što je u pitanju proizvod koji je danas po prodaji apsolutno preuzeo primat, te iz njegove brojnosti proističe i statistički veća verovatnoća pojave u servisima. Naš sagovornik je svim vlasnicima računara preporučio da barem jednom godišnje donesu računar u servis na redovno održavanje koje podrazumeva dubinsko vakuumsko čišćenje rashladnog sistema i komponenti, u okviru koga će biti obavljena i standardna dijagnostika. Cena ovakve intervencije je samo 1.500 dinara, a u pitanju je odlična preventiva da vam se računar ne pojavi uskoro u servisu s nekim jačim razlogom.

Korisne adrese:

System One
http://www.s1see.com